четвъртък, 24 януари 2013 г.

Моят опит със захранването - част 1 - сокове

Има много теории за захранването на бебето, както и всеки педиатър има собствено мнение по въпроса кога и как да бъде въвдено. Освен това, може да се намери и много литература в мрежата. В тази статия няма да напиша нищо ново и уникално за захранването, която всяка една от вас може и сама да прочете в толкова много източници...
Истината за захранването според мен се крие в главата на всяка майка... отново е нещо интуитивно, както и самото отглеждане на дете. Така че няма правилна формула, която да се следва, всичко е въпрос на лично усещане.
Ето и какъв е моят опит със захранването.. част 1 - сокчета!

Успях да кърмя Борис само 1 месец, след това мина на смесено хранене и постепенно на адаптирано мляко. Хранените с АМ (адапт. мляко) бебета могат да започнат да приемат сокчета по-рано от кърмените бебета. Започнах да давам сокче от около 4 мес. и половина. Сокчетата са домашни, от ябълка и морков. Захранването започна постепенно с една лъжичка.. на следващия ден още 1 и така докъто се стигне до към 20-30 гр. сокче. Започнах с един компонент - ябълка. След около седмица, предложих и морков; след още седмица микс от ябълка и морков. Давах сокчето с лъжичка, за да свикне малчо с този инструмент. Разбира се, когато количество достигне по-голям грамаж, може и от шишенце...

Как Боби понесе захранването?

1. Акото променя консистенцията и цвета си :)
2. Честотата на изхожданията също се променя.. при Боби беше първо запичащо, по-късно се нормализира.
3. Болеше го коремче отвреме навреме; появиха се отново 'колики', или по-скоро газове и дискомфорт на стомахчето....
4. Като цяло хареса сокчетата.

Трудности:

И за мен, и за Боби захранването си беше малък шок, тъй като беше съвсем ново за нас. Първите глътки нова 'храна' често бяха придружени с мръщене, гадене и дори втрисане от негова страна, в знак на съпротива, че трябва да яде нещо различно от така любимото му мляко. Аз самата също се чувствах доста притеснена от неговите реакции, но знаех, че не трябва да се отказвам това бебе трябва да стане човек и рано или късно да яде нормална храна!
Така че се въоръжих с търпение, дадохме си и малко почивка няколко седмици и продължихме отново със захранването. Някак си моментът дойде от само себе си.

Съвети:

1. Когато предлагате нещо ново за хапване на бебето бъдете напълно спокойни, ведри и усмихнати.. кажете на малкия човек, че му давете нещо мнооооооооого вкусно и така нещата се случват по-лесно.
2. Захранвайте стъпка по стъпка, не бързайте, дайте време на себе си и на детето;
3. Доверете се на съветите на вашия педиатър;
4. Прекалено ранното, както и късното захранване крият рискове за здравето на вашето бебе;


благодаря ви, че се отбихте..

петък, 18 януари 2013 г.

Напоследък...

2013 започна технически недобре за нас, защото много уреди се развалиха - лаптопът ми, фотоапаратът, цифровият приемник на тв.. в такива моменти човек осъзнава колко зависим е от техниката. Та сега търся алтернативни варианти за поддържане на това местенце - блога ми.      
Както и друг път съм споменавала - искам 'По детски чисто' да продължава да бъде журнал на ежедневието на нашето щастливо семейство и един ден когато Борис порасне да се отбива тук и да чете историята на детството си (ако се интересува от нея, разбира се). А пък и аз бих се връщала след време тук да чете историите, които са ме вдъхновявали.

И въпреки техническите препятствия, съм на линия тук, за да ви кажа какво се случва напоследък с нас...

Борис расте и става все по-интересно човече. Опознава и изследва света около себе си с голямо любопитство... разхождаме се сред снега и се радваме на бялата зима при всяка възможност...










Друга голяма новост е, че вече не съм с черна коса! От тийнейджърските години, все залагах на черното, но с напредването на възрастта ;) трябва да преминавам към по-естествени, светли нюанси, за да не подчертавам промените на времето по лицето си допълнително. След 7 дълги   и уморителни часа в салона, сега съм с 5 тона по-светла коса - нещо като топъл шоколад, който за момента не е съвсем равен по цялата коса, но след 2-3 боядисвания, резултатът ще е по-добър...







