вторник, 3 юли 2012 г.

Крем карамел

Крем карамелът не е най-добрият десерт за лятото, тъй като е тежичък, но пък за една бременна в 9ти месец няма тежки неща! Внимавам само яйцата и млякото да са пресни. А и правя половин доза (4 порции крем карамел), за да не преяждаме. Ох, ще се свалят килца след раждането!





Необходими продукти за 4 порции крем карамел:

за крема:
400 мл прясно мляко
100 г захар
4 яйца
1 прах ванилия
за карамела:
4 с.л. захар
1 с.л. лимон

Начин на приготвяне:

Крем:
Кипвам млякото, захарта и добавената ванилия. Бъркам постоянно. Оставям да изстинат. След това към тях добавям разбитите добре (на ръка) яйца. Разбърквам добре цялата смес.
Карамел:
На дъното на метален съд (на горещ котлон) сипвам 4 с.л. захар и лимонов сок. Оставям да се карамелизират.

Изсипвам готовия горещ карамел на дъното на голяма стъклена купа (огнеупорна) (може да използвате и формички). Върху карамела изсипвам сместа за крема. Купата слагам в тава с хладка вода до малко повече от половината на ръба на крема. Пека на водна баня. При печенето на крема най-важният принцип е: Колкото по-бавно се пече, толкова по-хубав става. И още един: водата не трябва да завира! Следете за това!
Включвам на горна и долна фурна на 160 градуса и пека около 2 часа, докато кремът се сгъсти и порозовее отгоре.
Сервирам със сезонен плод... в случая имах пъпеш.

бон апети!

благодаря ви, че наминахте...





Няма коментари:

Публикуване на коментар