вторник, 27 август 2013 г.

3 години!

Днес е особено важен ден за мен... преди три години на този ден се случи нещото, което промени живота ми - разбрах, че съм срещнала Мъжа, Правилния мъж. Една приятелка, която все има любови с нещастен край ме попита: как разбра, че това е истинският мъж? Отговорът ми беше: когато го срещнеш, ще разбереш.. има толкова ясни знаци, които крещят, че това е правилният човек! Най-малкото... всяка фибра в тялото и ума ти е убедена, че тове е Човекът, с който би прекарал остатъка от живота си, пък и ако има друг живот - и него! Всеки път, когато погледнеш към любимия, изпитваш гордост, удоволствие, привличане. И това не се променя с времето. Истинската любов се познава по това.. тя е непреходна. И в момента, в който разпознаеш истинската любов, си готов на всякакви саможертви за нея. Странно е.. някак си, защото човек изначално е егоцентричен и саможив, грижещ се за самосъхранението си, а изведнъж среща някой, който придобива по-голяма важност от него самия... мога още много да говоря за любовта, защото тя ме вдъхновява по особено силен начин... но нека спра до тук и се обърна към Стефан, който няма да прочете този текст всъщност, но някой ден пък може и да го направи.. :) (Не си пада по четенето на блогове, но уважава и харесва моя блог) За сметка на това пък му казвам тези думи ежедневно или поне се старая да ги показвам с делата си...

Мило врабче, честита годишнина!
Минаха 3 години, откакто хвана ръката ми за първи път и в този миг почувствах, че държа целия свят в нея. Толкова топлина и сила усетих в този миг, че спечели сърцето ми завинаги. Знаеш ли.. мечтаех да те срещна. Да, точно теб. Търсих те и мислех, че не съществуваш. Беше блян в мислите ми. Но ти дойде ей така, точно когато най-малко очаквах и преобърна света ми завинаги. Търсих те такъв, какъвто си... и никога не съм искала да те променям. 3 години са малко време всъщност, но за мен тези 3 години бяха толкова динамични и препълнени с прекрасни мигове, пътувания, веселие, усмивки, щастие, че сякаш те познавам от 100 години и цял живот те обичам. С теб живеем на пълна скорост! И знаеш ли, през тези 3 години има толкова паметни моменти, които никога няма да забравя, че дори не мога да ги изброя.. но помня всеки.. дори често ги сънувам и се връщам към тях... Тогава една особена толпина нахлува в тялото ми и се чувствам най-заслужилия такова огромно щастие човек.
Обичам те. И това е най-истинското 'обичам те', което някога съм изричала. (Е, има само още 1 мъж, с който делите тези думи и това е Бобо, но ти си знаеш, нали)... Има много причини да те обичам и това са малка част от тях:

Обичам те, защото имаме най-прекрасния син на света!
Обичам те, защото си добър човек с ОГРОМНО сърце!
Обичам те, защото уважаваш всеки мой женски каприз;
Обичам те, защото сбъдваш мечтите ми;
Обичам те, защото си най-възпитания, принципен, отговорен и грижовен баща и съпруг!
Обичам те, защото ме разбираш. Винаги.
Обичам те, защото никога, ама никога не си показвал слабост (освен като видиш инжекция - ;–) и винаги си бил опора на нашето семейство!
Обичам те, защото си спонтанен и открит!
Обичам те, защото си мил и... кавалер.
Обичам те, защото уважаваш мнението ми.
Обичам те, защото обичаш да ходиш по магазините с мен и изразяваш мнение за всяко нещо, което си купя :) хехех
Обичам те, заради отношението ти към света и околните.
Обичам те, защото харесваш начина, по който пея 'Ламбада' сутрин в леглото: 'Шоооран ду си фооо' ла ла лаааа ;)
Обичам те, защото непрекъснато се стареш (и успяваш) да ме накараш да се чувствам обичана.
Обичам те, защото ми казваш 'Много си красива' без повод;
Обичам те, защото ми даваш свобода.
Обичам те, защото оценяваш всяко нещо, което направя - от манджите до грижите за детето.
Обичам те, защото мога да бъда открита към теб и да ти споделя всичко.
Обичам те безусловно и ще продължавам да те обичам до небето и отвъд него.. сигурно пропуснах още много причини, заради които те обичам, но може би най-голямата причина е.. заради теб самия!

