неделя, 30 септември 2012 г.

5000

5000 станаха посещенията на моето малко местенце за споделяне на истории от живота ми.
За мен тези посещения не са просто трафик на сайта, а зад тях стоят по-красиви отвсякога, тръпнещи в очакване на новия живот мами или вече гушкащи своите мъници. Каква по-голяма мотивация от тази, за да продължавам да пиша... като знам, че отсреща някъде по света малки крачета ритат упорито шкембетата на майките си или тичат безгрижно в градинките!

Благодаря ви, че сте тук и преживявате всичко с мен. Оценям го!

Искам това да остане по детски чистото ми пространство, в което да се отбивам, когато искам да излея душата си пред сродни души. Зная, че много от вас разпознават себе си в мен!

Искам, когато детето ми един ден порасне да намери тук историята на живота си.
И най-вече пиша този журнал, за да изкрещя пред целия свят, че съм най-щастливата жена и майка, защото имам двамата най-прекрасни мъже в живота си. Всяка сутрин се събуждам благодарна за това, че точно Стефан е мъжът до мен и точно Борис е моето момче. Събуждам се щастлива, удовлетворена, с усмивка, защото знам, че предстои още един прекрасен ден, изпълнен с любов.
Пожелавам и на вас да обичате, да бъдете обичани и заобиколени от добри хора.

Благодаря ви още веднъж, че споделяте с мен щастието си, макар без думи. Усещам трептящата енергия и емоциите ви. Благодаря и на тези от вас, които разказаха своите красиви истории, стоплихте душата ми.

Пожелавам ви здраве и вяра в истинските неща. Всичко в този свят е преходно, идва и си отива, това, което е ЗАВИНАГИ е семейството.

Не забравяйте да се радвате на малките неща... и тогава, когато имате нужда от вдъхновение, аз съм насреща и ще продължавам да ви заразявам с моя позитивизъм :)

Специални благодарности на най-верните ми читатели и почитатели :) - Адриана, Рара, Лора! И... красиви бебоци на финала, ей!!!


благодаря ви, че наминахте...

Пази я в сърцето си!



Боби на 11 седмици 
на планина

Боби обича и планината и морето... Също като мама и тати обожава да пътува! Беше едва на 7 дни, когато гостува на баба и дядо в планината, за първи път. Сега, 10 седмици по-късно, той отново е в сърцето на най-красивата планина - Родопите.
Мечтаем, когато порасне да обича еднакво и планината и морето - местата, от които произлизат корените му....

Скъпи Боби, мама е родена тук и безкрайно много обича това място. Планината за мен значи всичко, значи свобода и любов... Тук въздухът е кристално чист, водата извира от полите на планината и е ледена и пивка; хората са с големи и топли сърца; храната е вкусна; природата - безгранично красива, зимата - бяла и приказна. Когато пораснеш, ще те науча да обичаш и цениш малките неща като тези, дори да живееш в най-космополитния град.
Обичам те! Подарявам ти планината, пази я в сърцето си!





























 благодаря ви, че наминахте...

сряда, 26 септември 2012 г.

Имунизационен календар 2012

 
 
За всички, които се интересуват от детските ваксини в България, можете да видите по-долу календар с тях.
 
Имам опит вече с първите. Тази, която се инжектира през първия месец - противохепатитната, е безобидна и бебчето ми я понесе добре.. дори не разбра, че го боцкат.
Но вчера му биха 2-те, които са за втория месец (едновременно, в двете крачета) и искам да кажа, че боли ужасно. Педиатърката ни предупреди, че са болезнени. Боби плачеше много от силната болка и все още е неспокоен и с температура. Изплаши се ужасно много от болката... а аз плаках заедно с него в кабинета.. какво да правя, и мен за болеше, като му гледах сълзичките... Добре, че тати като по-силен психически беше с нас и го гушна след инжекциите. А миличкият Боби така силно се вкопчи в него, и скимтеше като малко ранено животинче... как да не се разплаче човек.
Но нали е за добро, няма как без ваксините. 
През нощта също беше раздразнителен и неспокоен, почти не спа нормално, с температура (слава Богу не много висока). Давах Панадол, правих компреси със студен Риванол на крачетата.
Ужас! Започват изпитанията! Следващият месец предстои 2ра част на тези ваксини, отсега започвам да се приготвям психически... можеби не очаквах, че са чак толкова болезнени.
 
