сряда, 8 януари 2014 г.

Изкуствено състаряване на дърво

Темата за винтидж мебелите и декорациите ми е една от любимите... за съжаление нямам възможност да си пазарувам скъпи мебели с някаква стойност от антиквариати, но и няма нужда всъщност... Предпочитам да вложа частица от творческите си идеи в това да изработя сама малки мебели и предмети, с които да украся дома си. Така имат по-особен чар и романтика. Към момента в дома ми имам маса и столове, както и сандък от дърво, които сама 'състарих' по специална и много лесна технология. А.. имам и няколко рамки, в които ще сложа черно-бели снимки (но за този проект, ще пиша отделно).. Сега ми се иска да ви запозная със самата технология на състаряване на мебели. Има всъщност много методи, с които се постигат различни винтидж ефекти (наричани още рустик). Един от тях е следният.

Намирате си стол, маса или шкаф от дърво, който ще състарявате.. За тази цел посещавате баба си :) или някоя съседка и й отмъквате най-старите и вехти мебели, които ще преобразявате.

Стъпка 1:
Ако има лак по повърхността на мебела, използвайте едра шкурка за сваляне на лака, за да остане само дървената повърхност.

Стъпка 2:
Използвайте черна (или тъмно кафява боя), с която да боядисате всички ъгли и краища на мебела. Изчакайте да изсъхне.







Стъпка 3:
След като мебела е изсъхнал, го потрийте на места с восък или свещ. (така следващият слой боя няма да хване на местата, където е минала свещта).

Стъпка 4:
Отгоре боядисайте целия мебел в бяло (или винтидж цвят по избор: бледо жълто, бледо ментово зелено). Изчакайте да изсъхне.

Стъпка 5:
С помощта на шкурка (150 например), протрийте краищата на мебела, за да се покаже тъмната боя отдолу. И готово.


Съвет: За още по-драматичен ефект, можете да настържете повърхността на мебела с пирон или да начукате с чук... така допълнително ще състарите мебела.

И ето, че си имате готов мебел!

моите мебели


сандък - преди




сандък - след






рамка за снимки


кресло - преди

кресло - след



благодаря ви, че наминахте...

3 коментара: