четвъртък, 23 януари 2014 г.

Ориз по китайски

Знаете за влечението ми към Изтока... храната, културата, хората, всичко привлича вниманието и интереса ми. А и съм пътувала до страната на изгряващото слънце, така че имам наблюдения от първа ръка. В тази връзка реших да приготвя Ориз по китайски, но само с познати продукти, които всеки може да намери, а не такива, които дори трудно произнасяме. Привърженик съм на простите и лесни, но вкусни манджи. Оризът, който приготвих, се получи добре, въпреки, че го правя за първи път в този му вид. Осигурете си и клечки, така че да си организирате перфектната източна вечеря :)





Необходими продукти (за 4-5 човека):

2 ч.ч. ориз - нормален
олио за запържване
1 к.ч. грах
1 к.ч. царевица
1 к.ч. нарязани на ленти моркови
200 гр. пилешко филе
Можете да добавите и прясно зеле, зелен лук и каквито предпочитате още зеленчуци.

Начин на приготвяне:

1. Сварявате ориза в леко подсолена вода (без мазнина). Внимавайте да не го разварите! Отстранете го от огъня, докато не е станал на каша. Сложете го в цедка и го залейте със студена вода, така че да отмиете скорбялата и зърната да се отделят едно от друго. Можете да сварите ориза и предния ден и да го съхраните в хладилник.

2. Сложете 2 с.л. зехтин в тиган и нагорещете. Счупете 3 яйца в тигана и бъркайте така, че да получите бъркани, раздробени на ситно яйца. Изсипете в чиния.

3. В същия тиган сложете отново 2 с.л. зехтин и пилето. Запържете го до златисто. Изсипете в чиния.

4. Зеленчуци: В тигана сложете 2 с.л. зехтин и всички зеленчуци с малко вода. Задушете 10-15 мин. Към готовите зеленчуци изсипете сварения ориз, пилешкото месо и бърканите яйца.
Разбъркайте добре и оставете на огъня 10-15 мин. Посолете на вкус.

Воала! Вашият ориз по китайски е готов!
食飯 (бон апети на китайски) ;-)

Добавете и малко соев сос за повече пикантност и плътност на готовия ориз!



благодаря ви, че наминахте...


Няма коментари:

Публикуване на коментар