Наздраве за нашия празник. Пожелавам си да сме още мнооого дълги години заедно и все така да се обичаме. Ти и Бобо сте мъжете, с които се гордея. Ще се постарая той да бъде като теб, когато порасне - истински МЪЖ.



благодаря ви, че се отбихте...


понеделник, 19 август 2013 г.

Блогодишнина

... всъщност значи годишнина от началото на този блог. През този месец август преди 2 години сложих началото на 'По детски чисто' като план в главата си и на хартия. Като казвам сложих началото означава, че започнах да пиша разни неща в дневник, без да ги публикувам където и да е... в последствие, когато времето дойде, през април 2012 блогът оживя! И така си живее до днес миличкият ми блог. Старая се да го поддържам свеж и 'жизнен' с моите писания и фотоси, за да бъде едно приятно, пък и надявам се полезно място за хора, решили да поспрат и почетат. 
'По детски чисто' се роди наред със зачеването на сина ни, като естествена нужда да споделям мислите, чувствата и действията си по време на един от най-красивите и трудни периоди на живота - бременността. Продължи да следва журнала на живота ни - младо семейство с новородено; И сега продължава да проследява приключенията на едно палаво хлапе и мислите на майка му за трудностите на възпитанието и хубавите мигове покрай тях. Междувременно ме занимават и идеи за творчество и готварство, които можеби сте забелязали на страниците на този блог. Но можеби най-важният принцип в светоусещането на мен и моето семейство е да се радваме на малките неща, което искам да прозира измежду редовете на всяка статия тук. Малките неща, които правят живота едно велико нещо. И малките неща, които все повече забравяме и загърбваме. Да кажеш 'благодаря', да се усмихнеш, да се обърнеш към любимия човек и да хванеш ръката му и куп други малки малки жестове. И ако всяка мисия има някакво послание, то посланието на този блог е да 'разказва' за малките неща в живота на едно обикновено семейство. Това е накратко историята на моето местенце за бягство от реалния свят :)

Малко интересна информация (не че обичам статистиката), но е любопитно всъщност, около блога:


Брой посещения до момента: 38 975
Брой публикации: 149
ПЪРВАТА СТАТИЯ: Дневник vs. блог
Аудитория: На първо място България, следвана от Обединено Кралство, следвано от САЩ, следвани от Испания, Холандия, Германия, Индия, Русия, Гърция и Франция :)


Интересно, нали? За мен самата е повече от значимо, че имам толкова читатели, пък и случайни минувачи от тук, които са прекарали време в блога и то от различни краища на света. Чувствам се по много специален начин... може би трябва да спомена, че никога не съм популяризирала блога в социални мрежи с цел реклама и цел да ставам известна ;) От самото начало идеята ми беше само случайни, непознати хора да посещават блога ми; в последствие споделих за блога само на най-близките си приятели; Но не бих го популяризарала по друг начин... не целя това чисто място да става достояние на недобронамерени хора и клюкари, които прекарват живота си във фейсбук!!! Отплеснах се малко.. извинявам се. Връщам се на темата за годишнината на блога ми.. Благодаря на всички вас, които сте минавали и минавате от тук. Заради вас това място е 'по детски чисто', живо и се надявам да го има още дълго. Радва ме всеки един коментар, всяко едно прочитане на статиите ми, защото това означава, че нещо ме свързва с някой отсреща - било идея или житейска случка. Някой открива себе си в мен и аз откривам себе си чрез историите си. Прекрасно! Искам да споделя с вас и многобройните положителни оценки и поздравления, които съм получила за блога от познати и непознати хора. Благодаря ви от сърце! Междувременно тук е мястото и да се извиня на тези от вас, с които още не съм се срещнала - Лори, Зоя, Надето... момичета, надявам се скоро да се видим!