Май това са новостите при нас засега... безсънните нощи продължават, защото Боби е във фаза, в която е неспокоен и даваме залъгалки, вода, млекце през цялата нощ, но вече свикнахме и с това.... разбира се, надеждата, че скоро ще спи по-дълго, остава :)



благодаря ви, че наминахте..

четвъртък, 10 януари 2013 г.

Борис на 6 месеца

Скъпи Боби,
отлетя неусетно още един месец от живота ти и днес ставаш на половин годинка!!!
Ти растеш, мило дете и с всеки изминал ден откривам нещо ново в теб. Вълнуващо е за мама да наблюдава как растеш, поумняваш и се развиваш. Връзката по между ни също става все по-силна с всяка изминала минута, защото преди някак си не забелязвах начина, по който ме обичаш, но сега показваш с много жестове отношението и чувствата си към мен и околните. Начинът, по който се гушкаш, милите звуци, с които ми говориш и очичките, с които ме гледаш са най-милите неща, които съм усещала и виждала в живота си до този момент. Чувството е божествено.

Какво се случи през изминалия месец?
Момченце на мама, през изминалия месец се случиха отново много и важни промени. Ти празнува първата си Коледа и първата си Нова Година. Те бяха много вълнуващи за теб, защото получи много подаръци и усети празничния дух по начин, които се постарахме да е интересен за теб :)
Започна да хапваш зеленчукови пюрета и кашички с голям апетит.
Изследваш височината на гласа си все по-смело и понякога стряскащо за нас :) издаваш силни звуци на възклицание - радост, изненада, умора, раздразнение...
За първи път изпробва нови уреди на бебешката индустрия - бънджи и проходилка (много се надуваш, когато си в тях, защото си самостоятелен и прав, а това много ти харесва)
Ставаш все по-голям любопитко - непрекъснато следиш всичко движещо се, всичко шарено и цветно.
Ако изпуснеш играчка, ясно проследяваш с поглед къде е паднала и се опитваш да я стигнеш.. ставаш все по-мобилен.
Започваш да седиш на дупето си все по-стабилно.. но все още с наша помощ.
Продължаваш да се будиш за нощно хранене, което е най-големия кошмар за мама, защото освен, че хапваш, после не заспиваш в продължение на 2-3 часа... обикновено това става към 2.00 - 3.00ч. и до към 5-6ч. будувам с теб.. надявам се този период да отмине скоро...
 Хващаш и двете си стъпалца и пръсти на крачетата едновременно и си играеш с тях.. което е голяма забава за теб - истинско бебе-йога си :)
За първи път през изминалия месец те возихме в летния вариант на количката, защото коша за новородено вече ти е адски малък и неудобен. Много ти хареса, май пак се надуваш малко в нея и се правиш на голям :)
Все по-голямо внимание обръщаш на играчките си... и можеш да играеш доста дълго с тях за  разлика от преди.
"Бърбориш" непрестанно (даже през нощта) и мисля, че като наистина проговориш лудницата ще е пълна, защото няма да спираш :), но на мен ми харесва!




























Какво обичаш?
да се усмихваш
 да скачаш
да си прав
да се гушкаш
да се разхождаш навън

Какво не обичаш?
картофено пюре :)
да те обличам
силни звуци



 Боби, ти си най-прекрасното детенце за мен и съм благодарна, че точно ти си моето момче. Толкова си лъчезарен, весел и любвеобилен, че огряваш цялата къща с усмивката си. Гордея се с теб и начина, по който се стараеш да придобиваш нови умения и учиш нови неща. На този ден винаги си спомням за раждането ти и емоциите, съпътсващи този момент.. просълзявам се, даже си поплаквам от радост... и все повече се убеждавам, че децата са смисълът на всичко. Ти преобърна света ни и го направи прекрасен!


И.. нали си знаеш... че си най-слънчевото момченце на света!
Обичам те и ще те обичам завинаги! Гордея  се, че съм точно твоя майка!



 благодаря ви, че наминахте...



