петък, 28 март 2014 г.

20 урока

Колкото повече времето минава, толкова повече осъзнавам колко е трудно възпитанието на детето. До едно известно време просто отглеждаме детето (когато е новородено), но в момента, в който то започне да расте и да става съзнателен човек, започваме да си мисля как трябва да го възпитаме и на какво трябва да го научим. Да дадеш на детето си важни уроци за живота е много важно. Да го подготвиш за живота, да го предпазиш от собствените си грешки, да направиш нещата по-лесни за него, трябва да бъде приоритет на всеки родител. Да, ние не просто храним, преобуваме и къпем децата си, а имаме важната функция да оформим и изградим мисленето и личността им... през първите 7. След това други институции доизграждат децата ни - улицата, училището, работата, средата. Надявам се дотогава родителските уроци да са проработили и детето да ги следва независимо от заобикалящия свят. Ето и какви са моите 20 урока, на които искам да науча Борис.

1. СИЛА: Силата е в твоето собствено Аз, и тя е безгранична. Можеш да постигнеш непостижимото.
2. ЖИВОТ: Животът е труден, но и изпълнен с радости. Радвай им се. Радвай се на малките неща.
3. ДНЕС: Живей за днес, забрави миналото, мечтай за бъдещото.
4. ЛЮБОВ: Любовта е в основата на истинското човешко съществуване. Обичай безусловно и безгранично.
5. ПРИЯТЕЛИ: Цени приятелите си, помагай им, подкрепяй ги, пази ги. Те са тези, които ще ти отвърнат със същото в труден момент. Но само истинските.
6. ХОРА: Не падай в краката на хората. Понякога те могат да бъдат зли. Не им отвръщай със същото, просто ги игнорирай.
7. СЕМЕЙСТВО: В живота си имай една единствена най-важна цел - да създадеш собствено стабилно семейство. Тогава животът придобива смисъл. Семейството е безценен дар.
8. РАБОТА: Работи, работи, работи. Работата и социалната дейност поддържат човека здрав и активен.
9. ИСТИНА: И най-грозната истина е винаги по-добра от лъжата. Бъди честен и казвай винаги истината.
10. СВЯТ: Пътувай при всяка възможност до нови земи. Пътуването обогатява сетивата, прави живота богат и пълноценен. Опознавай нови култури и светове.
11. ТОЛЕРАНТНОСТ: Уважавай всички различни от теб по цвят на кожата, религия, култура, сексуалност и т.н. Не забравяй, че и ти за тях си различен. Различието прави света шарен и пъстроцветен.. уникален. В различието се корени разнообразието на видове.. така е в природата, така е в живота. Отнасяй се с респект към всички различни от теб.
12. СЕБЕОТДАДЕНОСТ: Влагай цялото си сърце и душа във всичко, което правиш. Влагай частица от себе си в творенията и дейностите си. Тогава те ще са успешни.
13. УЧЕНИЕ: Човек се учи цял живот. Използвай младите години, за да учиш на максимум. Интересувай се от различни сфери, опознавай, откривай. Информацията за света ти дава една крачка пред всички останали. Не спирай да учиш.
14. СТРЕМЕЖ: Стреми се към най-високото стъпало. Но и не забравяй, че първо трябва да изкачиш долните стъпала.
15. КОРЕНИ: Никога не забравяй къде са корените ти. На която и точка на света да се намираш, никога не забравяй къде си роден ти и родителите ти. Винаги ще има частица от теб на планината и морето...
16. ПАРИ: Не се заслепявай и увличай по материалното. Да, то е средство за по-качествен бит, но не е средство за щастлив живот. Старай се да осигуриш всичко необходимо за качествен живот на теб и семейството ти, но не бъди грандоман. Многото пари носят и много главоболия. Един познат казваше: 'Парите са просто хартийки...'. Съгласна съм с него...
17. ОТГОВОРНОСТ: Ти си мъж, а това значи да носиш много отговорности. Не забравяй, че си роден, за да бъдеш по-силната половинка. И аз като жена искам да те възпитам да бъдеш отговорен към всичко: решенията си, работата, къщата, прехраната, семейството. Баща ти е изключително отговорен мъж и държа и ти да си такъв. Не че жената няма отговорности, но мъжките са по-сериозни ;)
18. МЪЖКАРСКИТЕ НЕЩА: Иии от сега да знаеш: искам да възпитам в теб мъжкарските неща, ясно? По-скоро ще дам тази задача на баща ти и съм сигурна, че ще се справи. Та, мъжете не мрънкат, не се жалват; вземат душ всеки ден (тук звуча като соц. реч  на Тодор Живков към народа), ходят с чисти и изгладени дрехи, чисти обувки; не закъсняват за среща; носят цветя (пък било то и от градинката пред блока); карат дамата до себе си да се чувства красива и сигурна; имат самочувствие; имат чувство за хумор, колкото и банално да звучи; не дрънкат глупости и мръсни думи - ей това най-много го ненавиждам; държат се на ниво; работят упорито; плащат сметката (е, колкото и гадно и безпардонно да звучи, така си е); забавляват жената: имам предвид, че я водят на кино, моренце, ски, спа... или просто на пикник в гората; Ако изпълниш урок номер 18 и всички други от 1 до 20, съм сигурна, че ще станеш мъж за пример и ще си удовлетворен от живота във всяко отношение.
19. УДОМА: Винаги можеш да се върнеш удома.
20. МАМА И ТАТИ: Винаги ще сме на един 'телефонен разговор' разстояние от теб. Винаги можеш да ни се обадиш и ние ще се отзовем. Винаги ще бъдем край теб.



благодаря ви, че наминахте..

Няма коментари:

Публикуване на коментар