четвъртък, 19 март 2015 г.

Тиквички по гръцки

Ех, Гърция, Гърция, толкова си екзотична и очарователна с твоята кухня и природа.... нямам търпение да те опозная още повече идното лято... А дотогава ми остава да си мечтая за теб! Снощи приготвих невероятни тиквички по гръцки, които още повече ми напомниха за гръцката атмосфера... Хрупкави, леко солени, невероятно вкусни....
Ето и тайната рецепта на едно непритенциозно ястие, но пък още едно доказателство, че простичките неща са гениални!


Необходими продукти:

3-4 средно големи тиквички нарязани на тънки ленти
5-6 лъжици бяло брашно
7-8 лъжици царевично брашно
студена вода с лед
олио за пържене
сол  на вкус



Приготвяне:

Потапяте нарязаните тиквички в студената вода с няколко кубчета лед вътре.... После ги овалвате в сместа от 2-та вида брашна и сол. Пържите в горещо олио. Слагате върху кухненска хартия да се оцедят от мазнината. Сервирате топли и по желание с млечно-чеснов сос... Бон апети!






благодаря ви, че наминахте...

понеделник, 16 март 2015 г.

Бобо казва...

Динамична сутрин... някъде между snooza на телефона ми и топлото мляко с какао на Боби (или детско кафе, както той му казва). Някъде между гълтането на паста за зъби и бягането из стаите с крясъци: "Мама ме гони да ме облича".... Някъде там съм и аз... сънена още, но готова за още един прекрасен ден. Някъде там се ражда и следният разговор:

Аз: Бобче, хайде да се обличаме за градина! Спри да бягаш и да се криеш, ще те хвана малко зверче...
Боби: Не! Не! Не искам да ходя на градина!
Аз: Защо?
Боби: Лошо ми е!
Аз: Къде ти е лошо?
Боби: На корема.
Аз: Лъжеш ли?
Боби: Да!

В миг на лицето ми изгрява усмивка и желание да го обсипя с целувки. Ето това е чиста детска откровеност, непознала лъжата, чиста като сутрешна роса, неопетнена от пошлост и измамни чувства, нетоксичната детска душа.

Ето това е "по детски чистия" ни свят.



благодаря ви, че наминахте...

сряда, 11 март 2015 г.

В снежен капан!

Както си чакахме 8-ми март, за да се повеселим по случай празника и се радвахме на мартенското слънце... изведнъж времето се разсърди и се случи снежният ад! Започна да вали кротко и тихо, но плашещо... и трупаше, трупаше... докато натрупа повече от метър сняг за едно денонощие. Колите бяха затрупани, къщите - блокирани, пътищата непочистени и непроходими. Най-страшно започна да става когато токът започна да спира. Стигна се до рекордните 16 часа без ток поради голяма авария и скъсани кабели от паднали дървета. 16 часа без ток означава: без телефони, без топла вода, без сготвена топла храна, без осветление, без хляб в магазините. Истинско бедствие. В такъв момент съзнанието ти блокира, сякаш си фраснат от ледена снежна топка в главата. Ами сега?! Осъзнаваш колко си зависим от телевизията, от телефона си, от печката, от хладилника, от бойлера... от банкомата! Страшно си е. Седим на свещи, разказваме на детето разни истории, за да го забавляваме... ядем суха храна... и чакаме, чакаме от някъде светлинка в буквалния смисъл на думата. Мъжете се вземат в ръце да чистят двора, за да може затрупаните коли да имат изход. Да, защото сме зависими и от колите си. Мъжете излезнаха в 6 сутринта и се прибраха в 5 вечерта. Почти 12 часа къртовски неимоверен труд, за да направят пътеки в снежните преспи, за да изринат колите, за да има транспорт в случай на спешна нужда. Такова нещо не помня от години, а съм израснала в планината. Зимата може да бъде коварна, така както си я мислим за красива и бяла. Това е другото й лице. За щастие, днес има малко слънце, улиците са разчистени, има ток, има светлинка в тунела - дано да не е от идващия насреща влак!











благодаря ви, че наминахте....