неделя, 29 април 2012 г.

Съвети за прекрасна бременност


9-те месеца от живота ни, които са изпълнени с различни емоции и състояния - радост, сълзи, неразположения, усмивки, тъга, тревоги, болка и още много други. Всяка бъдеща майка преживява нещо различно.. като се замисля, аз самата съм нямала толкова много и различни емоции и чувства през друг период от живота си. Пъстро време. Не винаги леко, но най-хубавото. Времето, в което животът израства в нас. Времето, в което мама и татко за последно са сами и любовта е споделена между двама и много скоро към тях се присъединява новата любов. И като всяка нова любов, тя е силна, трепетна, вълнуваща, обладаваща, несравнима с никоя друга до момента и завинаги, непреходна.

С настоящите думи искам да споделя с вас няколко съвета за прекрасна бременност. Малки и простички неща, които можем да направим за себе си, любимия и бебето по време на бременността. Тези моменти остават завинаги.

Това е нашето време, скъпи майки!

  1. Организирайте романтична вечеря за себе си и любимия. Сгответе нещо по-изискано, подредете масата красиво и запалете свещи. Необходим ви е и фотопарат, с който да запечатате хубавите мигове по време на вечерта. Поговорете си за любовта между вас, за бъдещето, за малкото човече. Наследете се!
  2. Излезте навън. Разходки, разходки, разходки. Движението по време на бременност е изключително важно.
  3. Напълнете си ваната, запалете свещи, пуснете си хубава музика и релаксирайте.
  4. Изненадайте любимия с билети за театър.
  5. Безалкохолен коктейл. Направете си микс от различни плодови вкусове в голяма чаша с украса и се насладете на свежестта.
  6. Купете си нова книга.
  7. Купете си нови обувки. Няма да са ви излишни още едни равни, спортни, удобни обувки, които ще вършат страхотна работа и за дългите разходки в парка.
  8.  Яжте каквото ви се иска в умерени количества и по-често. Сега ни е простено. А дори да преядем, не ни личи, какво по хубаво от това.
  9. Направете си нова прическа. Това не е най-подходящият период за драстична смяна на визията, но пък редовното освежаване на цвета и формата на косата се отразява добре на самочувствието.
  10. Купете си нова дреха. Аз не пазарувам от магазини за бременни (стоките са скъпи, повечето модели - скучни, инвестицията - ненужна). В магазините се намират страхотни туники с откачени модели, които могат да се носят и след бременността, а под тях - клинчета - изключително удобни (разбира се, това се отнася повече за мамите през лятото). А за последните месеци можем да преоткрием и гардероба на тати. Откраднах едни страхотни дънки на мъжа ми.. светли, леки, широки, талията ми е точно под коремчето, идеално попадение! Изглеждам като R&B mamma.
  11. Направете си дневник. В него записвайте най-хубавите си преживявания свързани с бременността - как сте съобщили новината на близките, как се променяте, как се развива бебето, какви прегледи си правите, какви идеи за имена имате и т.н. Дневникът ще бъде перфектно четиво след време. Можете да си припомните и най-малкият детайл покрай бременността.
  12. Изкуство. Ако сте човек, който обича изкуството под каквато и да е форма, използвайте свободното си време, за да засадите нови цветя за терасата например. Нарисувайте картина. Оцветете старите си бурканчета и ги превърнете в страхотни контейнери за подправки. Развихрете фантазията си. Има толкова много неща, които винаги сте искали да направите, а не ви е оставало време.
  13. Посетете курс за бременни.
  14. Запишете се на йога за бременни.
  15. Направете си масаж за бременни.
  16. Пикник, барбекю на открито или разходка в планината. Необходими са ви: любимия, приятели, одеало, кошница с храна, книга/списание, слънцезащитен крем, шапка, връхни дрехи, фотоапарат.
  17. Слушайте детски песнички. Освен, че бебето развива сетивата си толкова бързо, колкото никой не предполага и мелодията, гласовете, шумовете му влияят, сега е времето да научите няколко детски песнички, които да пеете на малкото си съкровище.
  18. Гледайте кулинарни предавания. Дори кухнята да не е най-любимото ви място, се възползвайте от свободното време, за да научите някоя нова рецепта, с която да изненадате любимите си хора.
  19. Бебешки покупки - това е нещото, което ми доставя най-голямо удоволствие. И най-малката дреболийка, купена за бебчето, е огромна радост за душата ми.
  20. BABYMOON - последното пътуване на мама и тати, преди малчо да се появи. Направете го вълнуващо и незабравимо. Може да е и до близкото селце или градче, но трябва да е романтично и само за вас двамата. Направете си снимки, хапнете си вкусно, излежавайте се до късно.
  21. Пижемен ден. Изберете ден, в който тати си е вкъщи и го прекарайте по пижами. Гледайте TV, закусвайте с леглото, яжте пуканки и най-важното - не бързайте за никъде. Отложете всички задачи за друг ден!
  22. Усмихвайте се! Смейте се! Смехотерапията е най-доброто средство срещу депресията. Смейте се по всяко време. Огледайте се около себе си и вижте колко много причини има да се усмихвате. Сложете ръка на коремчето си и усетете най-голямата радост, която ще случи в живота ви!

