петък, 28 март 2014 г.

20 урока

Колкото повече времето минава, толкова повече осъзнавам колко е трудно възпитанието на детето. До едно известно време просто отглеждаме детето (когато е новородено), но в момента, в който то започне да расте и да става съзнателен човек, започваме да си мисля как трябва да го възпитаме и на какво трябва да го научим. Да дадеш на детето си важни уроци за живота е много важно. Да го подготвиш за живота, да го предпазиш от собствените си грешки, да направиш нещата по-лесни за него, трябва да бъде приоритет на всеки родител. Да, ние не просто храним, преобуваме и къпем децата си, а имаме важната функция да оформим и изградим мисленето и личността им... през първите 7. След това други институции доизграждат децата ни - улицата, училището, работата, средата. Надявам се дотогава родителските уроци да са проработили и детето да ги следва независимо от заобикалящия свят. Ето и какви са моите 20 урока, на които искам да науча Борис.

1. СИЛА: Силата е в твоето собствено Аз, и тя е безгранична. Можеш да постигнеш непостижимото.
2. ЖИВОТ: Животът е труден, но и изпълнен с радости. Радвай им се. Радвай се на малките неща.
3. ДНЕС: Живей за днес, забрави миналото, мечтай за бъдещото.
4. ЛЮБОВ: Любовта е в основата на истинското човешко съществуване. Обичай безусловно и безгранично.
5. ПРИЯТЕЛИ: Цени приятелите си, помагай им, подкрепяй ги, пази ги. Те са тези, които ще ти отвърнат със същото в труден момент. Но само истинските.
6. ХОРА: Не падай в краката на хората. Понякога те могат да бъдат зли. Не им отвръщай със същото, просто ги игнорирай.
7. СЕМЕЙСТВО: В живота си имай една единствена най-важна цел - да създадеш собствено стабилно семейство. Тогава животът придобива смисъл. Семейството е безценен дар.
8. РАБОТА: Работи, работи, работи. Работата и социалната дейност поддържат човека здрав и активен.
9. ИСТИНА: И най-грозната истина е винаги по-добра от лъжата. Бъди честен и казвай винаги истината.
10. СВЯТ: Пътувай при всяка възможност до нови земи. Пътуването обогатява сетивата, прави живота богат и пълноценен. Опознавай нови култури и светове.
11. ТОЛЕРАНТНОСТ: Уважавай всички различни от теб по цвят на кожата, религия, култура, сексуалност и т.н. Не забравяй, че и ти за тях си различен. Различието прави света шарен и пъстроцветен.. уникален. В различието се корени разнообразието на видове.. така е в природата, така е в живота. Отнасяй се с респект към всички различни от теб.
12. СЕБЕОТДАДЕНОСТ: Влагай цялото си сърце и душа във всичко, което правиш. Влагай частица от себе си в творенията и дейностите си. Тогава те ще са успешни.
13. УЧЕНИЕ: Човек се учи цял живот. Използвай младите години, за да учиш на максимум. Интересувай се от различни сфери, опознавай, откривай. Информацията за света ти дава една крачка пред всички останали. Не спирай да учиш.
14. СТРЕМЕЖ: Стреми се към най-високото стъпало. Но и не забравяй, че първо трябва да изкачиш долните стъпала.
15. КОРЕНИ: Никога не забравяй къде са корените ти. На която и точка на света да се намираш, никога не забравяй къде си роден ти и родителите ти. Винаги ще има частица от теб на планината и морето...
16. ПАРИ: Не се заслепявай и увличай по материалното. Да, то е средство за по-качествен бит, но не е средство за щастлив живот. Старай се да осигуриш всичко необходимо за качествен живот на теб и семейството ти, но не бъди грандоман. Многото пари носят и много главоболия. Един познат казваше: 'Парите са просто хартийки...'. Съгласна съм с него...
17. ОТГОВОРНОСТ: Ти си мъж, а това значи да носиш много отговорности. Не забравяй, че си роден, за да бъдеш по-силната половинка. И аз като жена искам да те възпитам да бъдеш отговорен към всичко: решенията си, работата, къщата, прехраната, семейството. Баща ти е изключително отговорен мъж и държа и ти да си такъв. Не че жената няма отговорности, но мъжките са по-сериозни ;)
18. МЪЖКАРСКИТЕ НЕЩА: Иии от сега да знаеш: искам да възпитам в теб мъжкарските неща, ясно? По-скоро ще дам тази задача на баща ти и съм сигурна, че ще се справи. Та, мъжете не мрънкат, не се жалват; вземат душ всеки ден (тук звуча като соц. реч  на Тодор Живков към народа), ходят с чисти и изгладени дрехи, чисти обувки; не закъсняват за среща; носят цветя (пък било то и от градинката пред блока); карат дамата до себе си да се чувства красива и сигурна; имат самочувствие; имат чувство за хумор, колкото и банално да звучи; не дрънкат глупости и мръсни думи - ей това най-много го ненавиждам; държат се на ниво; работят упорито; плащат сметката (е, колкото и гадно и безпардонно да звучи, така си е); забавляват жената: имам предвид, че я водят на кино, моренце, ски, спа... или просто на пикник в гората; Ако изпълниш урок номер 18 и всички други от 1 до 20, съм сигурна, че ще станеш мъж за пример и ще си удовлетворен от живота във всяко отношение.
19. УДОМА: Винаги можеш да се върнеш удома.
20. МАМА И ТАТИ: Винаги ще сме на един 'телефонен разговор' разстояние от теб. Винаги можеш да ни се обадиш и ние ще се отзовем. Винаги ще бъдем край теб.



