сряда, 27 юни 2012 г.

Мисия "Цветен балкон"

Да си призная, не съм от хората, на които им се отдава гледането на цветя. До скоро дори не се интересувах от тях. Още по-малко пък им помня имената. Не бих казала дори, че новите 'обитатели' на балкона ми са най-големите красавци и ще оживеят още дълго, но знам едно: балконът е по-цветен, по-жив, по-ароматен и по-уютен от всякога. Полагам грижи за цветенцата си, които се свеждат до поливане и говорене на мили думи по техен адрес. Между саксийките съм наредила малко цветни мидички за още по-голям кич :)


Рисуване на мидички с акрилни бои...
























благодаря ви, че наминахте...

На Витоша

Краят на юни - горещ и сух. Няма въздух, особено за бременна в 9-ти месец (37 гестационна седмица) дебеланка, която се чуди къде да избяга от жегите. Разходка на Витоша се оказа прохладна, свежа и приятна...




37 седмица бременна



Вирче


Мама Надя и татко Стефан


Пеперуда



Каменната река



Каменната река



До рекичката




Обяд




Ние двамата




Десерт





Горски път



благодаря ви, че наминахте...

Чанта за родилното

Какво да сложим в чантата за родилното? Зависи от изискванията на самата болница. Списъкът с необходими принадлежности по-долу важи за Токуда, София. Има го публикуван и на официалния им сайт. Ето как изглежда сака ми, който вече чака до вратата. Повечето мами приготвят багажа си в началото на 9-ти месец. Някои от нещата за мен ги осигурява болницата, но предпочитам да си ги нося. А всичко за бебето отново се осигурява там и е стерилно.





1. Лигнини
2. Дамски превръзки - памучни, нощни
3. Предпазни тампони за кърма
4. Хавлия за лице
5. Хавлия за тяло
6. Две нощници за кърмачки с копчета отпред
7. Мокри кърпи
8. Бутилка вода за всеки случай






9. Протектори за зърна
10. Памучни тампони
11. Фотоапарат
12. Зарядно за телефон
13. Книга
14. Папка с всички необходими документи и изследвания







15. Бельо - 5 чифта памучни бикини и 2 сутиена за кърмачки
16. Джапанки
17. Грим продукти (спирала, фон дьо тен, коректор, сенки, молив за вежди)
18. Тоалетни принадлежности (шампоан, балсам, душ гел, паста за зъби, четка за зъби, рол-он, парфюм, измиваща пяна за лице, крем за лице)
19. Самобръсначка, пила за нокти, пинсета


Ами това е, багажът е готов, остава и бебчето да е напълно готово за външния свят. А дотогава сме на stand by режим :)




благодаря ви, че наминахте...


вторник, 26 юни 2012 г.

Бебешки покупки 4

Продължава бебешкото пазаруване и няма изгледи да свършва! Всъщност, като се замисля, почти приключвам със списъка, който сама си съставих и ревизирах няколко пъти. За тези, които се интересуват какво съм купила до момента, ето няколко линка:






А какво купих през последния месец? Започвам с няколко покупки, които се присъединиха към линията ни Baby Rockstar :)



Текстилна торба с апликация черепче (за различни цели) от Bershka, цена около 6 лв.



Спален комплект с черепчета от www.3suisses.com Поръчах голям комплект и от него уших 2 бебешки (долни чаршафи, торба за завивка, калъфки и отделно поръчх калъфките по-долу пак от същия сайт. Тотал: 110 лв. с доставка.










Контейнери за съхранение на кърма 5 бр. с капачки + 1 биберон, 15.90 лв. от Chipolino.http://chipolino.com/

Протектори за зърна при кърмене, силиконови. 14.90, магазин Chipolino




70% етилов спирт и прахче за подсушаване и грижа за раничката на пъпчето на новороденото




Почистващи мокри кърпи Pampers




Шампоанче за коса и тяло и Хидратиращ лосион за тяло Mustela bebe. Още не мога да споделя впечатления, но линията им за бременни е супер, затова взех и 2 продукта като за начало за бебето. По-късно ще купя и слънцезащитата им. Продуктите ги има във всяка добра аптека. Тези двата конкретно ми струваха около 40 лв.