благодаря ви, че се отбихте

събота, 28 април 2012 г.

Мъфини с шоколад и банан


Мъфини, капкейкс и вероятно още много наименования на малки кексчета във формички. Реших и аз да пробвам да ги направя. Това е първият ми опит. Трябва да се уча да правя по-засукани неща (въпреки че кексчетата, които направих са елементарни), тъй като ми предстоят много детски рождени дни, за които ще заложа на вкусни домашни сладкиши и соленки. От магазина винаги могат да се купят какви ли не професионални сладкиши, но кой не си мечтае за вкусни домашни курабий например. Все повече изпитвам носталгия към простичките манджички на мама и баба. Всичко се връща.... вероятно.

Този блог не е готварски, а и не претендирам, че имам специални умения и знания за готварството. Рецептите, които споделям с вас обикновено са приготвени с елементарни съставки, които всеки има под ръка вкъщи, а аз самата взаимствам рецептите от готварски сайтове.

По-специалното, което в случая си направих труда да купя са хартиените кошнички и формата за мъфини. Намират се във всеки магазин за домашни потреби и не са скъпи.


Необходими продукти:



2 яйца
150 мл прясно мляко
200 гр брашно
1 пакетче масло
150 гр захар
3 с.л. какао
2 ч.л. сода
1 пакетче банилена захар
1 банан 
За декорация: каквото ви се намира (пудра захар, плодове, желирани бонбони, настърган шоколад, кокосови стърготини и т.н.)

*Продуктите са достатъчни за 12 бр. мъфини


Сместа за мъфините



Начин на приготвяне: смесваме течните съставки (трябва да са със стайна температура, включително и маслото). Към тях добавяме сухите съставки и пасирания банан. Содата предварително се 'гаси' в няколко капки оцет.


Тефлонова форма за 12 мъфина + 12 хартиени кошнички

Формите се пълнят до половината с готовата смес



Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20-25 мин., като пробваме с клечка дали тестото е опечено добре.


Готовите мъфини!







 Украсяваме готовите мъфини по желание и вкус.











Бон апети!


благодаря ви, че наминахте...






сряда, 25 април 2012 г.

Бебешки покупки 2


Знаех си, че няма да се въздържа още дълго от пазаруване. Познавам себе си. Днес се разходихме с една приятелка, с която между другото си обещахме да не харчим парички /винаги харчим доста, когато сме заедно/, но и този път не изневерихме на себе си. Е, това е. 'Mummy on a budget' - все си го повтаряме с нея, но не ни се получава. Но пък толкова добре се чувствам сега, толкова ми е хубаво, защото всяка една покупка е избрана от мен за моя малък мъж. Ех, колко добре се отразява shopping-а. А сега по същество.. вече съм в 28 гестационна седмица /началото на 7 месец/ и с риск да се повторя, споделям отново, че пазаруването започнах още от 3-ти месец с дребни неща и продължавам в същия дух. Искам да бъда напълно подготвена при появата на сина ни, за да мога да се фокусирам върху грижите за него. Ето и дребните неща, които купих днес:





1. 2 естествено-латексови, антиалергични залъгалки за новородено; надявам се да са качествени; още не се знае дали малкият ще има нужда от тях, но за всеки случай; нали е baby soother - все с нещо трябва се 'залъгваме', успокояваме; Това, което знам за залъгалките е, че трябва да сменят често, трябва да са сигурни, качествени и не трябва да се прекалява с тях, за да не се отбие преждевременно бебето;
2. Кутийка за 2 бр. залъгалки. Има държач и може да се прикрепи към количката;
3. Клипс за залъгалка с формата на звездичка и в същия цвят като залъгалките;
4. Четка с естествен косъм и гребенче, които няма да са ми необходими в самото начало, но ще им дойде времето;
5. Ножичка с предпазна капачка. Изглежда удобна за рязане на малки ноктички :)





Така любимият ми бебешки текстил. Мога да пазарувам текстил до пълно разоряване.
1. Бебешка памучна кърпа (на зайчета)  - за забърсване след хранене, подлагане в креватчето и т.н. нужди;
2. По-малка памучна кърпичка (на кравички);
3. Голяма бархетна пелена (на циркови фигурки) - мултифункционална употреба; много е мека на допир;






Хавлийка в тъмно синьо. Бебето може много удобно да се увие в хавлийката след баня. Има качулка за главичката и джобче за козметика (което няма да използвам най-вероятно);


Това са бебешките ми покупки от днес. Все дребни неща, от които смятам, че ще имам нужда. Предстоят по-големите покупки, за които ще пиша допълнително.