благодаря ви, че наминахте..

четвъртък, 27 март 2014 г.

Прекрасно време

От няколко дни се каня да напиша за прекрасното време, което прекарахме с много специални за нас гости от Варна... сестрата на Стефан, мъжът й, и двете им прекрасни дечица, моите племенници Вики и Калина. Гостуваха ни за няколко дни и прекарахме чудесно времето си.. разходки навън, шейни, ски и много усмивки. Един от най-специалните хора в живота ми, е сестрата на Стефан.. Ради. Не веднъж съм изказвала възхищението си към нея като човек, майка и жена. Всъщност май не познавам по-естествен човек.. земна, възпитана, прекрасна домакиня и майка, добър приятел. Обичам я! Обичам и племенниците си, разбира се. Няма по-сладки чернокоси главици от Вики и Кали! Моите мънички и сладки дечица! Всъщност дори не мога да кажа, че съм имала гости, защото те се грижеха за всичко през цялото време и с нищо не ме натовариха нито за миг! С удоволствие бих искала да ни гостуват отново. Ето и малко снимки от нашите приключения :)




















благодаря ви, че наминахте...

28!

Вчера беше рожденият ми ден! Станах на 28.. леле, наближавам 30! Малко страшно ми звучи, защото като бях тийнейджър смятах, че 30-годишните са дърти :) Сега вече смятам, че са доста младички :) Денят премина с много смесени емоции, защото наред с поздравленията, цветята и подаръците, бях притеснена за Бобо, който се разболя навръх рождения ми ден и вдигна температура 39 градуса... наред с избиващите му горни кучешки зъби, които са пословични, имаше и зачервено гърло, което беше причината за треската. Миличкият беше доста омърлушен и отпуснат, без апетит и настроение, доста раздразнителен. Цял ден, наред с приготовленията за скромната семейна вечеря, тичах с термометъра напред-назад. С риск да се повторя, но пак ще кажа... когато си майка най-важното е детето! Забравих за празника си, гостите и всичко останало и се посветих на болното си мъниче, което се нуждаеше от мама най-много в този момент... справихме се някак си със ситуацията!

