вторник, 31 юли 2012 г.

Борис: седмица 1


Първите дни са тежки, безсънни, тревожни. Всяка секунда е посветена на бебенцето. Часовете между храненията отлитат. Аха да полегна и подремна, а то дошло време за следващото преобличане, хранене, кърмене, стерилизаране, пране, гладене. Дните и нощите се сливат. И аз и таткото бдим денонощно над малкия човек. Адреналинът ни поддържа в непрекъснато напрежение и дори да имаме половин час на разположение за почивка, предпочитаме да си поговорим за бебето и да обсъдим всичко, което се случва с него.


спи ли ми се? или ми се папка?



Развитие

Бебчо е толкова малък и беззащитен. Все още си мисли, че е в корема на мама J Адаптацията към външния свят е трудна, но постепенно свиква. Милият той не може да засуче добре, изморява се при хранене, спинка му се много. Всички памерси са му големи и протичат... събужда се прогизнал понякога...

малка ръчичка


първа баня

първа 'разходка' на терасата за 5 минутки


малки крачета



Тревоги

Още не му е паднало пъпчето. Подсушавам със спирт и след това слагам пудра (както предписаха неонатолозите)... ще чакаме...



Хранене

Понякога плаче. Дали пък не е още гладен? Кърмя, кърмя, кърмя на всеки 2, понякога 3 часа, но Борис е толкова лаком и ненаситен, че все си реве след хранене. Бебетата би трябвало да изглеждат сити и доволни след хранене, но при него не е така. В болницата го дохранвах с адаптирано мляко, тъй като кърмата ми се спусна по-късно, а той е толкова малък, че все е гладен и иска да настигне връстниците си. След консултация с неонатолозите става ясно, че ще трябва да продължа да го дохранвам с адаптирано мляко. След него определено Борис е по-щастлив и видимо сит. Продължавам режима ‘смесено хранене’, за да съм по-спокойна. Няма нищо по-хубаво от майчината кърма, разбира се, но самото детенце изисква и добавка. Вероятно кърмата ми не е достатъчно хранителна.



Сън

Борис спи през по-голямата част от денонощието, като се пробужда на всеки 2-3 часа, за да папка и скоро след това отново заспива.





Педиатърката ни посети още първия ден вкъщи. Предварително подготвих списък с въпроси, които исках да и задам, за да не пропусна нещо. Ето какво я попитах и какво ми отговори. За протокола: педиатърката е с повече от 35-годишен опит в професията си и по всичко си личи, че си обича работата, защото прекара вкъщи цели 2 часа, през които не спря да бърбори J
А дали ще помогнат съветите й, и дали отговорите на тези въпроси са правилни, времето ще покаже...

Ето и самият разговор между мен и педиатърката:


  1. Каква трябва да е температурата в стаята на бебето?

-         24-26 градуса по Целзий;





  1. Необходимо ли е да сложим овлажнител на въздуха в стаята му?

-         Ако самото помещение не е влажно и въздухът е сух и особено през зимата, когато въздухът се изсушава от отоплението, овлажнителят е много добро решение, за да не се запушва нослето на бебето и за да диша по-свободно.



  1. Понякога бебето не се буди на 3 часа за хранане. Трябва ли да спазвам стриктно този режим и да го будя, за да го храня?

-         Не! Бебето ще подсказва само от какво се нуждае и кога се нуждае. Следвай неговите нужди, а не своите собствени. По същия начин е и с къпането: ако си пропуснала вечерния час за къпане и е прекалено късно вече, можеш да го изкъпеш на следващия ден. Не нарушавай спокойствието му. То е важно, за да расте самото бебе.



  1. Как да го обличам сега в летните горищини?

-         По боди с късо ръкавче е съвсем нормално. Най-много се радвам на голи бебета. И не слушай бабите какво ти говорят. Студени ръце и крака = здраво бебе!



  1. Кога можем да го извеждаме навън?

-         Още днес! Разбира се, съобрази времето на деня и температурите навън.



  1. Да му давам ли вода? Има различни теории... И ако да, да има ли захар в нея?

-         Всеки организъм се нуждае от вода. Бебето трябва да изпива поне 100 мл вода за 24 часа сега през лятото. След като заври водата се слагат 5 г захар в 100 мл.



  1. Какво да му давам, ако започнат коликите?

-         Чайче от копър; Бебезан; капки Биогая – те са за нормализиране на чревната флора. Друг ефективен вариант е да направиш адаптираното му мляко с овесена вода (сваряват се овесени ядки и се прецежда водата от тях); Може да се сложи топла кърпа или от онези плоските пластмасови бутилчици с топла вода на стомахчето.



  1. Какво да правя при запек?

-         Запек означава, ако бебето не се изхожда 72 часа. Отварата от овесени ядки помага, както и храната на кърмещата майка може да помогне за по-лесно изхождане.



  1. Какво да правя при разтройство?

-         1 с.л. ориз се кипва в половин литър вода и се прецежда водата. С нея може да се направи адаптираното мляко. По принцип изпражненията на бебенцата наподобяват ‘разтройство’, тъй като са по-течни (като кашичка), но това не означава разтройство.



  1. Промивам очичките с физиологичен разтвор. Колко често да го правя?

-         Може от 1 до няколко пъти дневно. Понякога можеш да капваш и от майчината кърма в очичките и нослето.



  1. Какво да ям, за да имам повече кърма? И какво не трябва да ям, за да не навредя на бебето?

-         Хапвай микс от ядки, червени меса, броколи, може и да пийваш по чашка бира (смее се), плодове, фрешове, вода, овесени ядки - споменах ги 100 пъти вече (смее се отново); Не хапвай шоколад/какао... храни, които дразнят стомаха и образуват газове – зеле, боб, пикантни, люти храни.





  1. Колко е нормалната бебешка температура?

-         37 градуса. -0.5 градуса отклонение в ректалната. Ако мериш под мишницата, трябва да е суха.



  1. Да оставям ли нощна лампа да свети нощем в стаята на бебето (тоест в нашата спалня, тъй като си е при нас сега)?

-         Не, трябва да спи като всички нормални хора, на тъмно.



Това бяха моите въпроси като за начало и се радвам, че лекарката отговори на всички по лесно разбираем начин. В книгите теориите са хиляди и човек се обърква от тях. Зарадвах се и на всички ‘бабини’ рецепти, които ми каза.

Така измина първата седмица от живота на Борис... следващата седмица сме на контролен преглед, за да видим дали наддава и как се развива. Слава Богу е здрав и се храни добре...

Аз самата също се чувствам добре, като изключим леките депресивни състояния отвреме-навреме.. избива ме на рев :) следродилна депресия май... но гледам да не се предавам... Здравословно всичко е наред с мен.. а относно 'фигурата' - тя не е като преди разбира се. Свалих 5 кг. при раждането, остават ми още 8-9, но сега не е най-подходящият момент за диети и спорт... нека минат няколко месеца/година. Ще кача снимки на корема си тези дни... поприбрал се е, но не съвсем...

благодаря ви, че се отбихте...










Няма коментари:

Публикуване на коментар