Следва продължение.....
 
Късмет на вашите бебоци с ваксините!



източник: www.hapche.bg
 
 
Навършена възрастИмунизацияВаксинаНачин на приложение
През първите 24 часа след ражданеИмунизация против хепатит тип В (І прием)Рекомбинантна хепатит В ваксинамускулно, 0.5 мл
От 48-ия час след ражданетоИмунизация против туберкулозаБЦЖ ваксинавътрекожно, 0.1 мл
Първи месецИмунизация против хепатит тип В (ІІ прием)Рекомбинантна хепатит В ваксинамускулно, 0.5 мл
Втори месецИмунизация против полиомиелит, дифтерия, тетанус, коклюш, хемофилус инфлуенце тип В (І прием)Комбинирана петкомпонентна ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш с ацелуларна компонента, инактивирана полиомиелитна ваксина, конюгирана ваксина срещу хемофилус инфлуенце тип Вмускулно, 0.5 мл
Имунизация против пневмококи (І прием)Конюгирана пневмококова ваксинамускулно, 0.5 мл
Трети месецИмунизация против полиомиелит, дифтерия, тетанус, коклюш, хемофилус инфлуенце тип В (ІІ прием)Комбинирана петкомпонентна ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш с ацелуларна компонента, инактивирана полиомиелитна ваксина, конюгирана ваксина срещу хемофилус инфлуенце тип Вмускулно, 0.5 мл
Имунизация против пневмококи (ІІ прием)Конюгирана пневмококова ваксинамускулно, 0.5 мл
Четвърти месецИмунизация против полиомиелит, дифтерия, тетанус, коклюш, хемофилус инфлуенце тип В (ІІІ прием)Комбинирана петкомпонентна ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш с ацелуларна компонента, инактивирана полиомиелитна ваксина, конюгирана ваксина срещу хемофилус инфлуенце тип Вмускулно, 0.5 мл
Имунизация против пневмококи (ІІІ прием)Конюгирана пневмококова ваксинамускулно, 0.5 мл
Шести месецИмунизация против хепатит тип В (ІІІ прием)Рекомбинантна хепатит В ваксинамускулно, 0.5 мл
Седми месецПроверка за белег от БЦЖ имунизация. На децата без белег се прави проба Манту (5 МЕ ППД) и отрицателните се реимунизиратБЦЖ ваксинавътрекожно, 0.1 мл
Дванадесет месецаРеимунизация против пневмококи, не по-рано от 6 месеца след третия прием (ІV прием)Конюгирана пневмококова ваксинамускулно, 0.5 мл
Тринадесет месецаИмунизация против морбили, паротит и рубеолаТриваксина морбили, паротит и рубеолаподкожно или мускулно, 0.5 мл
Шестнадесет месеца, не по-рано от една година след третия приемРеимунизация против полиомиелит, дифтерия, тетанус, коклюш, хемофилус инфлуенце тип В (ІV прием)Комбинирана петкомпонентна ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш с ацелуларна компонента, инактивирана полиомиелитна ваксина, конюгирана ваксина срещу хемофилус инфлуенце тип Вмускулно, 0.5 мл
Шест годиниРеимунизация против полиомиелит, дифтерия, тетанус и коклюш (V прием)Комбинирана четрикомпонентна ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш с ацелуларна компонента и инактивирана полиомиелитна ваксинамускулно, 0.5 мл
Седем годиниРеимунизация против туберкулоза (след отрицателна проба Манту)БЦЖ ваксинавътрекожно, 0.1 мл
Единадесет годиниРеимунизация против туберкулоза (след отрицателна проба Манту)БЦЖ ваксинавътрекожно, 0.1 мл
Дванадесет годиниРеимунизация против морбили, паротит и рубеолаТриваксина морбили, паротит и рубеолаподкожно или мускулно, 0.5 мл
Реимунизация против тетанус и дифтерияТД ваксинамускулно, 0.5 мл
Седемнадесет годиниРеимунизация против тетанус и дифтерияТД ваксинамускулно, 0.5 мл
Реимунизация против туберкулоза (след отрицателна проба Манту)БЦЖ ваксинавътрекожно, 0.1 мл
От 25-ата година, през 10 годиниРеимунизация против тетанус и дифтерияТД ваксинамускулно, 0.5 мл

