четвъртък, 9 август 2012 г.

Потресена съм!

Можеби досега не съм обръщала тооолкова голямо внимание, а можеби съм била прекалено забързана в ежедневието си, за да забележа многото неуредици в 'хубавата' ни столица. Или след раждането на детето ни, вече гледам с други очи на заобикалящия ни свят. Сега се сблъсквам челно с всичко наведнъж.

Питам се: възможно ли е да няма един свестен тротоар, по който да се бута детската количка, без детето да получи мозъчно сътресение? Кратер до кратер, кой от кой по-голям!

И как е възможно всички бесни псета да се разхождат на глутници по улиците, без да се намери една организация, която да реши проблема с тях? Отгоре на всичко бабичките ги хранят точно пред входовете и ги събират още повече.

Кофите за боклук преливат от нашите собствени битови помии, без да се събират със седмици, а като добавим жегата, която ги 'сварява', вонята е убийствена в буквалния смисъл на думата. Още не съм виждала плъховете (за които чувам хората да говорят), населяващи кофите и гощаващи се богато!

В 99.9999% от магазините и институциите не може да се влезе с количката, тъй като липсват рампи, стълби и нормални врати или 'стелажчетата' със стока са така наблъскани едно в друго, че няма вариант да се промушиш между тях.

Минаването през подлез е истинско приключение. Рампите са стръмни, криви и изпочупени. Или въобще липсват. И това били рампи за хора в неравностойно положение!?!?

Вечер е такъв сумрак навсякъде, че трябва да сложим фарове на количката. Осветление - никакво.

И пак за кучетата (този път домашните) по паркове и градинки - голяма рядкост са стопаните, които им събират изпражненията, така че вероятността да се приберем с фекалии по гумите на количката е огромна. Просто свиквам да ги заобикалям, а новият ми прякор е sharp eye, тъй като ги забелязвам отдалеч, колкото и замаскирани да са. Да не говорим, че много от песовете, БЕЗ ИЗВИНЕНИЕ към стопаните им, са разхождани без каишки или намордници, а изглеждат по-огромни и зли от мечки-стръвници.

Рекичките и езерцата, покрай които е по-хладно за разходки (и предпочитано място за майките) всъщност не са рекички, а миризливи канали за отводни води и сметища.

Ами лудите и потенциално опасните ненормалници, които се разхождат по улиците... в нормалните държави дори не ги наричат ненормалници, а има специални приюти за тях.

Невръстни девойки в чичови джипове, качили се вчера на тях, минават на червено буквално през детската количка, безцеремонно говорейки по телефона. Е, няма такива овчи глави!

Как да си пуснеш детенцето да поиграе половин час навън, надзиравайки го естествено, като ще се удуши от смрад, ще пада по разбитите улици, ще среща ненормалници, ще бъде нападнато от псета! Невъзможно!

Да, София е пренаселена и цари пълно безхаберие, но питам, как може един Бургас да е град за чудо и приказ с чистата си и зелена морска градина, нови пейки, градинки, специализирани за кучета, цветя и осветление навсякъде, алеи за разходки, без един помиар по улиците. Значи може да има ред и чистота стига да има желание.

Потресена съм е слабо казано! Че нямаме здравна политика, нямаме! Че няма работни места, няма! Че няма адекватно заплащане, няма! Че няма детски градини, няма! и т.н. и т.н. и т.н. Но поне НОРМАЛНА заобикаляща среда да имаше! Не се живее в София, та и в България! Малко са градовете, в които все още има 'условия за живот' и ще се спасяваме там, докато е още време...

В потрес съм, ужасена съм!

благодаря ви, че наминахте...

Няма коментари:

Публикуване на коментар