Комплект от 2 бархетни и 2 памучни пелени, най-обикновени и толкова практични - за 1000 нужди. 9 лв. от магазин Chipolino.http://chipolino.com/



Пелени за еднократна употреба Pampers, за новородено, размер 1


Класика в жанра - Крем против подсичане Бочко, около 5-6 лв. Има го във всяка аптека.




Бебешка ваничка за къпане Cam, около 40 лв., магазин Chipolino. Изглежда компактна, удобна и има отвор за оттичане на дъното. Надявам се да върши добра работа.
Шишета за хранене на Dr. Brown's. Стават и за водичка и чайче. Препоръчаха ми ги горещо. Още нямам лични впечатления, но ще споделя. Двете за около 30 лв. от магазин www.mothercare.com
Разработени със система срещу колики, газове и повръщане. Наподобяваща естественото кърмене система. Материал, който съхранява всички витамини в съдържанието.
Голяма възглавница за пътуване, на която ще сменя предназначението и ще използвам за кърмене. Хубавите възглавници за кърмене със специален пълнеж и подобна форма са доста скъпи, а с тази се сдобих само за 6 лв. от магазин Carrefour. Няма да е същата, но ще върши работа, надявам се...

 

благодаря ви, че наминахте....



Бременна в 36 седмица - видео и снимки

21.06.2012 - Начало на 9 месец - най-после!!!



Започвам с едно видео, в което се вижда как се мести и рита бебето... не е толкова ясно, но всеки път щом грабна камерата, той потъва в дън земя :)





Какво се случи през последния месец от бременността ми, към 36 гестационна седмица?



Прегледи: ултразвук и ЗАПИС (това беше нещо ново за мен.. всъщност е проследяване на тоновете на бебето с 2 колана на коремчето на мама в продължение на 15-20 мин.). Прегледите в деветия месец се правят всяка седмица.
Мама: +1 кг. за един месец, тежа 69.5 кг., което е +14.5 кг. от началото на бременността;
Бебе: размерите му съответстват на седмиците. Приблизителните му килограми са – 2200 г.
Симптоми: Чувствам се ужасно тромава и трудно подвижна, а е едва началото на 9-ти месец. От елементарни неща се задъхвам, например докато взема душ и се облека, вече съм се запъхтяла. Освен това коремът ми порасна осезаемо с влизането в девети месец и пъпът ми се разтегна доста.
Усещам тежест ниско долу, както и в краката. Напрежението в гърба и кръста става все по-голямо.
Киселините не са толкова чести и силни като предходните месеци. Дишането е нормално, не толкова затруднено.
Спането - почти невъзможно. Барикадирам се с възглавници от всякъде, но и те не помагат вече... изтръпват ми крайниците постоянно. Хм, всичко сякаш изведнъж се промени.
Спрях магнезия и сега усещам леки контракции и отвреме-навреме леки болки.
Движенията на бебето са все още силни, въпреки, че няма много пространство, любимата му поза е да застане плътно в единия край на корема с навирено дупе... и така маминия корем изглежда много смешно... :)
Майчината кафеникава линия по средата на коремчето едва сега се вижда ясно;
Покупки: обикновена възглавница за пътуване от по-големите, която ще използвам за кърмене; силиконови протектори за зърна, отново при кърмене (една приятелка ми ги препоръча горещо, за да избегна раздразнения), контейнери за съхренение на кърма, спирт и прахче за пъпчето на бебето; 

Красиви мигове: еуфорията покрай преместването в новото жилище, колкото и натоварващо да беше...
Другото хубаво нещо е прането и гладенето на бебешки дрешки.. мммм в апартамента започва да ухае на бебе, божествен аромат!
Тревоги: с риск да се повторя, най-голямата ми тревога оства приближаващото раждане; визуализирам си различни сюжени всяка вечер, докато се опитвам да дремна;
Храни: праскови, диня, пъпеш, паста, ризото, варени яйца, картофена крем супа, сирене, кисело мляко, моркови
Свободно време: нямам такова напоследък, програмата ми става все по-натоварена, докато подготвя всичко за малкия човек... Искам да ми остане и малко време за почивка и събиране на сили за ГОЛЕМИЯ ДЕН!