Къпане на новороденото

Всички нови мами можеби се страхуват от къпането на новороденото си човече по простата причина, че е много малко. Така и аз се страхувах как да го държа по време на къпане, дали пък няма да му влезе шампоанче в очичките и т.н. Хубавата новина е, че във все повече болници правят практическо обучение и къпането се оказва не толкова трудна задача. Освен това има много видео клипове, които нагледно визуализират къпането на бебето и тоалета след това.

Споделям моя опит, макар и скромен, в къпането на бебче, като ще започна с няколко подготвителни стъпки:

1. Нагласете температурата на водата (такава, с каквато вие се къпете). Пробвайте топлината й на лакътя. Термометрите за вода, които се поставят във ваничките са напълно излишни. Освен това за началото не ви е необходима нито ваничка, нито пък термометър. Като начало ще ви свърши работа чешмата или слушалката на душа.

2. Поставете на удобно място шампоанчето за коса и тяло. Препоръчвам употребата на такъв с помпа (за по-бърза употреба).

3. Пригответе хавлийката на близко и удобно място, за да можете да увиете бебчето моментално след излизането от водата.

4. За къпането в началото ще ви е нужна помощта на близък (тати, баба...).

5. Къпете бебчето вечер - в интервала 19-21 часа.

6. Пригответе и продуктите за след къпане: 2-3 клечки за уши с ограничители, памучета, спирт 75% за обработка на пъпчето, антибиотична пудра за пъпче (ако са ви предписали такава), физиологичен разтвор на малки дозички за еднократна употреба, лосион за тяло, крем срещу подсичане, 1 пелена, пижамка. (Всичко с изключение на пижамката от аптеката);

Защо всичко трябва да е подготвено предварително? Малките бебенца нямат търпение да чакат дълго и често се изнервят и недоволстват (особено ако много наближава часа на хранене); Аз лично започвам банята половин час преди часа на хранене.


Къпането
 
 
Хванете бебчето с една ръка под мишниците, така че то да легне по коремче на дланта ви. Бебенцата имат инстинкт да свиват телцата си, така че се 'захващат' като щипчици за ръката ви. Ако ви е страх да не го изпуснете, помогнете си с другата ръка, придържайки под дупето; Тази поза предпазва и раничката на пъпчето от пряко намокряне. Ако допълнително искате да я предпазите от водата, подложете под коремчето тензухена или памучна пелена.
Намокрете го под предварително проверената топла (течаща) вода. През това време, този, който ви помага започва нежно да обтрива главичката и телцето с шампоанчето. Изплаква се веднага. Уверете се, че сте изплакнали добре и личицето и очичките. Завийте бебчето в хавлийката. Малките нямат нужда от дълга баня, затова къпането продължава 1-2 минути.
 