Сутринта започна много емоционално, защото под вратата намерих картичка с трогателно послание от мама.. която най-добре от всички знае, че малките неща ме трогват най-много. Посланието в картичката гласеше следното:

"Мила Нади, днес денят е специален не само за теб, но и за нас, семейството ти. Защото днес е денят, в който ти се появи на този свят. Ти бе бебето, което променяше цвета си от розово в жълто и после не знам както (по думите на батко ти).. (Имала съм жълтеница).. после кроткото момиченце, което рисуваше по цял ден. Детенцето, което се гримираше и ядеше червила. После отличната ученичка, хвалена навсякъде. Детето, което видя много светове и култури. Сега си маминка, но пак си оставаш моето дете. Благодарим ти за всеки път, когато ни правиш щастливи. Честит рожден ден!"

След тези думи, които прочетох в леглото си, останах притихнала, замислена и със сълзи, стичащи се по лицето ми. Мама наистина ме познава най-добре. Мама е моята най-голяма опора и пристан. Тя е примерът, който следвам. Тя е олицетворение на силата, истинската сила на майката, която никога не се предава и не скланя глава, която се бори със зъби и нокти за децата си. Тя е просто най-добрата жена, която познавам.

Денят продължи с романтичен подарък от любимия ми Стефан, който през целя ден припкаше от около мен еуфорично и се стараеше да ми помага. И на него искам да благодаря в този ден. Не по-малко, отколкото на мама. Защото той е силата в мъжки пол. Истинската опора, на която се осланям. Мъжът, който никога не мрънка, не се оплаква и жалва. Мъжът, който намира решение на всеки проблем и то с усмивка. Мъжът, който поема всичките си отговорности. Мъжът, който ми дава топлина и спокойствие. Винаги ще го обичам и смятам, че съм родена под щастлива звезда, защото го срещнах.

Вечерта мина с хубава семейна вечеря.. торта, малко снимки и в леглата, защото ни очакваше тежка нощ... неспокойна и безсънна, защото Бобо отново имаше треска... моето мило момче. Сега сме вкъщи и се лекуваме. Използвам всяка секунда, за да съм до детенцето си. И сега ви оставям, защото отново отивам да го гушкам....


Бобо с термометъра

мама и болно бебе

мама и тати

мама и Деси

Деси, мама, чичо и Ани

мама и торта





благодаря ви, че наминахте...


вторник, 11 март 2014 г.

Борис на 20 месеца

Скъпи Боби,
днес ти ставаш с още един месец по-голям! Честит малък рожден ден, момчето ми! Не мога да повярвам, че след 4 месеца ставаш на цели 2 годинки.
Какво да кажа за изминалия месец... той беше белязан от едно голямо за всички нас събитие - яслата. Вече третата седмица ти ходиш 'при децата' и мога да кажа, че се чувстваш добре. Започна да учиш и произнасяш доста нови думички. Опитваш се да ми 'разказваш' случки от яслата, които аз обаче не разбирам :) Но определено се вълнуваш от всичко случващо се там. Зная, че си стресиран и жално скимтиш 'мама, мама' всяка сутрин, но съм сигурна, че там ще ти харесва все повече и повече. Като цяло започна да свикваш и това ме успокоява. А вечер като те вземам виждам най-прекрасното слънчице, което тича срещу мен хленчейки, готово да се хвърли в прегръдките ми.







Другата новост е, че си взехме кученце! Не ми стигат останалите грижи, а сега и още един член на семейството. Но ще се справим! Кучето е порода джак ръсел, на 2 месеца и се казва Парис. Много е сладка и дива. Добре се разбираш с нея, не се страхуваш.. крещиш насреща й 'кучи, кучи, кучи' и й дърпаш опашката и ушите. Парис живее в гаража, а веднага щом времето се затопли, ще се премести на двора в новата си колибка.








Обичам те! Гордея се, че точно ти си моето момче. Бъди здрав и откривай света с всичките си сетива, защото той е прекрасен!


вижте още:


благодаря ви, че наминахте...

петък, 7 март 2014 г.

