вторник, 11 декември 2012 г.

Борис на 5 месеца


Скъпи Боби,
измина и 5-тия крехък месец от твоя живот. Месец, изпълнен с много нови предизвикателства за теб и нас. Случиха се много нови и интересни неща. Може би това е месецът, през който ти се промени най-много. Ден след ден моето бебенце се превръща в любознателно момченце, нетърпеливо да изучи света около себе си.

Наслаждавам се на всеки миг, прекаран с теб. Наблюдавам реакциите ти, поведението ти, забавните мимики, жестовете на нежност, които показваш към мен и тати, експериментите с гласчето ти, на които сам се очудваш и всичко ново, което се случва за първи път.

Понякога си те представям като голям... млад, силен и изискан мъж с много достойнства :) Осъзнавам и колко тежка е задачата да те възпитаваме. От нас зависи да израснеш добър човек...

Какво се случи през изминалия месец?
1.
Започвам с най-важното - Захраних те със сокче! Почувствах, че си готов за това и на 4 мес. и 15 дни ти вкуси първата лъжичка сокче от моркови! Определено ти хареса и наскоро включих и сокче от ябълки. Подаваш езичето си сладко и нетърпеливо и се облизваш доволно.
Имах и един неуспешен опит със сокче от круши, от което много те болеше коремче с продължение на цял ден и цяла нощ.
Захранването се оказа едно от най-трудните неща, както за теб, така и за мен, но стъпка по стъпка ще се справим. Много често при въвеждането на първите сокове или 'твърди' храни се завръщат коликите, бебчетата стават раздразнителни... аз също наблюдавах тези симптоми след първите лъжички.


 Има много теории за захранването, но аз се ръководя по вътрешното си усещане и спрямо теб самия.
Започнах да използвам лъжичка и за сокчетата, за да свикваш с нея. 

По-долу има видео с даването на сокче с лъжичка.
2.
Сложиха ти 3-та серия от ваксините Пентаксим и Синфлорикс. Понесе ги много добре, без вдигане на температура и неразположение.
3.
Започваш да търсиш предмет, който внезапно се е изгубил. Онзи ден изпусна една топчица, докато баба те държеше, разплака се и започна да я търсиш с поглед. Между другото - нищо не убягва от погледа ти. Проследяваш всичко движещо се около теб.
4.
Започна да се будиш нощем към 1 ч. и до 3 ч. искаш да си 'играеш'. Лежиш в леглото си буден и започваш да 'бърбориш'. А в момента, в който усетиш присъствието ми до леглото ти, и молбите ми да заспиваш, започваш да се смееш. Смешно ти, а? На мен въобще не ми е смешно! Къде изчезнаха нощите, в който спеше по 8-9 часа?! Е, животът на едно бебе е доста динамичен и променящ се, за да си прави човек обобщения и заключения :)
5.
Започна да се обръщаш сам настрани, а с наша помощ се обръщаш и от гръб по корем и обратно. Абе започваш да мърдаш все по-активно.
Ставаш все по-добър в хващането на стъпалцата си, както и повдигането на главичка и гръбче от полулегнало положение.
6.
Пътувахме от Варна за Смолян и ще останем малко по-дълго в планината, за да се порадваме на снежната бяла зима. Пътуването мина добре, ти се държа геройски, но след като пристигнахме ти беше нужно известно време да свикнеш с климата.
Показахме ти първия сняг, но ти не му обърна особено внимание. В очакване сме и на по-слънчеви дни, в които да се разхождаме навън.
7.
Седиш все по-стабилно и уверено, разбира се с наша помощ, както и 'стъпваш' за няколко минутки на крачетата си (те са доста по-стабилни сега, даже се опитваш да скачаш).
8.
Участва в украсяването на първото си, истинско Коледно дръвче.
9.
Последно, но не и по важност: започна да 'комуникираш' с нас и.... играчките си. Когато видиш мен, тате, баба или някой познат човек, започваш да издаваш радостни звуци.
А когато си изморен или изнервен издаваш друг тип звуци, които веднага разпознавам :)
10.
А, щях да забравя. Нещо, на което те научих и не мисля, че е правилно (но за сметка на това пък е невероятно приятно): сутрин те взимам в нашето легло и се гушкаме и дремваме заедно половин-един час. Толкова е хубаво да те усещам до себе си... протягаш ръчички към мен, усмихваш се като слънчице и миг след това затваряш очета.. като малко животинче, спящо под закрила на мама. Безценни мигове!!!!!!!!!! А коя ли 'кифла' ще гушкаш след време? Божеее, ще бъда ужасна свекърва! Отсега ревнувам!! :):):)












Какво обичаш?
- да сграбчваш всичко, което е около теб.. играчки, хавлийки, дрешки, одеалца, дори ръката ми, докато те къпя... сграбчваш я ужасно силно!
- да се усмихваш на всички, които ти говорят;
- да се къпеш;
- домашен сок от ябълки;
- да се гушкаш;

Какво не обичаш?
- да изпускаш играчките си;
- да си в легнала позиция, когато не ти се спи;
- да ти обличам якета;



ЗАХРАНВАНЕТО!



Първи лъжички сокче!














































Предстои Първата Коледа на Боби!









Първи сняг






Братовчеди - джуджета :)


Малко момченце мое, миналата Коледа бях в началото на бременността си и ти беше едно малко зародишче, което винаги съм мечтала да е точно като теб сега! На Коледа си пожелах да имам живо, здраво и добричко бебе и ДА, чудото стана. Имам точно теб, както те пожелах. 

Моето момче. На Коледа тази година ще си пожелая същото - да сме здрави и да продължаваме да живеем щастливо и задружно тримата.

Обичам те... тати е тук до мен и гледа футболен мач, но токущо ми каза да напиша, че и той се гордее с теб и безкрайно много те обича. 

Благодарим ти, че те имаме... и, тази Коледа ще е по-необикновена и чудна от всякога, защото имаме теб...



Вижте още:


благодаря ви, че се отбихте...

2 коментара:

  1. Борисе, Борисе, кога ще те видим и ние на живо...
    Клипчето много ме забавлява, как гледа нагоре, не изпуска нищо :D и същевременно как сладко си хапва сокчето. Колко е пораснал и така да ми се иска да го гушна.
    От твоята най-голяма почитателка, Ади.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дааа, много е пораснал и непрекъснато следи какво се случва около него, като полицай :)
      Ох, надявам се скоро да го видите на живо, защото е много забавен и интересен :)
      Поздрави и целувчици от нас за вас :)

      Изтриване