Тоалета след банята - хигиена на бебчо
 
Уверете се, че в стаята, където ще правите тоалета на бебчето е достатъчно топло (22-26 градуса по целзий), за да не му е студено, когато го отвиете от хавлийката. И не се шашкайте, когато бебчо ревне след банята. Това е напълно в реда на нещата... прави го от страх, че е голичък и от студ можеби :)
 
 
1. Слагате бебчо върху повивалника;
2. Подсушавате добре с хавлийката главичката и телцето. Ако има дълга косичка използвайте най-ниската степен на сешоара за леко подсушаване (от разстояние 30-40 см);
3. Физиологичен разтвор - използва се за почистване на очичките, пишлето (ако е момченце), и за нослето.
- Очички - напоете 2 памучни тамона с него и последователно почистете очичките на бебчето по посока отвън-навътре;
- Пишле - ако бебето е момченце - 'забелвате' кожичката надолу и с чист памучен тампон, напоен с физ.разтвор почиствате;
- Носле - капвате по 1 капка физ. разтвор във всяка ноздричка, за да не се запушва нослето на бебето и ако има сополки да се омекотят. Бебетата нямат умение да 'издухват' навън, а обикновено дърпат навътре и така нослето се запушва повече, а в началото бебчетата дишат само с нослето.
4. Уши - с помощта на клечка с ограничител почистете ъгълчетата на ушната мидичка, както и зад цялата ушна мида (там също подсушете добре с крайчето на хавлийката, много често тази зона остава влажна и се подсича);
5. Пъпче - пъпната раничка се обработва, докато не заздавее напълно. Напоявате памучен тампон със спирта и почиствате раничката смело (бебчо не го боли); Ако желате слагате антибиотична пудра за допълнително подсушаване на раничката; Ако пъпчето не е паднало все още и е с щипка, след обработка на раничката по гореописания начин, завъртате внимателно и нежно щипката по посока на часовниковата стрелка (така се 'подпомага' падането на пъпчето);
6. Тяло - намазвате с лосионче цялото телце в последователност ръце, гърди, коремче, крачета, гръб (всяка част по посока отдолу нагоре);
7. Намазвате около интимните гънчици и дупето с кремче против подсичане;
8. Слагате пелената;
9. Обличате пижамката;
10. Храните, оригвате, приспивате и пожелавате сладки сънища на вашето божествено ухаещо и чистичко съкровище :)
 
Вярвам, че тази информация ще е полезна на бъдещите мами, читателки на този блог :)
 
 
благодаря ви, че наминахте...
 

четвъртък, 20 септември 2012 г.

Грешки при отглеждане на бебето

Казват, че човек се учи цял живот и аз съм добър пример за това!
Това което продължавам да уча от собственото си дете са точните грижи, от които то се нуждае. След раждането си мислех, че съм доста подготвена за новите грижи за малкия човек от книгите и интернет, но сега смело признавам грешките си пред себе си и вас. На практика нещата са коренно различни...

Грешка No 1: Не всеки плач означава 'гладен съм'
Бебето има собствен език, с който комуникира с останалия свят и в началото на живота му това е плачът. Обикновено, когато бебето плаче, причината най-често е: пълна пелена, глад, болка, дискомфорт. Грешката, която аз допуснах, е че при всеки плач давах на малчо да си хапва, преди да е дошъл часът му на хранене. Преди това се уверявах, че е сух. Оказа се обаче, че малкото човече иска да бъде разхождано, иска да 'си играе' или просто не е на кеф през този ден! Така започнах да го храня много често, загубих представа за милилитрите, които изяжда и часовете в които е ял. Настана пълен хаос! И се стигна до фазата: колкото повече, толкова повече! Борис искаше нон-стоп да яде....
Моят съвет: хранете бебчо на 3 часа, дори да е прекалено лаком и дори като мен да сте се спряли на режима 'хранене при поискване'.... стомахчето се нуждае от почивка, иначе започват проблемите. Тогава, когато е много настоятелен, измислете начин да го 'позабавлявате', докато дойде часът за хранене... излезте с количката на разходка, пуснете на бебчо музика, попейте му нещо весело, за да го разсеете...

