неделя, 21 април 2013 г.

Очакваме те лято!

Ех, надявам се вече времето трайно да се затопли, за да можем да излезем от зимната летаргия и да прекарваме времето си навън. 
За тези, които имат бебе (дете) знаят, че е трудно да го държиш затворено вкъщи по цял ден и да му измисляш забавления... По едно време и на майката и на детето им 'изпушват китарите'! Та затова предполагам всяка майка се моли за хубаво време, за да може да разнообразява детето си на детски площадки, в паркове и въобще сред природата! А колкото по-голямо става бебето, от толкова повече забавления се нуждае. Вкъщи му става тясно, скучно и еднообразно. Например, има дни, в които Боби не може да понася нито една от стаите, не си иска играчките и ги хвърля пренебрежително, мрънка буквално по цял ден... с две думи душата му се стяга между четири стени. А представете си - денят му започва в 7 сутринта и завършва към 9 вечерта - тези около 11-12 часа (без дневния сън) трябва да му създавам игри и забавления!!!
 Затова съм особено щастлива, че сме на прага на лятото, когато ще се наслаждаваме на всички дадености на природата - слънце, море, планина!
Напоследък имаше няколко страхотни, топли дни, от които се възползвахме и прекарахме буквално часове навън (да не кажа и целите дни) и малкият човек определено се чувстваше страхотно!




С най-добрия приятел - Симеон!




Татковци




На количкитеее...




С Мони в колата :)




Бобо 'шофира' сред природата



Боби и цъфналата вишна




Мама и бебе




Лалета... лютеница.. дижонска горчица и още нещо... (благодаря ти Тони ;-))


Тати се грижи за прехраната

Онова 'още нещо', което споменах по-горе




Боби и десертът



благодаря ви, че се отбихте...

сряда, 10 април 2013 г.

Борис на 9 месеца

Скъпи Боби,
ето че измина още един месец от живота ти и все по-малко време ни дели от първия ти рожден ден! Започвам да се вълнувам от големия празник, който предстои :) Май за пореден път трябва да се повторя - как бързо времето лети! Понякога дните минават бавно, особено, когато не можем да излизаме навън, но като се обърна назад осъзнавам, че всъщност времето минава много бързо. И като гледам снимките ти, виждам колко си пораснал. Някак си на живо губя представа как растеш, а и непрекъснато сме заедно, но на снимките виждам колко голям си вече.. Наскоро една майка ме попита: на колко годинки си? :) Ами, едричък си всъщност.. скоро не сме те теглили, но според мен около 10 кг. със сигурност! Абе направо си голямо момченце вече! Порасналото детенце на мама!




Какво ново?

Първо боледуване
Това е най-големият ми кошмар напоследък! Всичко започна с едни сополи, които се точиха доста дълго време; пробвах да се справя с подръчни средства с тях - солен разтвор, помпичка, но нещата се влошиха постепенно. Минахме на хомеопатичен спрей за нос, но много трудно успявах да ти пръскам в носа, почти невъзможно; след това сироп с отхрачващо действие, който също не помогна и накрая - антибиотик! Толкова анти настроена съм срещу антибиотиците, но нямахме друг избор. Поставиха ти диагноза бронхиолит.. с хрипове в гърдичките. Много се изплаших, защото ми казаха, че може да се стигне до недостиг на въздух... и започнах веднага антибиотиците! Още няколко дни и приключваме курса на лечение, надявам се да е успешно. 
Няма по-лошо от това детенцето ти да боледува... и е много жалко, че дечицата боледуват от толкова малки. В болниците е пълно с бебенца, накъде върви този свят? Ужасно тъжно е! А ние майките даваме най-доброто от себе си, за да се грижим за вас и да ви пазим от болести, но понякога не се получава...


Хранене
С храненето нямаме никакъв проблем, слава Богу... даже си хапваш стабилно. Все още се храним на 3-часов интервал. 
Обикновено режимът си е следният:
сутрин към 7-8 ч. - 150-180 мл мляко
към 10-11 ч. - закуска - попарка/кус-кус
към 13-14 ч. - обяд - редувам зеленчукови, месни и рибни пюрета
към 17-18 ч. - следобедна сакуска/вечеря - каша с плод или само зърнена каша
към 20-21 ч. - лягане и 180 г. топло млекце

Голямата новост в храненето е, че вече си записан на детска кухня!!!Хапваш почти всичко с апетит :)

Сън
Няма подобрение в нощния ти сън, миличък! Продължаваме да дежурим по цяла нощ... определено си неспокоен.. често се будиш с рев, всъщност даже спиш и ревеш стресирано насън; задължително си хапваш по някое време през нощта; пиеш вода по няколко пъти; абе въобще - няма сън за нас от няколко месеца! Ходим 5 за 6 с баща ти, хлапе! Ако причината са зъби - хайде вече да пробиват и да поспим, и ти се измъчи ужасно... вече мечтая за непрекъснат сън от няколко часа. 
Иначе през деня имаш по 2 дремки... 1 преди обяд - около час и една след обяд - по-дълга, около 2 часа, което е радостно за мен. Много е странно, защото през деня нямаш абсолютно никакви симптоми на зъбоникнене... нито един!