 ***

благодаря ви, че наминахте

понеделник, 23 април 2012 г.

Нещата, които ме радват




Това, което ме радва безумно и превръща всяка секунда от живота ми в приказка е нарастващото ми с всеки изминал ден коремче и вътре в него малко създание. Сигналите, които получавам от него стоплят сърцето ми и ме карат да се усмихвам.
 Скъпо бебе, очакваме те с нетърпение! Обичаме те!




Любимият ми често ме нарича: 'детенце мило'... не бих казала, че съм инфантилна или пък лигава, дори не си падам по тривиалните обръщения между двама влюбени.
По-скоро той откри детето в мен, онази чиста душа, която го обича безусловно. Очите ми са по детски чисти, когато погледна в неговите. Думите, жестовете, мълчанието... всичко е по детски наивно, истинско и мило. Дори когато се сърдя за нещо, го правя глуповато.
Можеби затова той не пропуска да ми донесе пликче с желирани бонбони след всяко пътуване... един от онези малки жестове, които значат много... 




Радва ме небето. Цветът му. Безкрайността му.


 






Радва ме моята планина. Прегръдката й, уюта й, майчината й закрила. Там се родих. Нося я в сърцето си.







Радват ме морето и соления пясък. Да гледам хоризонта, да чувам шума на вълните, да усещам близостта на любовта.





Натъжава ме залезът. Не искам да залязват нещата, които ме радват. Ще ги пазя.






***
благодаря ви, че се отбихте










петък, 20 април 2012 г.

Петък

Петък. Слънчев и пролетен. Ще направя ягодова лимонада.


Необходими са:
няколко големи ягоди
2 лимона
натрошен лед (по желание)
пресни ментови листа
1 с.л. домашен мед
500 мл. вода (може и газирана)

Начин на приготвяне: Смесваме блендираните ягоди, сока от 2та лимона + 2-3 цели шайби лимон, натрошения лед, меда, водата и ментовите листенца. Наслаждаваме се на свежия вкус!




















Сядам да почета новата си книга. Падам си по сериозно четиво, но сега докато съм бременна (сигурно е от хормоните) предпочитам 'по-лигави' романчета, леки и комерсиални. Такива, които забравяш веднага щом прочетеш, но пък ти остава приятно чувство. 
Няколко дълбокофилософски заглавия на японски автори чакат в нощното ми шкафче, но ще почакат известно време.
Новата книга грабнах просто ей така от рафта на близката книжарница, защото ми хареса заглавието (понякога съм доста първосигнална).






Прибрах се, отворих я и останах приятно изненадана от интересното предисловие:


Някога аз бях ти,
пазех тайна,
бях ти верен.

Какво се случи,
дете златокосо,
каква стана после?
Аз не бях там.

Лудешки затичана,
с волен смях
под яркото слънце,
ти ме настигна,

но друг спечели твоето сърце
в онзи ден...
Една усмихната лъжа
с танц пресече пътя ти.

Ти го последва
в гората
и никой не видя
вълка с качулка.

А сега стоиш
и се взираш в мен
с изпоцапана рокля
и зелени от тревата колене.

Как да хвана ръката ти и да остана,
как да излекувам тази смърт през май?

Този ден,
тази нощ,
този час,
тежка тегоба,

това мстило,
тази страница,
тази молитва
за теб...


'Малката червена шапчица', Кристина Рейхил, от 'Да се гмурнеш за бяла роза'


Следва още един цитат на Леонард Коен:


Във всичко има пукнатина.
Така прониква вътре светлината.



***


благодаря ви, че споделихте с мен своя петък

четвъртък, 19 април 2012 г.

Бременна в 27 седмица



ЧЕСТИТО ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО!
НЕКА БОЖИЯТА БЛАГОДАТ СЕ ПРОСТРЕ НАД ВСИЧКИ НАС!



