четвъртък, 24 януари 2013 г.

Моят опит със захранването - част 1 - сокове

Има много теории за захранването на бебето, както и всеки педиатър има собствено мнение по въпроса кога и как да бъде въвдено. Освен това, може да се намери и много литература в мрежата. В тази статия няма да напиша нищо ново и уникално за захранването, която всяка една от вас може и сама да прочете в толкова много източници...
Истината за захранването според мен се крие в главата на всяка майка... отново е нещо интуитивно, както и самото отглеждане на дете. Така че няма правилна формула, която да се следва, всичко е въпрос на лично усещане.
Ето и какъв е моят опит със захранването.. част 1 - сокчета!

Успях да кърмя Борис само 1 месец, след това мина на смесено хранене и постепенно на адаптирано мляко. Хранените с АМ (адапт. мляко) бебета могат да започнат да приемат сокчета по-рано от кърмените бебета. Започнах да давам сокче от около 4 мес. и половина. Сокчетата са домашни, от ябълка и морков. Захранването започна постепенно с една лъжичка.. на следващия ден още 1 и така докъто се стигне до към 20-30 гр. сокче. Започнах с един компонент - ябълка. След около седмица, предложих и морков; след още седмица микс от ябълка и морков. Давах сокчето с лъжичка, за да свикне малчо с този инструмент. Разбира се, когато количество достигне по-голям грамаж, може и от шишенце...

Как Боби понесе захранването?

1. Акото променя консистенцията и цвета си :)
2. Честотата на изхожданията също се променя.. при Боби беше първо запичащо, по-късно се нормализира.
3. Болеше го коремче отвреме навреме; появиха се отново 'колики', или по-скоро газове и дискомфорт на стомахчето....
4. Като цяло хареса сокчетата.

Трудности:

И за мен, и за Боби захранването си беше малък шок, тъй като беше съвсем ново за нас. Първите глътки нова 'храна' често бяха придружени с мръщене, гадене и дори втрисане от негова страна, в знак на съпротива, че трябва да яде нещо различно от така любимото му мляко. Аз самата също се чувствах доста притеснена от неговите реакции, но знаех, че не трябва да се отказвам това бебе трябва да стане човек и рано или късно да яде нормална храна!
Така че се въоръжих с търпение, дадохме си и малко почивка няколко седмици и продължихме отново със захранването. Някак си моментът дойде от само себе си.

Съвети:

1. Когато предлагате нещо ново за хапване на бебето бъдете напълно спокойни, ведри и усмихнати.. кажете на малкия човек, че му давете нещо мнооооооооого вкусно и така нещата се случват по-лесно.
2. Захранвайте стъпка по стъпка, не бързайте, дайте време на себе си и на детето;
3. Доверете се на съветите на вашия педиатър;
4. Прекалено ранното, както и късното захранване крият рискове за здравето на вашето бебе;


благодаря ви, че се отбихте..

Няма коментари:

Публикуване на коментар