Photo by Dessislava Samichkova





Развитие

Памет - все по-ясно наблюдавам, че помниш къде са ти играчките и къде е забранено да пипаш (защото пипаш точно там). Определено паметта ти се развива.
Игри - игрите ти понякога са много щури - хвърляш, блъскаш, крещиш... искаш непрекъснато да сменям играчките ти, бързо ти омръзват. Все така обичаш да играеш с торбички, капачки, шишета, дамски чанти и др. подобни. Напоследък се радваш много и на балони - голяма веселба пада :)
Говор - най-повтаряната думичка през изминалия месец беше 'ба-ба'... около 50 пъти дневно я повтаряш. Все още не съм сигурна дали е съзнателно :) но пък бабите са доволни! Отвреме навреме казваш 'айде' и 'де-де'.
Двигателни умения - все още не пълзиш, но пък напредваш в самостоятелното седене; не се изправяш още сам, въпреки че като имаш опора доста се повдигаш;
Пътуване - бяхме на гости на баба в Смолян за една седмица.. по принцип нямаш проблем с пътуването и обичаш столчето си за кола, но този път и в двете посоки не искаше да спиш и се налагаше да те забавлявам по някакъв начин, а пътят е доста дълъг и уморителен. В тази връзка трябва да кажа, че си много издръжлив - можеш да си зверски уморен, но не заспиваш с часове.
Характер - вече започваш да проявяваш черти от характера си - определено мога да кажа, че на моменти си доста настоятелен, неотстъпчив, налагаш се, дори тропаш с крак :) Надявам се за в бъдеще да коригирам някои от тези прояви... полагам усилия и сега, разбира се. Между другото, докато бях бременна една приятелка ми казваше - и като родиш, не му целувай краченцата (стъпалцата), че ще ти се качи на главата, но тогава не повярвах :) А сега точно това се случва!!! Хе еххеее!!!!












Какво обичаш?
да спиш в нашето легло
да караш проходилка
да си играеш с неща, които НЕ са за игра
сешоар и прахосмукачка
да разглеждаш/лапаш книжки
балони
да имитираш физиономии и звуци (целенасочено, за да привлечеш вниманието ни)
да ти режа ноктите



Какво не обичаш?
да те обличам
да ти бърша устата и нослето
да спиш в количката навън и напоследък в колата
обувки!
шапки
да заспиваш сам















































Честит малък рожден ден, скъпо дете! Расти здрав и послушен :) Обичаме те безкрайно много! Благодарим ти, че си наше дете :)

вижте още:



благодаря ви, че се отбихте..

понеделник, 8 април 2013 г.

Първа детска кухня

Даа, първата ни детска кухня взехме днес! Исках да напиша статия за нея и да снимам бурканчетата, понеже си представям след години колко ретро ще изглеждат, а и все пак ни е за първи път днес! Надявам се Боби да харесва държавните манджи и да ги хапва с апетит :) За бурканчетата имаме и специална термо чанта в Rock style.
Ето и малко техническа информация: За да запишете детето си на детска кухня са ви необходими: копие от акта му за раждане, медицинска бележка от личния му лекар и заявление, което взимате от самата детска кухня (там се попълват данните на родителя). И това е! Във Варна към момента детската кухня започва от 10-ти месец на бебето (ние се записахме малко по-рано). 5 купона струват 6 лв., а 7 купона - 8 лв.

Менюто днес: 
1-во: пилешка супичка
основно: манджичка с домати и сирене
следобедно (десерт): ванилов крем





p.s. Десертът е двойно количество, защото лелката е сложила и за таткото :-)



благодаря ви, че се отбихте...

четвъртък, 4 април 2013 г.

Голяма палачинка

Реших да споделя една много лесна рецепта с вас от мамините архиви :) Рецептата е за голяма палачинка. Предполагам и вие нямате време да киснете над тигана дълго време, обръщайки палачинки за цялото семейство :) Затова направете тази голяма палачинка, която става супер бързо и лесно и е идеална за съботната или неделната закуска.

Внимание! Ще са ви необходими 2 палачинки, ако сте повече от 2-3 човека, защото става тънка  и изключително вкусна.

Необходими продукти:
2 яйца
1 ч.ч. и половина прясно мляко
2 щипки сол
1 ч.ч. брашно
половин пакетче масло

Начин на приготвяне:
Необходима ви е кръгла тава. В нея поставете маслото и сложете във фурната да се разтопи и зачерви. Разбъркайте останалите продукти до хомогенна смес. Излейте сместа върху сгорещеното масло. Изпечете палачинката на умерена фурна.
Сервирайте с мед, сирене, боровинки или каквото пожелаете.





Бон апети!


благодаря ви, че се отбихте..