Може би не съм споменавала досега, но сестрата на мъжа ми е голяяяям кулинар! Доста рецепти научих и продължавам да уча от нея и наистина й се възхищавам на търпението и желанието за приготвяне на завъртяни манджи :)
Настоящата рецепта за баклава е нейна... тя я приготви вкъщи, а аз старателно наблюдавах, снимах и ядох :) Трябва да призная - много вкусна й се получи! Освен това е бърза и лесна...
Ето и необходимите продукти:
за плънката:
1 пакет кори (взехме Bella)
180-200 гр. смлени орехови ядки (по желание може да добавите и малко други - например бадемови)
1 ч.л. канела
1 с.л. захар
за заливка на баклавата:
1 пакетче масло
половин ч.ч. олио
за сиропа:
1 и половина ч.ч. захар
1 и половина ч.ч. вода
1 ванилия
(по желание може да добавите малко портокалови корички)
Начин на приготвяне:
сместа |
поръсвате сместа върху 2 кори взети заедно, по диагонал |
разстилате леко сместа (пак си остава по диагонал) |
навивате на руло |
слагате рулото върху дъска и го режете на малки резени с еднаква големина |
подреждате резените обърнати нагоре в тава |
вече подредените резени |
разтопявате маслото, смесено с олиото - за заливане на баклавата преди да я изпечете |
пригответе сиропа, трябва да се получи по-гъст |
залейте резените с разтопеното масло |
изпечете баклавата и сиропирайте с готовия сироп. Баклавата не трябва да е гореща при сиропирането!!! |
Идва най-трудната част: изчакайте баклавата да се напои добре със сиропа - поне няколко часа :)
Та това е - сочна, леко хрупкава на места... екзотична!
Да ви е сладко :)
благодаря ви, че наминахте...
Изглежда наистина много вкусна. Като бях малка баба ми правеше такава, но тя не слагаше портокалови корички.Облизвахме си пръстите...сега предстои и моето предизвикателство - да измайсторя и аз тази баклава :)
ОтговорИзтриванеМдааа, много вкусна става! Щом баба Ви я е правила, значи е изпитана рецепта :) Бабите знаят повече от нас! Успех с правенето на баклавата.. като се влага любов, винаги се получава! Благодаря, че се отбихте от тук :о)
ОтговорИзтриване