петък, 31 октомври 2014 г.

Бобо казва...

Сутринта. В леглото. Тати казва на Бобо: "Ей животинка, ставай за градинка". Бобо казва: "Аз не тинка. Аз съм Бобчо."



благодаря ви, че наминахте...

четвъртък, 30 октомври 2014 г.

Бобо казва....

Легнали сме си снощи с Бобчето и се гушкаме... Казвам му: "Знаеш ли, че мама те обича чаааак до небето?" Той ме гледа неразбиращо и с лукав поглед. След малко сама го питам: "Колко те обича мама?" А той отговаря: "До София". Явно за него София е толкова голямо и далечно понятие, колкото небето! След малко пак реших да му задам същия въпрос, чийто отговор този път беше: "До кулата". Да, момчето ми кулата е почти до небето и толкова те обича мама.
Ей, толкова ме развесели, смях се с глас... какви бисери може да роди детският мозък :) Милото ми момче!


благодаря ви, че наминахте...

понеделник, 27 октомври 2014 г.

Сезонът на тиквите...

Не съм особен почитател на тиквите под формата на ястия, но ми харесва ароматът им, примесен с такъв на мед, орехи и канела, а красивият им вид и форма са истинско изкуство на природата... Споделям една есенна снимка с вас, макар че си е вече истинска зима (на Пампорово има сняг около 40-50 см), в града - слава Богу не.





 благодаря ви, че се отбихте...

петък, 24 октомври 2014 г.

Класическата рецепта за пататник!

Много хора са ме питали как да си приготвят пататник, това традиционно родопско ястие. Най-традиционното бих казала. Има много модификации на това ястие, но аз ще ви кажа класическата рецепта. Още едно доказателство, че простичките неща са най-гениални.






                                                               Необходими продукти:
5-6 големи хубави картофа
1 голяма глава лук
1 яйце
щипка джоджен
сол на вкус
4-5 с.л. олио
настъргано сирене и кашкавал за поръсване 

Настъргвате картофите и лука. Подправяте, добавяте олиото. Разстилате сместа в тефлонов тиган и на средно силен огън оставяте да се пържи. Сместа не трябва да е много дебело разстлана, за да се изпържи добре. Поне 20 мин. пържите, до порозовяване. Обръщате на капак и пържите от другата страна. Когато пататникът е готов, го поръсвате с кашкавал и сирене.

Бон апети!

А Баба ми прави по-старата форма на пататник с кори. Същата смес, само че една домашно разточена кора отгоре и отдолу в тава. Също става много вкусно.

Ще ви издам и една модерна техника на пататника - поръсвам го с пармезан, който се разтапя и придава още по-неустоим вкус на това велико ястие. Друг е въпросът, че мъжът ми го определя като гарнитура :), а то си е ястие, достатъчно да ви нахрани добре.



благодаря ви, че наминахте....

вторник, 21 октомври 2014 г.

Един (не)обикновен ден.... с Борис

Как минава един обикновен съботен ден с 2-годишно хлапе.. Ами всъщност всеки ден, прекаран с него е повече от НЕобикновен. Истински щастлив и усмихнат ден.

7.00 ч. - ставане. Бобо става първи и скача от леглото. Отива моментално във всекидневната и се настанява на дивана. После започва да вика: 'Мамо, искам афлааааа' (т.е. вафла). Ужасен навик. Ставам и му давам обикновена вафличка преди закуската. Пускам му любимите клипчета в youtube на телевизора. Гледа всичко свързано с багери, влакове и автобуси.

8.00 ч. тоалет. Отиваме в банята, сменяме памперса (ах, какъв ужас, момчетата свикват ужасно трудно да пишкат в тоалетната), мием дупето, лицето и зъбите. Поглъща цялата паста за зъби, не може да я изплюва. Много често отказва да си мие зъбите, при което аз започвам да разказвам за 'Чук и Пук', за да го убедя.

9.00 ч. закуска и фрешче. Закуската е някакъв сандвич, палачинка или здравословна пържена филийка, защото мюсли яде поне 3 пъти седмично в детската градина и не може да го понася. Фрешчето не го изпива до край.

9.30 ч. игри вкъщи. Бобо си играе с пластилин, конструктор, кран, влакче, ножички и хартии...

10.30 ч. излизаме на двора и става весело. Събиране на охлюви, ровене в пясъка, каране на една от многобройните колички, люлеене на люлка, бягане и така.. до пълно изтощение.

13.00 ч. измиване и обяд. За обяд задължително нещо готвено + купичка с кисело мляко. Сред любимите гозби на Бобчето са оризът под всякаква форма - с месце или без, таратор, мусакичка, паста...

14.00 ч. следобеден сън.

16.00 ч. ставане от сън в супер настроение и готов за нови подвизи. Лека закуска под формата на плод или кремче с бисквитки.

Ако е хубаво времето излизаме на детската площадка или някой съседски двор. И играем, играем, играем.

19.00 ч. излизаме на вечеря обикновено през уикенда, някъде навън. Имаме си няколко любими местенца с място за игра за Боби, както и вкусна храна.