Това беше кратко описание на живота на една бременна в началото на 9-ти месец жена, която вече няма търпение да нагушка малкото си бебенце!

























благодаря ви, че наминахте...


Бременна в 33 седмица


33 седмица от бременността на една щастлива бъдеща мама


Бременна в 33 седмица (края на 8ми месец)





Мама на плажа - бременна в 33 седмица

Какво се случва в 33 седмица от бременността ми?


Прегледи: женска консултация, микробиология; Изискване на всички документи, необходими за раждането от АГ-то на женската консултация за представяне в избраната болница.

Мама: +2.5 кг. за един месец, тежа 68.5 кг., което е +13.5 кг. от началото на бременността;

Бебе: размерите му съответстват на седмиците. Приблизителните му килограми са – 1900 г. Трябва да порасне още доста.

Симптоми: като цяло се чувствам добре. Имам леки контракции отвреме навреме... продължавам да пия Магнерич, който ми действа много добре и съм спокойна, но скоро ще го спра – следващата седмица. Пие се до 34 седмица.

Киселините продължават да ме тормозят. По принцип вземам Талцид, който помагаше, но спря да помага вече, а и ме боли стомаха от него... гледам да търпя....

Сънят ми е неспокоен, прекъсван от честите посещения на тоалетната. Усещам все по-голяма тежест в корема, както и мускулни крампи. Тежат ми краката. Чувствам се подута.

Покупки: бебешки чаршафчета, козметика, шишета, комплект памучни пелени (ще напиша отделна тема ‘бебешки покупки’ по-детайлно)

Красиви мигове: морско пътуване до Бургас, няколко пикника с приятели в планината, рождения ден на двете ми племенници;

Тревоги: предстоящото раждане

Храни: кайсии, киселно мляко, ориз, препечен черен хляб, салати, риба – сафрид, цаца; шоколадов и пъпешов сладолед

Свободно време: почивка на морето, дълги вечерни разходки, четене на книги



 благодаря ви, че наминахте...


Голямото преместване

Измина толкова много време от последната ми публикация. Повече от месец, а на мен ми се струва цяла вечност. Долипсва ми моето пространство за споделяне... наистина нямах и минута да поседна и споделя всичко, което се случва, но сега ще наваксам. Имам много да пиша. Колкото до отсъствието ми... причината е преместване в нов апартамент.


А какво по-подходящо време за преместване в ново жилище от края на 8-ми месец от бременността? Шегувам се, разбира се. Мисля, че няма по-неподходящ момент от цялата бременност за каквито и да е големи промени в бита на човек. Но някак си все така се получава. Типично по български и ние в посления момент сменихме колата и апартамента по случай идването на новия член на семейството ни. Дали само заради националната ни идентичност или защото човек се сдобива с родителски инстинкт обаче? Да, определено и втората причина ни подтикна да направим някои промени в живота си, към по-добро, надявам се. Край с ергенския ни безгрижен живот. А и идеята, че ще ставаш родител те кара да се стремиш към по-добро и по-добро през всички 9 месеца и да се постараеш да си свиеш ново и уютно гнезденце за поколението. Невероятно е как вроденият инстинкт те подтиква да направиш неща, които не си предполагал, че ще се наложи да правиш.


Та, сменихме старото си жилище поради 2 основни причини, които сметнахме, че ще пречат на нормалния ни живот с бебето:


  1. Беше доста маломерно, тясно... като за две влюбени гълъбчета, които почти не се прибират вкъщи.
  2. Намираше се на голям булевард. Какво значи голям булевард в София (за тези, които не са на ясно – шум;  мотори-камикадзета по всяко време на денонощието; клаксони на автомобили от  изнервени хора, бързащи за работа; изгорели газове на кълбета, които правят невъзможно излизането на балкона и още куп мизерии, които ти се струпват на главата. А, забравих – трамваят, който в 5.00 сутринта започва работа.

