понеделник, 15 октомври 2012 г.

Училище за родители - Помощ! Откъде да започна?

Това е първата статия от поредицата 'Училище за родители', която можете да следите на страниците на блога ми. Поредицата ще включва набор от текстове, които представляват голата истина за родителството, отглеждането на бебето, хранене, болести, сън, игри, детски ясли, възпитание и всичко свързано с връзката и комуникацията бебе - родител (през моя поглед).
 
Част 1 - Помощ! Откъде да започна?
 
Вече сте родител! Честито!
Първите седмици от живота ви с бебето са колкото вълнуващи, толкова и изтощителни. Дори да сте посещавали много курсове за родители, нищо, ама нищо не може да ви подготви за новата ви отговорна мисия. Да, това малко на пръв поглед мишле в ръцете ви сега е ваша и само ваша отговорност. И освен че изглежда сладко, то реве, ака и повръща върху най-любимия ви t-shirt :)
 
Предлагам ви няколко съвета, които ще ви помогнат по-лесно да се справите с първоначалния шок от шеметното преобръщане на живота ви:
 
 
Съвет 1: Скъсайте списъка със задачи!
Набелязали сте си доста задачи, които да свършите след раждането? Скъсайте списъка със задачи. Първите седмици след раждането, трябва да бъдете особено доволни, ако успеете да закусите следобяд, да се облечете или вземете душ късно вечерта. Забравете за това, че сте с обраснали вежди и мазна коса... даже приемете новата си 'визия' на Мата Космата, защото скоро няма да имате време за себе си.
Социални контакти ли? Изключени! След 5-та, 6-та седмица може и да се появите в нормалния свят, сред хора, и повярвайте ми, ще оцените и това, че сте излезнали да хвърлите кофата за боклук и сте поговорили с бабичката от съседния вход. Вълнуващо е! Така че, отложете всички ангажименти и се пригответе да посветите цялото си време на новия член на семейството. Всъщност няма да имате друг избор!
 
Съвет 2: Приемайте всяко предложение за помощ!
Да, детето си е само само ваше и никой не иска да ви го вземе! Но представете си: възстановяване и болки след раждането, депресия, ново същество, което не знаете какво да правите и то непрекъснато реве??? Първите дни ще сте ентусиазирани и адреналинът ще ви поддържа жизнени, но след седмица-две ще сте 'тотал щета'. Затова, баби, лели, стринки - всички са добре дошли да помагат. Знаете ли, че ако погледат бебето за 2 часа, ще успеете да свършите толкова много други неща, да пиете дори едно кафенце! Ще оцените помощта им с цялото си сърце. Ако пък ли не можете да им се доверите толкова много, им дайте да изперат, сготвят или изчистят.
 
Съвет 3: Не можете да се справите с умората? Приемете фактите, а не се борете срещу тях!
Безсънни нощи, дълго кърмене, оригване, смяна на памперси, акане, хълцане, колики, рев - горе-долу това са нещата, които се случват 24/7! Приемете фактите! Помислете си, че всяка друга мама на новородено е в същото положение и ще се почувствате по-добре. Хубавото е, че този малък ад отминава след 2-рия месец! :) Търпение!
Затова, използвайте всяка минута, в която бебето спи, да си почивате и вие.
 
Съвет 4: То плаче много и непрекъснато! Какво да правя?
Това, разбира се, не означава, че сте лош родител. Бебчо още се адаптира към външния свят. Най-често (ако не е болно) бебето иска:
 
мляко
сън
чиста пелена
оригване (особено важно, за да не го боли коремче)
гушкане
 
ТРИК! Ако всички нужди по-горе са задоволени и бебчо все още реве, опитайте следните проверени методи:
1. Увийте го като вързопче (с прибрани ръце), сякаш токущо щъркелът го е донесъл. Тясното пространство (подобно на маминия корем), създава спокойствие и сигурност у малкото и освен това то не се самосъбужда, дрезнейки се със собствените си ръце.
2. Люшкайте го и пейте: Шшшшш! Този звук успокоява малкото.
3. Проветрете стаята - чистия въздух действа страхотно.
4. Проверете дали не му дразни някой етикет на дреха или нещо, което създава дискомфорт (матрака, чаршафа...).
5. Дайте бебето на някой друг да го погушка. Можеби сте изнервена до краен предел, че не можете да спрете плача му, а бебчо усеща неразположенията на мама. Нали сте си живяли 9 месеца заедно :)
 
 
Съвет 5: Погрижете се за връзката си!
Чакали сте толкова дълго това събитие и сте коментирали всяка ултразвукова снимка на бебчето с мъжа до себе си... разхождали сте се, ходили сте на вечери, имали сте страхотни романтични мигове заедно. Не ги оставяйте да рухнат след раждането!
Истината е, че връзката става много крехка и деликатна, защото сега не сте само двамата. На фокус е малкият човек. Таткото работи, прибира се изтощен, помага вкъщи, недоспива... майката от своя страна има нова, нелека отговорност, с която се справя денонощно... и нещата постепенно ескалират и илизат извън контрол. Свикнали сте да ходите на кино, на бар с приятели, във фитнеса, козметичния салон и т.н. Откажете се от тези глезотийки (временно, разбира се) и приемете новия график на ежедневието си. Не се сърдете на партньора си, ако е унил, скапан, нервен или просто не му се говори... това е труден период, през който трябва да преминете заедно, подкрепяйки се. Грижите за бебчето постепенно се превръщат в рутина и животът отново се връща към нормалния си ход. Е, няма да е същия както преди, но все пак. И помнете, първите седмици от живота на малкото са най-голямото изпитание за вас като личности, както и за връзката ви. Намерете добрия тон помежду си, не спирайте да си казвате колко много се обичате, открадвайте по някоя минута за себе си и всичко ще е ОК :) trust me!
 
 
благодаря ви, че се отбихте...


Няма коментари:

Публикуване на коментар