Грешка No 2: Къпане сутрин
Прибягвах към ваничката сутрин, защото вечер ставаше прекалено късно за къпане или беше прекалено рано...или малкият спеше по никое време и си казвах, нищо.. ще го изкъпя утре! Наясно съм, че топлата ваниичка отпуска телцето и го подготвя за сън, но смятах, че не е от 100% значение кога се къпе бебето и дали наистина е фактор за съня... Оказа се, че когато го къпем вечер заспива моментално след храненето и спи по-дълго. Дори не се събужда през нощта да яде! Така че, ГАРАНТИРАНО топлата ваничка преди последното хранене обикновено към 20-21 часа се отразява невероятно на бебчето и му осигурява комфортен сън. А сутрин правя тоалет за освежаване, но не и ваничка!

Грешка No 3: Люшкане и приспиване на ръце
Всяко бебе обича да бъде гушкано, люшкано и носено напред-назад, та и Боби не прави изключение... но вечерите ни се превръщаха в истинско мъчение, когато идваше време за приспиване, защото се изпяваха десетки приспивни песни, люшкахме нон-стоп и ръце не ни останаха! Борис заспиваше на ръце и в момента, в който го оставяхме в леглото му, сякаш го хвърляхме в огъня - започваше истински рев и мъчително превиване. Харесва му на човека! Кой не обича мама да го гушка цяла нощ?! Истината е обаче, че бебето трябва да бъде научено да заспива само (когато е здраво и нищо не го боли, разбира се). Затова вечер прилагаме следната схема: къпане, хранене, заспиване.
Бебето трябва да е наясно каква е програмата му вечер и кое след кое следва... така наречения 'приспивен ритуал'. Всеки избира различен ритуал според разбиранията си... така и ние смятахме, че люшкането на ръце и пеенето на песнички ще е бързо приспивно, но при Борис имаше обратен ефект. Колкото повече го люшкахме, толкова повече искаше! Е, не може приспиването да продължава с часове. А да не говорим, че и през деня 'искаше' така да бъде приспиван. И се стигна до фазата да го изваждам от количката, докато го разхождам, да го гушкам, докато заспи.
Другото, което разбрах е, че бебчето се нуждае от собственото си спокойствие и тогава когато го 'мачкаме' като мекица вечер: 'ха, полюшкай сега ти, че аз се изморих' или 'попей му малко песнички, че ми се изчерпа репертоара' (тоест прехвърлянето от ръце на ръце) и друсането нон-стоп само го изнервя допълнително.... А все пак мама и татко се нуждаят от почивка, за да са ефективни в грижите за бебчо.

Грешка No 4: Заспивай малко зверче!
Мечтата на всяка майка е детето й да яде и да спи много! Първото при нас е факт! Но второто исках на всяка цена да постигна... Е, не се получи! Няма как бебето да спи непрекъснато през деня.. с порасването му, с всеки изминал ден, то бодърства все по-дълго. Когато малкия човек маха с ръце и крака и е отворил очи широко - няма да  заспи, ако ще и челна стойка да направя. Каквито и усилия да полагате да го приспите, за да свършите през това време някоя домашна задача, няма да ви се получи. На бебчо просто не му се спи. Затова аз прибягвам към 'активната гимнастика' - килимчето с дъгичка с много висящи играчки отгоре, където бебчето се 'забавлява' известно време... или измислям някое друго бебешко забавление.


Следва продължение, защото продължавам да се уча от грешките си и моят учител е едно 2-месечно хлапе ;-)


благодаря ви, че наминахте...

сряда, 19 септември 2012 г.

Витаминозно!

В момента съм на вълна здравословно хранене (след тъпченето по време на бременността с доста калорични и не дотам здравословни неща като сладолед, шоколад и мазни баници ;-) идва време да вляза в старите си дрехи, защото в момента е НЕвъзможно.
Влюбих съм в една салата, която открих в едно заведение и сега си приготвям вкъщи. Много е здравословна и ужасно вкусна!





Необходими продукти:
 
моркови
магданоз
риба тон
варени яйца
тиквени семки
сокът от 1 лимон
крутони (по желание)
 
 
Да ви е вкусно!
 