Още веднъж благодарности! Да ми е честита блогодишнината, както се казва... пък ще измисля и някоя тортичка, за да го отбележим вкъщи :) 


благодаря ви, че наминахте...



неделя, 18 август 2013 г.

Вкусна запеканка от спагети

С риск този блог все повече да заприлича на кулинарен, ще публикувам още една рецепта, която научих от сестрата на мъжа ми... И с риск да си помислите, че прекарвам цялото си 'свободно' време над тенджерите и тиганите :) Всъщност, не сте далеч от истината - старая се любовта на двамата ми прекрасни мъже да 'минава през стомаха'.
Всички вкъщи обичаме паста под всякаква форма, както вече съм споменавала, но точно такива спагети не бях правила... Трябва да призная - ужасно вкусни се получават... на пръв поглед рецептата е от по-засуканите, но стават за около 30-40 мин. максимум!






Необходими продукти 3-4 човека:

1 пакет спагети
200 гр. сирене
200 гр. кашкавал
1 кутийка течна сметана за готвене - 200 мл.
бекон (колкото желаете)
3-4 с.л. олио
3 с.л. вода
3 яйца

Начин на приготвяне:

Сварете спагетите. Запържете бекона в олиото до златисто. Прибавете го към оцедените и сварени спагети. Настържете сиренето и кашкавала и ги прибавете към същите още топли спагети с бекон. 
Отделно разбийте яйцата и прибавете сметаната и малкото водичка. 
Залейте сместа от спагети с получената смес от яйца и сметана. 
Разбъркайте добре.
Сложете в умерена фурна за запичане до порозовяване. 




Да ви е сладко :)

благодаря ви, че наминахте...

сряда, 14 август 2013 г.

Как да си направим дизайнерска лампа?


Източник: www.aliexpress.com


Източник: www.crafterholic.blogspot.com




Източник: www.ruffledblog.com



Висящите лампи тип плетено ‘кълбо’ винаги са грабвали вниманието ми. Виждала съм ги на разни дизайнерски места, по партита и събития и винаги са ми харесвали. Затова реших да си направя такава за вкъщи, от канап. Можете да използвате и всякакъв друг вид прежда, както и цвят по желание. Получават се красиви кълба в бяло, черно или жълто. Моето кълбо е от естествена груба материя, както казах канап, а интериора, за който го подготвям е в естествени, земни цветове. Такъв вид кълба можете да използвате не само за лампи или пендели както професионално се наричат в магазините за осветление, а и за всякакъв вид топки за декорация – парти на открито, вкъщи, бизнес сграда, офис, магазин и т.н.

От какво се нуждаете?
Надуваема топка (или по-голям плътен балон); аз използвам по-голяма топка, но можете да си изберете размер;
1 ч.ч. брашно;
1 ч.ч. царевично нишесте;
Вода (до получаване на смес, подобна на такава за палачинки)
1 щипка сол;
1 тубичка техническо лепило. Аз намерих малка разфасовка C200 от книжарницата (водоразтворимо е); Не ви е необходимо голямо количество;
1 лекопласт или малко тиксо
Прежда на око (колкото ще намотавате).
Леген или стара купа, в която да разбъркате сместа.
Фасунка и крушка (може от стар полилей)
Бъркалка

Стъпка 1
Надувате топката. Приготвяте смес (с гъстота като за палачинки) от брашното, нишестето, солта, водата и лепилото.





Стъпка 2
Напоявате преждата в сместа и я изцеждате добре.





Стъпка 3
Започвате да намотавете мократа прежда върху топката, като залепяте с тиксото края й близо до мястото за надуване на топката.  Намотавате до желаната плътност, като си оставяте място за изваждане на топката (след като се издуе). Същото място ще бъде и отворът за поставяне на фасунката и крушката.







Стъпка 4
Издувате търпеливо топката и я изваждате.