Седмица 27 от вълнуващата ми бременност премина много спокойно, без особени промени. Можеби най-голямата промяна, която забелязвам аз, е осезаемото порастване на коремчето ми, сякаш изведнъж. А движенията на бебето са по-активни от всякога. Имам чувството, че тренира акробатика от сутрин до вечер. Поспива малко и хайде отначало с гимнастиката. Чувството е страхотно!

Най-хубавото, което се случи е, че аз и мъжът ми прекарахме няколко дни заедно, далеч от суетата на града. Определено имахме нужда от това време, само двамата. А Великден празнувахме с приятели, тъй като семействата ни са далеч.

На прага съм на последния триместър и ще имаме по-малка възможност да пътуваме, но пък сме си обещали да пътуваме отново на така наречения babymoon преди официално да станем трима. Пътуванията са това, което ни липсва най-много сега, когато съм бременна. Обичаме да откриваме нови, непознати места, да пътуваме без навигация, карта, резервация и просто да се наслаждаваме на времето, прекарано заедно.
Ето ме и мен през 27 гестационна седмица от бременността. Все повече се гордея с коремчето си и не пропускам случай да ходя важно и наперено по улиците :)



Коремче в 27 седмица



Мама и бебе в 27 седмица



Бебенцето в 25 седмица. Вече не се побира цялото на монитора. Това е само главичката.





Коремче в 27 седмица






Отново в 27 седмица



27 седмица от бременността във факти:

Токущо се върнахме от преглед при акушер-гинеколожката ми. Имахме още една вълнуваща среща с нашето скъпо момченце и бързам да напиша най-важните неща за изминалия месец:

Прегледи: женска консултация
Мама: вече доста позакръглена, вижда се и на снимките. + 1 кг. от миналия месец; +9 от началото на бременността.
Бебе: бебенцето се развива добре, размерите му съответстват на седмиците. Сърчицето бие нормално. Позата, която си е избрало е с главата надолу (главично), готов за раждане още от сега... не зная дали ще се обърне.. ръчичките и крачетата му се намират отляво в корема ми, гръбчето - отдясно, а плацентата е в горната част на корема ми.
Симптоми: като цяло се чувствам добре. Леките контракции продължават /пия магнезий, който ми действа много добре и съм спокойна/; Лекарката каза, че ще го пия до 34 седмица. Появяват се и доста силни болки в гърба когато ходя, лежа или седя, общо взето във всяко едно положение на тялото.
Покупки: харесах едни пижамки, които ще купя скоро. Ще ги публикувам в темата - 'бебешки покупки'. Усилено гледам и модели на бебешки колички...
Красиви мигове: пътуването с моя любим, Великденските празници, разговорите за бебето, плановете за бъдещето, всяко докосване на коремчето ми от бъдещия тати.
Тревоги: нямам по-сериозни за момента.. единствено, че мисля все повече за раждането и се пробуждам нощем от разни сюжети, които ми се въртят в главата...
Храни: айсберг, кисело мляко, всичко със сусам, шоколад, сафрид. Месото продължава да отсъства от менюто ми, но какво да правя като не мога дори да го погледна. Лекарката ме смъмри, тъй като не мога да копенсирам хранителните му качества с други продукти. Желязото в кръвта ми продъжава да е високо, а хемоглобинът - леко нисък.
Свободно време: посвещавам на блога си, разглеждам бебешки магазини и 'набелязвам' разни бъдещи покупки.

Ами, това е засега. Измина още един месец от моята прекрасна бременност. Невинаги е лесно, но пък няма по-хубаво усещане от това да се събуждаш рано сутрин от бебешки ритничета.




благодаря ви, че наминахте...

сряда, 18 април 2012 г.

Бременна в 23 седмица


бременност 21-27 седмица видео



Гордата мама в 23 седмица


23 седмица! Невероятно как лети времето. Повече от половината от бременността ми вече е в историята и срещата с моето малко човече наближава. Щастлива съм!
Какво се случи през последните няколко седмици от моята прекрасна бременност, обобщавам по познатия вече начин:


23 седмица във факти:

Прегледи:  рутинни изследвания /кръв и урина/, фетална морфология - 2ра част (прави се в 20 седмица), женска консултация.
Мама: +3.5 кг. за последния месец, както и +2 см. обиколка на коремче. На снимката се вижда оформеното ми коремче. Вече май приличам на бременна?!
Бебе: всичко с бебето е наред, продължава да расте и да се развива. Слушахме сърчицето няколко пъти - и на феталната морфология и на женската консултация. Дай Боже да си имаме здраво бебче на финала!
Красиви мигове: Моята майка ми гостува за няколко дни. Разхождахме си и си бъбрихме. Беше хубаво... всеки има нужда от най-добър приятел, каквато е майката, а аз имам най-добрата майка.
Покупки: няколко туники за мама, 1 клин, 1 равни обувчици. За бебето покупки няма. Мисля да наваксам тези дни.
Симптоми: за първи път през тази седмица усетих странно втвърдяване на корема за 30 сек. и после отпускане, без болка. Повтори се няколко пъти през деня. Притесних се и звъннах на лекарката. Оказа се, че това са ранни подготвителни контракции, които не са опасни, но не са и безобидни. Та по този повод ми изписа Магнерот (магнезиева добавка, спазмолитик). Отпуска мускулатурата на чувствителната матка. Може да се комбинира и с Нош па. Препоръката на лекарката беше да си почивам повече, което означава да лежа, да не преработвам и т.н. Започнах да спазвам стриктно инструкциите й. Към останалите симптоми е безсънието, което ме мъчи напоследък. Пробуждам се няколко пъти нощем и след това не мога да заспя. Все още не ми тежи бебето, но въпреки това не мога да си намеря удобна поза. Хубавото, което е открих е, че ако сложа възглавница между краката си, когато съм в странична позиция, а друга възлгавница подложа на гърба си, нещата се облекчават и се чувствам много по-комфортно.
Киселините се засилиха през изминалия месец. Няколко дни бях на по-стриктна диета заради чувствителен стомах.
Храни: непреодолимо желание за сладолед, сирене, домашна лимонадка, препечени филийки, ягоди, варени яйца.
Тревоги: ранните контракции, които имам определено ме притесниха, но гледам да съм по-спокойна, за да не тревожа и бебето. Пия си магнезия и почивам активно, не ходя на работа, за да се грижа по-добре за живота в мен.
Настинка по време на бременност:  за капак на останалите тревоги през изминалия месец, хванах някаква ужасна настинка, която започна безобидно - с хрема. По принцип лигавицата на носа е чувствителна по време на бременност и много жени страдат от хрема и запушен нос, което не е настинка, но при мен си беше истинска настинка. Разпознах я! Започнах самолечение с много цитруси, краката - в солена вода и други бабешки методи. Не помогнаха и се стигна до кашлица. Не исках да приемам медикаменти, но при мен нещата се влошават много бързо, затова лекарката ми предписа капки за нос, витамин С и парацетамол. Пих препоръчаните лекарства, използвах капките, но те не помогнаха бързо. Затова продължих самолечението много по-сериозно с подръчни средства:

Промивка на носа със солен разтвор (100 мл вода + 1 ч.л. сол)
Домашни капки за нос (1 с.л. мед +  100 мл преверена вода)
Инхалации с лайка
Фреш от моркови - много ефективен!
Фреш от лимони

Тези 4 рецепти прогониха досадната хрема, справиха се с кашлицата и укрепиха организма ми. Бяха ми нужни 2 седмици постоянство.


Свободно време: разходките са сведени до минимум. Пътуванията - до 0. През деня върша някои неща вкъщи, за да е домът ни уютен и приятен. Приготвям разнообразни салати, предястия или основни ястия. Чета любимите си списания и книги.


Коремче в 22 седмица

***

благодаря ви, че наминахте!

За бременността и високите токчета






Тази тема е посветена на нещата, които мога и тези, които не мога да правя по време на бременността (каквото е носенето на токчета, колкото и глупаво да звучи). Те са строго индивидуални за всяка бременност, разбира се. Има много литература по темата... аз споделям собствените си виждания, без да имам претенции, че са правилни или грешни и без да ги налагам на никого. Преди всичко бременността не е болестно състояние, което да забранява различни активности, поведение, навици на бъдещата майка, а по-скоро специално състояние, което изисква да водим съответния начин на живот.

В началото на бременността си задавах много въпроси свързани с позволените и забранени /полезни и вредни/ неща: може ли да правя това, това или онова????
Истината, е че тялото само подсказва какво мога и какво не мога да правя, всичко е заложено в природата ни.
Ето и някои от най-често срещаните въпроси, разделени по категории:

