петък, 24 октомври 2014 г.

Класическата рецепта за пататник!

Много хора са ме питали как да си приготвят пататник, това традиционно родопско ястие. Най-традиционното бих казала. Има много модификации на това ястие, но аз ще ви кажа класическата рецепта. Още едно доказателство, че простичките неща са най-гениални.






                                                               Необходими продукти:
5-6 големи хубави картофа
1 голяма глава лук
1 яйце
щипка джоджен
сол на вкус
4-5 с.л. олио
настъргано сирене и кашкавал за поръсване 

Настъргвате картофите и лука. Подправяте, добавяте олиото. Разстилате сместа в тефлонов тиган и на средно силен огън оставяте да се пържи. Сместа не трябва да е много дебело разстлана, за да се изпържи добре. Поне 20 мин. пържите, до порозовяване. Обръщате на капак и пържите от другата страна. Когато пататникът е готов, го поръсвате с кашкавал и сирене.

Бон апети!

А Баба ми прави по-старата форма на пататник с кори. Същата смес, само че една домашно разточена кора отгоре и отдолу в тава. Също става много вкусно.

Ще ви издам и една модерна техника на пататника - поръсвам го с пармезан, който се разтапя и придава още по-неустоим вкус на това велико ястие. Друг е въпросът, че мъжът ми го определя като гарнитура :), а то си е ястие, достатъчно да ви нахрани добре.



благодаря ви, че наминахте....

Няма коментари:

Публикуване на коментар