 
 
 
благодаря, че се отбихте...


Eternal Impressions

Няма как да не ви се прииска да 'запечатате' в спомен онези малки крачета и ръчички, които растат толкова бързо, че чак не можете да им се нарадвате.
И аз се заех с тази важна задача (оказа се и трудна), тъй като братовчедката ми Ади от Лондон ни подари Комплект за отпечатъци на стъпалце и длан с безвредно, нецапащо, моментално проявяващо се мастило. Е, след 3-тия опит мисля, че ми се получи! Много трудно се оказа, да уловя малките ръчички на Борис, които почти винаги са свити на юмручета, но успях! Ето го и резултатът по-долу!





Скъпи Боби, толкова малки и сладки са твоите стъпалца и длани! Като пораснеш, няма да повярваш, че си бил толкова миниатюрен! :)


Между другото в комплекта има и ваучер за поръчка на отпечатъци върху чаша, ключодържател, картичка, часовник и т.н., всякъкв вид сувенирчета  :) Благодарим на Адрианка и Алекс за хубавия подарък!

За повече инфо и поръчки: www.eternalimpressions.co.uk


благодаря ви, че наминахте...

Изпробвано!

Такаа... иска ми се да споделя от кои продукти/медикаменти за бебета съм останала доволна и на моето бебе са се отразили добре. Разбира се, преди да прибегнете към тях, се консултирайте с вашия педиатър, така както аз самата съм направила. Има го и моментът, че на всяко бебенце различни неща действат по различен начин. Така че, тази статия не съдържа препоръки, а е споделяне на потребителско мнение от една майка....

Биогайа - пробиотични капки за нормализиране на чревната микрофлора. Давала съм от 5-ти ден на раждането до 45 ден по 5 капки дневно, следобед. Действат благоприятно върху чревното здраве на новороденото. Цената е около 20 лв. (за 5 мл)
 
 


 
 
Хип Комбиотик 1 - Адаптирано мляко за кърмачета с пробиотици, пребиотици и Омега 3 и 6. В началото действаше като че ли запичащо на бебчето, но след това нещата се нормализираха. Млякото е хипоалергенно, хранително, засищащо и Борис го харесва.
Опаковка от 800 гр. струва около 25-30 лв. (в зависимост от мястото, от което я купувам).





 
Инфакол - капки против колики. Не мога да кажа, че се справят с коликите, защото няма такова чудо на фармацията, което да се справя с тях, но определено ги облекчава.
Други методи, които съм пробвала и действат за облекчаване на коликите са: затоплена кърпа на коремчето, топли чорапки, гушкане, возене в кола или бебешката количка, чайче от копър.
Та Капките Инфакол давам по 1 пипетка преди всяко хранене, с приятен портокалов аромат са. Цената е около 10 лв. за една опаковка, която е достатъчна за около 100 дози.
 
 
 
 
 
 
 
Блевит Л - чайче против запек с екстракт от сливи. Действа безотказно. Слагам около 1 кафена лъжичка в 100 гр охладена преварена вода за пиене и давам на бебчо няколо пъти по няколо глъдки през деня. До няколо часа ефектът е на лице! Чайчето е голямо количество и струва евтино... около 5-6 лв., ако не се лъжа...
 
 
 
 
благодаря ви, че наминахте...
 

неделя, 16 септември 2012 г.

Последните дни на лятото...

Гледам с малко носталгия опадалите листа на дърветата... средата на септември е.. усеща се полъха на есента. Мисля си за предстоящата дълга зима, игрите в снега и белите разходки в планината.
Този уикенд се възползвахме от последното слънце и се разхождахме дълго по плажа с малкия Борис. Искахме да уловим последните слънчеви лъчи по бузките му :) На него много му хареса, разбира се, нали си е морско човече :) А на плажа паднаха щури бебешки игри с братовчедка му.
Ех, отлитащо лято, чакаме те догодина, когато малкия Борис вече няма да е малък и ще тича по солените ти пясъци!