Външният вид на мама:
Много важно е през бременността мама да продължи да изглежда красива и поддържана, все пак не е болна, дори се разхубавява по естествен начин.
Лице: При повечето жени се наблюдава промяна в състоянието на кожата, което налага подмяна на досега използваните почистващи и хидратиращи продукти. Грижата за кожата по време на бременността е по-важна от всякога, тъй като хормоналният дисбаланс може да остави трайни неприятни следи върху лицето. Високият слънцезащитен фактор е задължителен. Той предпазва иначе предразположената към пигментиране кожа на бъдещата майка. Можете да изберете продукти за лице без аромат, без парабени и консерванти, за да сте сигурни в тяхната безопасност. Грим: Използването на лека изглаждаща тена база, руж, червило, спирала още повече освежава и озарява лицето.
Коса: един от най-често срещаните въпроси е свързан с боядисването на косата. Аз лично боядисвам косата си с безамонячна боя, която не е специално за бременни, но има и такива, които са. Подстригването и оформянето на прическа също спадат към задължителната 'поддръжка'.
Нокти: И по време на бременност продължавам да лакирам ноктите си. Посещавам маникюристката си 1-2 пъти месечно. Не забравям и педикюра.
Тяло: Кожата на тялото, както на лицето, претърпява промени по време на бременността. Най-често се изсушава и се появяват сърбежи, раздразнения в следствие на разтягането. Използването на подходящи за бременни хидратиращи продукти за тяло доставя изключителен комфорт на кожата и я предпазва от поява на стрии и отпускане. Поддържа еластичността, стегнатостта и хидратацията й.
Интимна хигиена: изключваме всякакви парфюмирани и евтини сапуни. Подбираме подгодящ интимен гел. Прилагаме измиващи продукти само външно! Не прекаляваме с употребата на измиващи продукти. Интимен душ се прилага 2 пъти дневно. Могат да се използват ежедневни превръзки, които се сменят често. Бельото - от естествени материи.


Хранене - Темата за храненето е неизчерпаема. Съществуват различни методи на хранене, както и примерни менюта за бременната, които могат да се открият в различни литературни източници. Жената в това състояние се нуждае от допълнителни калории дневно, което не означава, че трябва да се храни като за двама.
Основните правила, които аз спазвам в храненето са следните:
  1. ВОДА - адекватната хидратация е изключително важна по време на бременност. Основната течност, която приемам е водата. Избягват се безалкохолни напитки. Може да се пият и чайове, но трябва да се внимава с билките. В повечето случаи не са безобидни.
  2. Балансиран прием на белтъци, мазнини и въглехидрати.
  3. Естествени източници на витамини и минерали - плодове и зеленчуци според сезона. Към тази група храни можем да присъединим различни фрешове, смуутита, безалкохолни коктейли - микс от различни плодове. Моите любими фрешове са морков+ябълка, както и домашна лимонада.
  4. Избягвам сладкишите и тестените изделия, макар че са ми сред любимите. Бях чела някъде статистика, че един от любимите десерти на бременните е сладоледът /аз също се присъединявам към статистиката/. В минимални количества сладичкото е позволено.
  5. Кафе - може да се изпива едно сутрешно по-слабо кафе. На мен лично ми става лошо от кафето, затова го изключих от режима си още в началото на бременността.
  6. Цигари и алкохол - ЗАБРАНЕНИ! Да, мама също е човек и има нужда от една биричка или чаша вино /може да си ги позволи отвреме навреме/, но всичко е въпрос на нагласа и мотивация. Аз не изпитвам нужда от алкохол. Като му дойде времето ще си пийна питиенце, без да имам страхове и притеснения за бебето.

Физическа активност - забравяме за опасните и натоварващи спортове по време на бременност. Заменяме ги с най-препоръчителния спорт: ходене. Освен това йогата за бременни, както и водната гимнастика се отразяват тонизиращо на мама и бебе.

Работата -  тук бих написала само думите: take it easy! Невероятно, но факт е, че мама не се чувства толкова работоспособна както преди... и физически и психически. Сами ще се учудите как нещата, които сте вършили преди с лекота сега правите с по-големи усилия. Аз също се убедих в това.

Пътуванията - при нормално протичаща бременност може да се пътува, като се вземат съответните мерки, за да се чувства майката комфортно. Последният триместър се пътува с особено повишено внимание и на кратки разстояния, където наблизо има медицинска институция. Ние пътуваме често на не особено дълги разстояния (около 300 км в едната посока), като съм добре заредена с вода, храна и възглавница, подложена под кръста. Правим няколко кратки почивки по време на път. Спираме, за да се раздвижа. Гърбът е частта, която се натоварва най-много по време на път. Предпазният колан е задължителен /в подходяща позиция/. Полети със самолет - по преценка на бременната и авиокомпанията. Аз отказах пътуване в чужбина в 4 месец, тъй като не се чувствах комфортно и при мен гаденето и умората продължаваха с пълна сила.

И един въпрос, който най-много вълнува бъдещите родители - правенето на любов по време на бременност. Ако всичко с бебето и майката протича нормално, без усложнения, то няма нищо по-хубаво малкият човек да усеща колко много мама и татко се обичат.