 
Новото жилище превъзхожда многократно старото по изброените показатели. На балкона си чувам единствено песента на птички и от време на време гласа на някой съсед. По-чисто е. Дори мога да простирам дрехи на балкона. И е малко по-просторно, има въздух в самите стаи. Надявам се, нашето малко човече да се чувства добре в дома, който мама и татко избраха за първите му моменти в живота.

Ох, до тук с еуфорията. След малко пак. Няколко думи за преместването: кошмар, ад, ужас са нищожни слаби думички, които не биха могли да опишат самото преместване. Толкова много багаж.. къде сме го побирали, не знам! Без помощта на мама не бих се справила, тоест тя изигра основна роля в събирането на багаж, чистенето, преместването на кашони, подреждането и т.н. Мъжът ми беше на работа и можеше да се включи само вечер в начинанието. Преместването продължи 5 дни, на няколко етапа, тъй като не искахме да наемаме микробус и използвахме комбито си.

Как изглеждаше багажът? Слава богу нямаме мебели и много уреди. Не направих снимки, тъй като бях под стрес през цялото време, а за да снимам, трябва да съм в добро насторение и спокойна. Представете си: 40 огромни чувала с дрехи, завивки, обувки (летни и зимни колекции J ), 6 големи кашона с домакински съдове + още толкова с кухненски уреди; 1 гардероб; 1 кростренажор; 2 колела; детска кошара, матрак, количка, столче за кола; ТВ; книги; маса и два стола за балкона; няколко саксии с цветя; рибарски принадлежности; пълно ски оборудване.. не виждах края на преместването... Но finally всичко се нареди. Остават ми някои малки неща за подреждане и ще добавя снимки към статията, за да има завършен вид.

Нашето ново гнезденце е свито и готово да посрещне малката рожба.

 

благодаря ви, че се отбихте....

Babymoon на морето

Привет след повече от седмица затишие. Седмица, в която определено ми липсваше блога и ежедневните истории, които споделям, но спонтанно решихме да пътуваме на Babymoon (последното пътуване на мама и татко преди да се появи бебето и многобройните безсънни нощи). Решението беше взето за секунди... 'Да се махнем от тук за седмица' - предложи Стефан и след половин час се отправихме към морето. За моя изненада си беше пуснал отпуск. Даже не очаквах, че това лято ще отидам до морето.... по разбираеми причини (напреднала бременност имам предвид). Имах нужда точно от това - да прекарам известно време с него, далеч от лудницата на столицата.

Това пътуване съвпада с 33 седмица от бременността ми (8 месец).. бебето вече доста ми тежи (ще пиша допълнително за тази седмица от бременността), но пък се чувствам добре като цяло и решихме да пътуваме.

Периодът е от 1 до 10 юни.. ранно хубаво лято в Бургас - родният град на Стефан. 30 градуса, безоблачно небе, божествен аромат на цъфнали липи, прекрасна морска градина, хладни тихи нощи, обезпокоени единствено от песни на чайки.

Програмата ни през тези дни беше абсолютно 'пенсионерска', както ще се убедите по-долу, но пък адаптирана за бременна жена и мъжа й, очакващи след месец първото си бебе... По-долу има галерия със снимки от лежерната ни ваканция.. прекарана предимно в малки кокетни ресторантчета под дебела сянка, по паркове и алеи. Не пропуснахме и сутрешните плажове.

Времето отлетя бързо, но успяхме да си починем добре на толкова хубаво и спокойно място. Последното пътуване преди официално да станем трима.


Романтична ваканция - само ние двамата.

33 гестационна седмица


Коремче в 33 седмица от бременността



Ние двамата



Пясък и море....



Мама в 33 седмица от бременността заедно с тати в Бургас

33 седмица бременна, морската градина Бургас
Стефан
Шкемби на плажа

33 седмица от бременността


33 седмица от бременността


Как тихо и спокойно е ранноюнското моренце...



И малко снимки от старите бургаски ленти... случайно попаднах на една изложба:


Модата в банските през 80-те









Спасители на плажа




благодаря ви, че се отбихте...