Стъпка 5
Пъхате фасунката и крушката/светещият механизъм. 

Моята още не е монтирана, но като я монтирам, ще добавя снимка. В момента правя още 2 лампи по поръчка на близки и стават по-добре от първата :)  От по-тънка прежда са и намотах повече, също става много добре.

Красиво, лесно, изгодно J



благодаря ви, че се отбихте...

Ориенталско изкушение


Може би не съм споменавала досега, но сестрата на мъжа ми е голяяяям кулинар! Доста рецепти научих и продължавам да уча от нея и наистина й се възхищавам на търпението и желанието за приготвяне на завъртяни манджи :)
Настоящата рецепта за баклава е нейна... тя я приготви вкъщи, а аз старателно наблюдавах, снимах и ядох :) Трябва да призная - много вкусна й се получи! Освен това е бърза и лесна...

Ето и необходимите продукти:

за плънката:
1 пакет кори (взехме Bella)
180-200 гр. смлени орехови ядки (по желание може да добавите и малко други - например бадемови)
1 ч.л. канела
1 с.л. захар

за заливка на баклавата:

1 пакетче масло
половин ч.ч. олио

за сиропа:
1 и половина ч.ч. захар
1 и половина ч.ч. вода
1 ванилия
(по желание може да добавите малко портокалови корички)


Начин на приготвяне:

сместа

поръсвате сместа върху 2 кори взети заедно, по диагонал

разстилате леко сместа (пак си остава по диагонал)

навивате на руло

слагате рулото върху дъска и го режете на малки резени с еднаква големина

подреждате резените обърнати нагоре в тава

вече подредените резени

разтопявате маслото, смесено с олиото - за заливане на баклавата преди да я изпечете

пригответе сиропа, трябва да се получи по-гъст

залейте резените с разтопеното масло

изпечете баклавата и сиропирайте с готовия сироп. Баклавата не трябва да е гореща при сиропирането!!!

Идва най-трудната част: изчакайте баклавата да се напои добре със сиропа - поне няколко часа :)

Та това е - сочна, леко хрупкава на места... екзотична!

Да ви е сладко :)


благодаря ви, че наминахте...

неделя, 11 август 2013 г.

Борис на 13 месеца

Ах, как ми липсват 'малките' рождени дни на моето момче... на датата 11 досега публикувах писма до моето момче, които описват растежа и развитието му. Оттук нататък няма да бъда толкова стриктна по отношение на този тип статии, защото развитието му няма да е толкова осезаемо и скокообразно, но ще продължавам да разказвам за постиженията и новостите около него и нас, разбира се.

Какво ново?

През изминалия месец пробиха горните два зъба.. и то с доста мъки покрай това. Бобо беше 2 дни с температура около 38 градуса, много кисел и нервен. Най-накрая зъбките прорязаха и вече се виждат.

С ходенето все още нямаме напредък. Държа го с две ръце и се страхува да се пусне. Прави много хубави и бързи крачки, но с наша помощ. Така че, още нямаме проходило детенце.

От гледна точка на умственото развитие... Оооо, тук вече имаме много голям напредък. Смея да кажа, че Борис разбира почти всичко, което му говорим и отвръща с неандерталски звуци и писъци :) Освен това все по-дълго си играе с играчките си, обича да пъха разни предмети и фигурки в кутии и др., продължава да обожава всякакъв вид кабелчета и джаджи. Нямаме нови думички в речника.. освен ма-ма или ам-ам, които не съм сигурна, че са осъзнати обаче. 
Нови неща, които Бобо научи са: да целува мама и тати (ужасно мило е!), да сочи ясно предмети, които иска или храни, които му се хапват. 

Хранене
Боби е изключително лесно за гледане дете по отношение на храненето! В момента режимът му на хранене е следният: ставане сутрин към 8 часа; закуска - 9 часа; обяд - 13 часа; следобедна закуска - 17 часа; вечеря - 20.30-21.00 часа; заспиване - 22.00 часа с бутилка мляко около 120-150 мл.