Първият празник на мама

Чувството е сякаш имаш пеперуди в стомаха... вълнението, сякаш предстои първият рожден ден на малкото ти... Първият празник на мама в детската ясла е толкова вълнуващ, че цял ден усещах вълнението във всяка клетка на тялото си. Знаех, че това е моят празник и първото представяне на Бобо. Той е малък и нямаше стихче за празника, защото не може да говори много много, но важното за мен беше, че бях там с него. През цялото време, докато другите дечица пееха и рецитираха, той се беше гушнал в мен и не се откъсна нито за секунда, но аз се гордеех. Гордеех се толкова много с моето пораснало момче. Имаше и малко подаръче от малките за майките - сърчице. Завинаги ще го пазя. Това е моето и неговото сърчице в едно. Не мога да опиша чувствата си... сякаш вчера се роди, а вече участва в първият празник на яслата. Времето е жестоко.. не ми позволи още малко да се порадвам на малкото си бебенце, а порасна толкова бързо. Но знаете ли.. за мен той винаги ще ухае на най-сладкото бебе.. и сега когато ходи на ясла ми липсва времето прекарано заедно. Нямам търпение да го взема следобед и да го целувам и гушкам до безкрай. Не спирам да вдишвам нежния му аромат. Моето момче. Бобче, благодаря ти за най-хубавият празник, който ми подари! Никога не съм получавала по-хубав подарък и по-приятно усещане!

Снимки от тържеството












благодаря ви, че наминахте...

понеделник, 3 март 2014 г.

България

Честит 3-ти март - ден на Освобождението, обединението, духовната свобода, принадлежността. Гордейте се, че сте българи. Въпреки политическата нестабилност, неуредиците в държавата, несигурния живот в Родината, погледнете към трибагреника днес, замислете се за красотата на природата ни, хубавите ни традиции, вкусната ни храна, която въпреки всичко, имаме на трапезите си... нравствената красота на българина и българката...

Аз се гордея, че съм българка и съм избрала да се боря в страната си. Тук са корените ми, домът ми, близките ми, тук е всичко, за което съм се трудила, за което мечтая. Ще се постарая да възпитам дух на родолюбие и в сина си. Ще му разкажа, че съм пътувала много по света и никъде не съм видяла по-красиви планини, по-копринено небе, по-красиви поля.. Никъде не съм срещала по-гостоприемни хора, с по-топли сърца и по-искрени усмивки. Никъде не съм вкусвала по-вкусна храна и не съм отпивала по-вкусна напитка от нашите-българските. Никъде не съм се чувствала по-свободна, по-жива, по-удовлетворена от живота, по-спокойна. Дано и синът ми бъде горд, че е българин. И ако избере да живее и работи в чужбина, то бих го посъветвала да не забравя за корените си, да милее за страната си, да се върне един ден отново тук, на своята земя. Животът е твърде кратък, за да го изживеем в непозната страна, сред непознати хора.. и непознати нрави. Животът там, в чужбина не е по-лесен, въпреки, че е по-добре устроен. Не материалното и битово стабилното е гаранция за по-щастлив живот там. Не възможностите, кариерата и бизнесът донасят онова спокойствие и сигурност, от което имаме нужда, за да кажем, че ЖИВЕЕМ. Жалко е, че в България много неща куцат, но пък когато си здрав ти и семейството си, можеш да се наслаждаваш на всяко нещо и да не обръщаш внимание на неуредиците.

Скъпи българи, погледнете на България от хубавата й страна. Не бъдете черногледи и сърдити. Огледайте се и вижте колко много поводи за гордост имате. Това е нашата свободна България. Честит празник!






благодаря ви, че наминахте...

неделя, 2 март 2014 г.

Честита Баба Марта

Да сте бели и червени, румени, засмени! Желая здраве на вас, всички ваши близки и приятели!




За детската ясла на Бобо направих голяяяяма мартеница от едно червено и едно бяло кълбо по тази технология. 


благодаря ви, че наминахте...