Боби на 7 седмици



Усмивката на мама :*


Палаво момченце!


Блести ми в очите, мамо!

Gangsta!


 
Борисе, Борисееее, хайде да влизаме във водата!
'Борисе, удобно си се настанил така...'

"Калина, можеш ли да си вдигаш краката ееей така, а?"







 

Love



 


Агу, агууу и накрая блююю!

На това видео миличкият Боби, толкова упорито се опитва да гука и да се смее, че накрая връща млякото обратно откъдето е дошло :) Нищо, това се случва често с бебоците, особено когато не умеят да оригват добре след хранене!
 
 
 
 
 
благодаря ви, че наминахте...

вторник, 11 септември 2012 г.

Борис на 2 месеца

Днес е много важен ден, защото моето малко момченце става на цели 2 месеца. Как бързо мина още един месец от живота му... Ако трябва да опиша с няколко думи този втори месец, през който сме заедно, то бих звучала така: 'Да имаш бебе е прекрасно!'

Прекрасна е всяка секунда, която прекарваме заедно.
Прекрасна е беззъбата му усмивка сутрин рано.
Прекрасни са очите му, които търсят мама, когато му е тъжно.

Първият месец от живота му определено беше изпитание за нас, но вторият е по-спокоен, защото вече разпознаваме сигналите му, а и той нашите. През този период се случиха много неща:
Официално преминахме на пелени номер 2! Порасналото момченце на мама!
Дрешките с размер NB са му малки, а и някои 0-3 умаляват (вече има и чорапки, които са му малки).
В края на първи месец му биха втората хепатитна ваксина. Държа се много мъжки в кабинета.. поплака съвсем малко и напишка лекарката :-)
За първи път беше на плажа (в количката все още, а не на пясъка и във водата, тъй като вече е хладничко тук на морето...).
За първи път си игра в 'активната гимнастика'... все още не й разбира много, но прекарва там по 10-15 мин.
Развитие:
През втория месец Боби започва да заглежда движещи се предмети по-фокусирано и мисля, че разпознава мама и татко, защото прави доволни физиономийки щом ни види (и чуе);
За първи път чухме Боби да се смее с глас! Много ни изненада :)
Опитите да си хваща шишето са все по-успешни!
Започна да си лапа ръцете много и постоянно.. мисля, че зъбките рано ще се появят...
Часовете на бодърстване са все повече.. през тях се опитваме да го забавляваме като му пускаме музика, разхождаме го, играем и пеем :) оставяме го да играе и сам с висящите играчки над леглото му.
Все още не можем да махнем нощното хранене. Боби е много лаком и озверява от глад нощем. Надявам се скоро сам да се откаже от него... между другото той плаче с крокодилски сълзички, когато се забавя малко с храната.. няма търпение да си хапне миличкият.
През този месец Боби се научи да си вдига крачетата почти до главичката. Много се радва, когато го прави.
Вече не плаче, когато е гол, а много се радва!
Освен това вече го къпем във ваничката. Обожава водата, както и сешоара, който му правим след това...
Първата подстрижка също се случи през втория месец. Една сутрин реших да му 'пооформя' прическата собственоръчно... естествено запазих първата косичка в кутийка (така както пазя пъпчето и гривничките от болницата).
Боби тежи повече от 5 килограма със сигурност (но колко точно ще разбера по-късно) и е доста пораснал на височина.



Галерия



















Добро утро!





Честит малък 2ри рожден ден миличък Боби!
С татко много те обичаме!
Радостта от това да си с нас е неописуема!
Ти си ни всичко!




Вижте още: Борис на 1 месец
благодаря ви, че наминахте...

неделя, 9 септември 2012 г.

С бебета на барбекю...

Прекрасен ден на вила с изглед към септемврийското моренце...



обяд



зад мен е морето




бебета



Боби - малкото моряче




Гост




Дзак!



Пфу, писна ми да ме снимат!


благодаря ви, че наминахте...