Щях да пропусна страхотния напредък, който имаме в нощния сън! След като навърши 1 година Боби буквално порасна и спря да се буди през нощта за хапване, почти не будува и играе през нощта както преди, слава Богу.. е, пак се пробужда по 2-3 пъти, но това е истинско щастие за мама и тати! Браво, момчето ми :*




Какво обича Бобо?
животни
да се усмихва
море
пясък
да похапва
прахосмукачка
сешоар
мотори и автобуси (да ги гледа и да им ръкомаха)



Какво не обича Бобо?
да чува думичката 'не'



СНИМКИ НА МЕСЕЦА


Бобо плува

Бобо и мама

Едно от любимите занимания на Боби - да гледа как се перат дрехите

'Мамо, тази светкавица е ужасна!'


Обичаме те мило дете и се гордеем с теб! Ти си най-доброто и усмихнато дете в целия свят :*

вижте още:

Борис на 12 месеца
ПАРТИ 1 годинка!

благодаря ви, че наминахте!

четвъртък, 8 август 2013 г.

Напоследък...

... не се случват много интересни неща, та и за това нямам какво ново да споделя с вас. Е, не е пълна скука, защото продължаваме с ремонта, за който ви бях споменала, което е най-голямото нещо, с което се занимаваме всъщност. Ето и малко повече инфо около проекта ни: правим си нашия 'планински дом' в Смолян. Имаме доста голям етаж от къща, в която живеят и родителите ми, но до момента беше 'на тухла' и започнахме от началото, както се казва. Мазилки, замазки, плочки, електро и водни инсталации, подови настилки, тераси и т.н. Докато се стигне до интериора, за който нямам търпение вече, има доста време, въпреки че напредваме бързо. Движим проекта дистанционно с помощта на брат ми и родителите ми.. а като можем и пътуваме до там. ...



бъдещата living room



... междувременно във Варна е голяма жега.. както и в цялата страна до момента... и почти е невъзможно да излизаш навън с малко дете. Използваме предиобедите, както и прохладните вечери за плажчета и разходки край морето. 


Бобо се учи да плува :)


... след поредното ни гостуване 'при мама' си набавих някои биохрани, на които се наслаждаваме в момента... сдобих се с пресен зелен боб, пресни картофки, спанак, малини, боровинки, ягоди, орехови ядки, истинско масло и мляко, истинско месо! Щастлива съм, че все още имаме възможност да хапваме чисти неща.. които между другото имат ВКУС, за разлика от всичко, което се продава в магазините....


Палачинки с боровинки


... чета Харуки Мураками и първата част от трилогията 1Q84. Стилът е типичният за него и любим мой стил... сюжетът е многопластов, интригуващ, държащ те в напрежение, препращащ те от сцена в сцена, действие в действие. Харесва ми...





благодаря ви, че се отбихте...

петък, 2 август 2013 г.

Билкова пъстърва

Ядох я, когато бях бременна... мястото беше една хижа с ресторантче в гората над Владая - Софийско .. отпред с рибарниче... Заловиха я пред нас, прясна, приготвиха я на скара във фолио, пълна с чуден ароматен букет с цитрусови нотки.. и беше най-вкусната риба, която съм вкусвала (като се има в предвид, че не съм почитател на морска храна). Името й беше 'билкова пъстърва'. Така и не попитах любезната домакиня за рецептата, но реших да я приготвя по спомен... Получи се добре.




Необходими продукти:

пъстърва (прясна по възможност) - колкото бройки желаете
лимон на резени
кубчета масло
прясна мента 
риган
магданоз
сол

фолио


Начин на приготвяне:

Напълвате всяка почистена риба с 2-3 малки кубчета масло, нарязан на ситно микс от подправки, 3 малки резена лимон. Увивате във фолио и печете на скара или в тава. (на скара става по-вкусно);


Да ви е вкусно!

p.s. Снимка на финалния резултат няма, но и няма нужда от такава, защото давам възможност на въображението ви да се развихри :)

благодаря ви, че наминахте...