Безсънни нощи

Напоследък съм като зомби... не искам този блог да се превръща в място за оплакване и жалване, но през последния месец и половина почти не спим нощем... Малкият Борис се буди  през час, мрънка, хленчи, иска да хапва, да пие вода, или просто започва да си бърбори нещо.. и така като се пробуди 6-7 пъти за по половин час, нощта отлита, а на сутринта съм като пребито куче... Не знам на какво се дължи - зъби, неразположение заради захранването или тъй наречения скок на растежа... По-изтощително е от времето, когато беше новородено и се хранихме на 3 часа.. Надявам се скоро да отмине този период, защото е много тежко, физиката и психиката ми трудно издържат вече. Къде отиде времето, когато спеше по 8-10 часа, чудни времена си бяха...Иначе Боби е свеж като лимонче сутрин, сякаш си е спал цяла нощ... готов за игри и забавления и... очаква от мама и тя да е свежа :) Стискайте палци за нощите, в които отново всички ще спим!!!!

Това е от мен засега...

p.s. Утре очаквайте статията за 6-тия малък рожден ден на Борис :)

благодаря ви, че наминахте...

неделя, 6 януари 2013 г.

Напоследък...

караме ски, наслаждаваме се на природата, гушкаме сладкото ни бебе...




















благодаря ви, че се отбихте...

четвъртък, 3 януари 2013 г.

2013!

Честита Нова 2013 година и от нас, с малко закъснение. Да е мирна, благодатна, изпълнена само с хубави мигове. Това, което пожелах на всичките си близки тази година е само здраве и нищо друго! Това е най-важно, защото всичко останало си го имаме - семейства и много поводи за радост :)
Тази Новогодишна вечер решихме да отпразнуваме в заведение в Пловдив.. оставихме малчо на баба и празнувахме там. Честно казано много се разочаровах по няколко причини. Може би защото скоро не бяхме излизали на нощни заведения и не знаех каква всъщност е действителността там. В белите страни хората празнуват на площадите, но ние като средно статистически българи избрахме 'кръчма' с програма.. и от там идва грешката ни, която надявам се няма да повторим.
Как премина вечерта ни? Настанихме се в претъпкания ресторант, сервираха ни евтина, почти сурова храна и забавлението започна. 99% от хората бяха пред заведнието да пушат, така че вътре беше почти празно... докъто в 11.00ч. собственикът гордо съобщи на микрофона, че от този момент пушенето е разрешено. В следващия момент потънахме в мъгла от дим, въпреки мощната вентилация, която духаше на макс върху главите ни до схващане на лицевата мускулатура. Една фирма беше решила, че ще празнува Нова Година в заведнието и цяла нощ плащаха на диджея да пуска едно и също парче, така че бяхме принудени да слушаме просташката песничка постоянно! А името на фирмата е по-фрапиращо - "Жълтица".
По едно време започна прогамата.. групичка коледари влезна и започна да сурвака гостите на заведението, за да събира парички.. кой по левче, кой по два... дават хората за здраве....та това беше програмата.
Нооо това не е всичко... имаше и томбола! Апотеозът на вечерта! Един чичко теглеше щастливците от 'викторината', викайки селски на микрофончето. Щастливците получиха много и разнообразни изненади - четка за зъби, самобръсначка, еротичко бельо, парти шапка и.. паста за зъби.
Забавлението не спира до тук... нещото, което най-много ме фрапира е: всички жени бяха с коя от коя по-официални и блещукащи роклички и прически на букли и вафлички. Няма лошо, но през цялата вечер не спряха да се снимат с телефони и камери, ама през цялата вечер. Мъжете им горките не спираха да им правят фотосесии и дори не успяха да си кажат 'наздраве', заради ангажимента, който имаха. Младо и старо цъкаше във Фейсбук цяла нощ.. и когато удари 12.00 часа, почти никой не прегърна човека до себе си, а трескаво сърфираше пак във Фейсбук, за да чистити на познати и непознати в мрежата. Жалка картинка.
След толкова много впечатления, които събрах и толкова цветна вечер, се прибрахме шокирани и си наляхме по едно питие - най-хубавата част от вечерта всъщност. Поговорихме си, посмяхме се и си легнахме.
Българска Нова Година! No comment...