Химия - съществуват много небезобидни препарати за домакинството /както и козметични/. Аз лично имам непоносимост към всякакви миризми, което по естествен начин ме накара да избягвам всички препарати. Вкъщи почиствам всичко с пара. Алтернативно и много ефективно заместване на всички продукти.

Щях да забравя ходенето на високи токчета.. ами не е много комфортно, даже никак. Освен че мама ходи като боримечка, клатушкайки се наляво надясно, за да запази равновесие, токчетата натоварват опорно-двигателната система допълнително.



Всичко е въпрос на лично усещане и избор. Ние жените имаме заложен инстинкт природно да пазим себе си и бебето от вредните фактори. Просто трябва да следваме сигналите на тялото и ума си.

понеделник, 16 април 2012 г.

С аромат на ванилия и какаови бисквити

Към малките и простички неща, които обичаме е и домашната бисквитена торта във вариант какаови бисквити с ванилов крем... бон апети!




Необходими продукти:

2 пакета обикновени какаови бисквити
1 пакетче ванилово нишесте
захар на вкус
750 мл прясно мляко
шоколадови пръчици за поръсване


Прясното мляко се кипва. В него постепено се излива предварително разтвореното в 50-100 мл хладка вода нишесте. Бърка се постоянно до получаване на гъст крем.
Бисквитите се потапят за кратко в малко прясно мляко, след което се подреждат в голяма чиния за торта една до друга. Намазват се с готовия крем. Отгоре се реди ред бисквити и отново крем. На финала поръсваме с шоколадови пръчици. Оставяме в хладилник за няколко часа.



Оставете въображението си да се развихри... като добавите ядки, плодове или аромати по желание. Аз лично правя тортата и във вариант с банани между блатовете или ягоди отгоре. Вкусна е с орехи, свежа е с киви...

Със сигурност резултатът ще зарадва най-скъпите ви хора!




Бременна в 19 седмица



Така изглежда мама през 19 гестационна седмица от бременността. През изминалата седмица отново имах вълнуваща среща с моето бебенце. Както винаги аз и най-прекрасният бъдещ татко отидохме заедно на женска консултация. Този път и той беше поканен от лекарката да присъства на прегледа и за първи видя сина си по време на ултразвуковия мониторинг.
Аз както винаги се просълзих от щастие. Изживях още един момент от онези, които спират дъха ни, а таткото беше на седмото небе от радост. Малкият човек беше заел забавна поза, сякаш седнал на дивана пред телевизора със скръстосани крачета, което предизвика усмивките ни, а в следващият момент вече си беше засмукал палчето. Удивително е как малките живеят в собствения си миниатюрен свят.

Бебенцето ни в седмица 19



За да е по-ясно какво се случва в тази седмица и какви промени настъпиха през последния месец, реших да пиша по-структурирано:

19 седмица във факти:

Прегледи:  микробиология, биохимичен скрининг /БХС/ - 2-ра част, женска консултация.
Мама:  +1 кг. за последния месец, както и +2 см. обиколка на коремче. Вече ми личи и гордо си показвам коремчето, като нося прилепнали блузки. А относно панталоните, открих, че най-удобната долна дреха е клинът! Чувствам се разкошно в клин, разбира се, не в комбинация с прилепналата блузка, а с широка по-дълга туника.
Бебе: лекарката установява, че е пораснало много през последния месец, размерите и развитието му отговарят на съответната седмица.
Красиви мигове: Движенията на малкото човече стават все по-активни, предимно когато съм в легнало положение или когато се храня; връзката ми с него става все по-голямас всеки изминал ден. Сутрин ме буди с ритничета, които можеби означават "мамо, гладен съм"
Покупки: 2 бодита и 2 чифта чорапки.
Симптоми: тежест в корема, киселини, задъхване /недостиг на въздух/, неспокоен сън /безсъние/.., неутолима жажда /изпивам около 2 литра вода дневно/, гадене /все по-рядко.. свежда се до веднъж седмично, ако прекаля със смесването на различни групи храни/, болки в кръста отвреме навреме.
Храни: непреодолимо желание за банани, паста (може сутрин, обед и вечер) със сирене и масло, френски кроасани и много "зеленини и треви" - спанак, айсберг, броколи, рукола.
Тревоги: "ниска плацента", което според лекарката не е притеснително и вероятно плацентата ще "мигрира" малко и ще си дойде на мястото, трябва да я следим. Препоръча ми да си почивам повече, да избягвам физическо и психическо натоварване.. в тази връзка се наложи да изляза в болничен и да спазвам препоръките й. 
Свободно време: чета книги, кулинарни блогове, бебешки блогове; разхождам се около 30 мин. на ден - бавно и спокойно, заредена с вода срещу дехидратация; приготвям любимите храни за таткото и мен (.. и бебето)..

