четвъртък, 20 септември 2012 г.

Грешки при отглеждане на бебето

Казват, че човек се учи цял живот и аз съм добър пример за това!
Това което продължавам да уча от собственото си дете са точните грижи, от които то се нуждае. След раждането си мислех, че съм доста подготвена за новите грижи за малкия човек от книгите и интернет, но сега смело признавам грешките си пред себе си и вас. На практика нещата са коренно различни...

Грешка No 1: Не всеки плач означава 'гладен съм'
Бебето има собствен език, с който комуникира с останалия свят и в началото на живота му това е плачът. Обикновено, когато бебето плаче, причината най-често е: пълна пелена, глад, болка, дискомфорт. Грешката, която аз допуснах, е че при всеки плач давах на малчо да си хапва, преди да е дошъл часът му на хранене. Преди това се уверявах, че е сух. Оказа се обаче, че малкото човече иска да бъде разхождано, иска да 'си играе' или просто не е на кеф през този ден! Така започнах да го храня много често, загубих представа за милилитрите, които изяжда и часовете в които е ял. Настана пълен хаос! И се стигна до фазата: колкото повече, толкова повече! Борис искаше нон-стоп да яде....
Моят съвет: хранете бебчо на 3 часа, дори да е прекалено лаком и дори като мен да сте се спряли на режима 'хранене при поискване'.... стомахчето се нуждае от почивка, иначе започват проблемите. Тогава, когато е много настоятелен, измислете начин да го 'позабавлявате', докато дойде часът за хранене... излезте с количката на разходка, пуснете на бебчо музика, попейте му нещо весело, за да го разсеете...

Грешка No 2: Къпане сутрин
Прибягвах към ваничката сутрин, защото вечер ставаше прекалено късно за къпане или беше прекалено рано...или малкият спеше по никое време и си казвах, нищо.. ще го изкъпя утре! Наясно съм, че топлата ваниичка отпуска телцето и го подготвя за сън, но смятах, че не е от 100% значение кога се къпе бебето и дали наистина е фактор за съня... Оказа се, че когато го къпем вечер заспива моментално след храненето и спи по-дълго. Дори не се събужда през нощта да яде! Така че, ГАРАНТИРАНО топлата ваничка преди последното хранене обикновено към 20-21 часа се отразява невероятно на бебчето и му осигурява комфортен сън. А сутрин правя тоалет за освежаване, но не и ваничка!

Грешка No 3: Люшкане и приспиване на ръце
Всяко бебе обича да бъде гушкано, люшкано и носено напред-назад, та и Боби не прави изключение... но вечерите ни се превръщаха в истинско мъчение, когато идваше време за приспиване, защото се изпяваха десетки приспивни песни, люшкахме нон-стоп и ръце не ни останаха! Борис заспиваше на ръце и в момента, в който го оставяхме в леглото му, сякаш го хвърляхме в огъня - започваше истински рев и мъчително превиване. Харесва му на човека! Кой не обича мама да го гушка цяла нощ?! Истината е обаче, че бебето трябва да бъде научено да заспива само (когато е здраво и нищо не го боли, разбира се). Затова вечер прилагаме следната схема: къпане, хранене, заспиване.
Бебето трябва да е наясно каква е програмата му вечер и кое след кое следва... така наречения 'приспивен ритуал'. Всеки избира различен ритуал според разбиранията си... така и ние смятахме, че люшкането на ръце и пеенето на песнички ще е бързо приспивно, но при Борис имаше обратен ефект. Колкото повече го люшкахме, толкова повече искаше! Е, не може приспиването да продължава с часове. А да не говорим, че и през деня 'искаше' така да бъде приспиван. И се стигна до фазата да го изваждам от количката, докато го разхождам, да го гушкам, докато заспи.
Другото, което разбрах е, че бебчето се нуждае от собственото си спокойствие и тогава когато го 'мачкаме' като мекица вечер: 'ха, полюшкай сега ти, че аз се изморих' или 'попей му малко песнички, че ми се изчерпа репертоара' (тоест прехвърлянето от ръце на ръце) и друсането нон-стоп само го изнервя допълнително.... А все пак мама и татко се нуждаят от почивка, за да са ефективни в грижите за бебчо.

Грешка No 4: Заспивай малко зверче!
Мечтата на всяка майка е детето й да яде и да спи много! Първото при нас е факт! Но второто исках на всяка цена да постигна... Е, не се получи! Няма как бебето да спи непрекъснато през деня.. с порасването му, с всеки изминал ден, то бодърства все по-дълго. Когато малкия човек маха с ръце и крака и е отворил очи широко - няма да  заспи, ако ще и челна стойка да направя. Каквито и усилия да полагате да го приспите, за да свършите през това време някоя домашна задача, няма да ви се получи. На бебчо просто не му се спи. Затова аз прибягвам към 'активната гимнастика' - килимчето с дъгичка с много висящи играчки отгоре, където бебчето се 'забавлява' известно време... или измислям някое друго бебешко забавление.


Следва продължение, защото продължавам да се уча от грешките си и моят учител е едно 2-месечно хлапе ;-)


благодаря ви, че наминахте...

Няма коментари:

Публикуване на коментар