21.30 - 22.00 ч. прибираме се вкъщи, взимаме бърза ваничка и лягаме. Обикновено Бобо се сгушва между нас, изритва завивката, като казва 'не икам одало' и след 5 мин. е заспал дълбоко.

Аз се сгушвам в него с приятната мисъл за още един вълнуващ ден, прекаран с моето любимо създание, благодарна на Господ за хората и благата, които имам, а те са ВСИЧКО, с надежда и вяра за доброто, което предстои. Сгушена в щастието и любовта....


благодаря ви, че наминахте...

събота, 18 октомври 2014 г.

Там, където времето спира...

Огняново, Лещен, Ковачевица... целият регион е зареден с толкова много енергия. Изкарахме 2 невероятни дни в компанията на забавната Стефи, готиния Тошко и сладките Мари и Коци. Минералната вода, в комбинация с вкусната домашна храна са истински дарове на природата... и това октомври месец да се къпеш във външен горещ басейн е несравнимо. За втори път ходим в този район и винаги се чувствам добре. А най-щастлив беше Бобо. Играеше на просторния двор, научи се да скача в басейна, хапваше вкусно. Препоръчвам на всички, които не са били там, да отидат и да вкусят от спокойствието на тази част на Родопите....

До скоро с поредните ни приключения...
































благодаря ви, че наминахте..

петък, 17 октомври 2014 г.

This camp life...

Ето че и ние се присъединихме към общността на къмпингарите. Имаме си каравана! От начало бях против поредната 'безмислена' покупка на Стефан... после поразмислих.. и си казах 'Надежда, живей за мига'. Какво по-хубаво от това да намериш време за семейството и себе си, да забегнеш с мръсна газ на непознато място... с каравана. Имаме приятели къмпингари, които отсядат на Смокиня с караваната си за цяло лято.. Бях истински потресена когато ги посетихме и видях, че отглеждат цяло лято едногодишното си бебе в караваната, тоест на плажа. Недоумявах как можеш да гледаш бебе в тези условия.. после се замислих.. и сега съм на мнение, че няма нищо по-хубаво да отгледаш детето си в естествени условия, на плажа например. Да го къпеш със соларна вода, да спи под тентата пред караваната и чаршафите му да са пълни с морски пясък. Когато си близо до природата, си истински човек. Избрах да купим каравана, защото си представих следната картина: петък сутринта; палим колата с караваната; слагаме багажника с 3-те колела отзад; взимаме си хубаво вино... и по един бански; взимаме и карта на Гърция с най-уединените и диви бели плажове; стигаме на един от тях; купуваме си прясна риба от местен рибар; разпъваме фортселта, разполагаме масичката със столчетата отпред; домъквам изхвърлени от водата големи клони, с които си ограждам своеобразно дворче пред караваната; обикаляме близките плажове и се усмихваме; правим снимки на красивите гледки; удивляваме се колко красоти може да има; свечерява се; паля свещи, с които осветявам дворчето и правя пътека от тях - лунната ми пътека; наливаме си изстуденото в хладилника вино; палим огън и приготвяме риба на жар; Бобо още играе в пясъка, а по кожата му, обляна от лунна светлина, се вижда солта, оставена от водата; свещите догарят; главите ни са приятно опиянени от кристалното вино; забравих и гръцката салата, окъпана от ароматен зехтин; след приятната вечеря се прибираме и се сгушваме в завивките, с приятно чувство за отминалия ден и с планове за следващия.... приятно е, ах колко е приятно, ако се случи така, както съм го замислила....

А на вас ще покажа снимки от новата ни 'къща'-каравана, тогава когато е подредя по собствен вкус, когато наредя покривчици, изпера перденцата, подредя чинийки и чашки...





благодаря ви, че се отбихте..

четвъртък, 9 октомври 2014 г.

Sweet moments...

Исках да споделя какво ми се случи снощи, докато си играехме с малкия Бобо... дойде до мен, вдигна ми блузата, целуна коремчето ми и ми каза... 'Бичам те мамо'. Толкова спонтанно, толкова истинско и чисто, толкова нежно и велико нещо може да ти се случи, само когато имаш дете. Може би защото аз не спирам да му показвам любовта си, той също започна да показва своята и то по невероятно истински начин. Ако трябва да дам определение на любов, то това би била истинската и най-безусловната любов... между майка и дете.
Благодаря ти, че точно ти си моето момче, Боби. Радвам се безумно, че съм твоя мама.


източник: www.integralparenting.com




p.s. Ето затова този блог е посветен на малките неща, които внасят огромна доза щастие в живота. Нещата, които осмислят битието...

благодаря ви, че наминахте....

понеделник, 6 октомври 2014 г.

officially a make-up artist

Цяло състояние платих за новите ми специални визитки на гримьор, но инвестицията си струва, защото са перфектни и дизайнът си е мой. Да са ми честити и много клиентки си пожелавам!!!






благодаря ви, че се отбихте...