***

благодаря ви, че наминахте!




Срещата с Марианка




Напоследък се замислих за приближаващото с бавни, но сигурни крачки раждане и това ме накара да попитам приятелка в коя болница и при кой доктор е раждала. Нямах и идея къде да родя. Акушер-гинеколожката, при която ходя на женска консултация не води раждания, затова се нуждаех от препоръка, която да улесни трудния ми избор. А в същност не искам да раждам в случайна болница, при случаен лекар.

След екзалтирания разказ на приятелката ми за начина, по който е родила, спокойствието, което е имала по време на раждане и отношението на лекарския екип и в частност - акушер-гинеколожката, не ми остана нищо друго освен и аз да се спра на този екип от професионалисти. Потърсих координатите на акушерката и й се обадих с молба да се срещнем и да ме вмъкне някъде в натоварения си график.

Срещата
...в центъра на София.. слънчев, късен априлски следобед... преди нощната й смяна...


Тя се казва Мариана. В очите й има блясък. Не, не е обикновен блясък, а любовен блясък. Любовта й към най-благородната професия е толкова явно изписана в благия й поглед, че не бих я сбъркала с нищо друго. До този момент не познавах човек, който да е лудо влюбен в работата си. Простете, изразих се погрешно.. акушерството не е работа. Марианка каза, че никога не си е помисляла, че може да прави нещо друго, различно от това да посреща новия живот... и така през последните 30 години.

Марианка помага на новия живот да се появи на бял свят. Без нея това би било невъзможно, а има ли нещо по-важно от раждането в природата? Не бих казала. Раждането е в основата на съществуването на човечеството, а това, че бях срещнала Марианка, за мен беше повече от щастие. Сигурно съм изглеждала адски глупаво в очите й, защото през цялото време я гледах в изумление.. с широко отворени очи, а като ме питаше нещо, заеквах и ми се губеше мисълта. Сякаш виждах жив ангел пред себе си. Не вярвах, че се случва такова нещо на мен.

"Избрахте ли си как ще раждате, нормално или със секцио?" - попита тя учтиво "на Вие".

"Ами не, честно казано." - отвърнах аз леко хлапашки.
Тук е моментът да спомена, че бях мислила доста по въпроса. Клонях повече към нормалното раждане, за което всички около мен ме убеждаваха. Бях събрала информация за всички плюсове и минуси, но в крайна сметка имах доста време пред себе си и предпочитах да не го мисля, а да оставя нещата да се случват сами.

"Ако всичко е наред с Вас и бебето, Ви препоръчвам да родите по естествен начин, това е заложено в нас жените и ние можем да се справим с него. Представете си, че тази магия, която изживявате в момента ще свърши с раждането, когато ще се случи още по-голяма магия, а именно срещата с най-важния мъж в живота Ви." /вече й бях казала, че ще имаме момченце/. - каза убедително Марианка с ангелския си глас.

"Имам страхове от раждането, притеснявам се, че ще се мъча с часове, преди да дойде най-съществената част и тогава вече ще са ми свършили силите." - притеснително споделих аз.

"Дори не подозирате каква огромна сила ще имате. Просто си мислете за това, че всяка болка и контракция ще Ве приближава до срещата с бебчето и най-после ще можете да го прегърнете."

Думите й звучаха толкова убедително. Равният й тон и спокойният й глас промениха изцяло разбиранията ми за раждането. Тя не ми каза нещо, което не знам, но го каза по начин, който ме успокои и подготви за най-вълнуващото събитие в живота ми. Разговорът ни продължи още двайсетина минути. Думите й бяха лични и приятелски (въпреки че ми говореше на Вие, което идваше от аристократичната й професия), откровени, благи. Беше приятно да си бъбрим. А най-важното е, че усетих вълна от спокойствие...

Тя имаше призванието да посреща новия живот. Нямаше по-подходящ човек. Благодарна съм, че съдбата ме срещна с Марианка, гордея се, че детето ми ще бъде посрещнато в новия свят от две достойни ръце.

Марианка, благодаря Ви.

неделя, 8 април 2012 г.

I LOVE GREECE




... заради красивите плажове, морето, островите, свободата....

 ...заради солта по кожата, любовта, разходките по залез слънце... и гръцкия хляб с дебела кора, натопен в ароматен зехтин...
























...

благодаря ви, че наминахте...