вторник, 11 юни 2013 г.

Борис на 11 месеца

Скъпи Боби,
не мога да повярвам, че днес ставаш на 11 месеца! Само още месец и навършваш една годинка :) Много се вълнувам! Писмата, които пиша до теб всеки месец за 'малките ти рождени дни' можеби ще спрат да бъдат в този формат, но ще продължа да пиша за живота и ежедневните истории на нашето семейство и за постиженията ти, пък се надявам някой ден като пораснеш да ти бъде интересно и да се отбиваш тук отвреме-навреме.... Та, отплеснах се.... не мога да събера мислите си, понеже изминалия месец беше отново много значим в развитието ти, но ще се опитам да разкажа всичко....





Какво ново?

Започвам с новината за ПЪРВОТО ЗЪБЧЕ! Йеййййй! Откога го чаках само... за протокола искам да спомена, че симптомите на зъбоникненето при теб започнаха, когато беше едва на 3 месеца, и ето че на 24 май 2013  (тогава беше точно на 10 мес. и 13 дни) забелязах резка във венчето ти долу отдясно (долен десен резец) и прозрачното връхче на зъбчето ти! Само няколко дни след това, може би 3-4 се показа и самото зъбче! Малко лигаво ще прозвучи, но няма по-сладко зъбче на света... като малко бяло диамантче. А усмивката ти, аххх, прекрасен си с този 1 зъб в устата си :) Разтапяш ми сърцето! Тук е мястото да спомена, че на път е и съседното зъбче, ското ще пробие и то. За момента не съм уловила в снимка зъбоците, все ги криеш, но дебна с камерата!
Какви са симптомите на зъбоникненето при теб?
1. Неспокоен сън нощем, рязка болка и изплакване през нощта... често пробуждане и неутешим плач
2. Сърбеж на венчетата - всичко пъхаш в устата си
3. Доста лиги се източиха, но това мисля, че няма общо със зъбите, някъде четох, че бебетата нямат рефлекс на преглъщане на слюнката си :)
4. Температура, слава Богу, не си вдигал нито веднъж!
5. Някои майки казват, че и зачервените бузки и дупето също са симптом... при теб ги имаше и двете, не зная дали има нещо общо;
6.  И по време на самото пробиване на зъбчето ти, имаше хрема, течащ нос, която отмина, веднага щом изби зъбчето. Май имат нещо общо двете, защото определено не беше болен!


с чичко... Клоун ;)

с вуйчо Тони

след сешоар :)






 Развитие
 В двигателно отношение няма нищо по-различно и ново от предишния месец. Не правиш сериозни опити да ходиш, дори трудно се задържаш на крачетата стабилно за повече от 2-3 минути. Обикновено като те държа 'да ходиш', си много раконцентриран, сядаш на земята и започваш да си играеш с тревички, листа, камъчета... Май прохождането при теб ще е на по-късен етап, но когато тогава. Аз не бързам.. после ще има да тичам след теб :)

В умственото ти развитие обаче настъпиха много новости! Пак се изляха като лавина през изминалия месец! Може би някои ще ме помислят за луда, но имам чувството, че разбираш поне 80-90% от нещата, които ти говоря.

Какво умееш да показваш с поглед като те попитам?
котенца по улиците
люлки
едни перки, които се въртят от вятъра в двора на баба
птички
членове на семейството
Какви думички казваш?
баба, тата, деде, айде, мама (отвреме-навреме), кака

Какво можеш да показваш с невербални знаци?
Махаш с ръка за довиждане
Здрависваш се
Като ти кажа 'ела при мама', подаваш ръчички и се изправяш
Като те люлея на люлка, ти казвам 'стига толкова, хайде да си тръгваме', и ти започваш да хленчиш, хващаш се здраво за люлката и не се пускаш... трудно си тръгваме от люлката :)
Показваш като си гладен с примляскващи звуци :)
Като видиш животно (куче/котка), започваш да пищиш от радост и го викаш с приканващо Ъ, ъ, ъ, ъъъъ! Освен това подаваш ръчичка и искаш да го хванеш :)
Подражаваш на смеха на околните... когато ние се смеем за нещо и ти избухваш в луд смях - уникално забавно е :)


рожден ден тати

с принцеса Антония


Какво обичаш?
 люлки
котенца 
десерти 
да се гушкаш


Какво не обичаш?
количката
ограниченията (колани за връзване, забрани и т.н.)

Сън
Сънят ти през деня продължава да е на 2 пъти, преди и следобед. Времетраенето е различно. От час до два преди обед; и от час до три часа следобед;
Нощният сън... една неизчерпаема тема в нашето семейство.. даже сутрин като станем - приятели, близки и роднини питат 'спахте ли тази нощ' още преди да са казали 'добро утро', та нощният сън при теб беше на вълни през изминали месец.. от полуспокоен до много неспокоен, но няма как да не спомена и няколкото нощи, през които си спал почти непробудно.
Иначе относно ставането сутрин - много си ранобуден.. вече няколки дни денят ни започва в 5 сутринта.. Не зная, първият зъб изби, остават 'само' още 19 - дано нещата да са по-спокойни вечер и да не се тормозиш много... добрият сън е важен за растежа ти;







 Хранене
 Относно детската кухня - почти отказваш манджите, които взимаме... десертите хапваш само и от няколко седмици ти готвя домашна храна вкъщи. Особено харесваш и манджите на баба Нели.. тя много се старае и не пропуска възможност да ти приготви някоя завъртяна гозба с много зеленчуци, месце или рибка и любов :) А десертите й, обожаваш... бисквитена торта, кремове, плодове с йогурт и какво ли още не :)
Вече ми е по-лесна темата 'хранене', защото си голям и можеш да ядеш и от нашата храна, от която винаги отделям преди да подправя и овкуся.. разбира се, не всичко, но доста неща.

***

Мило мое момче, честит 11-ти малък рожден ден... бъди здрав и все така лъчезарен и усмихнат! Следващият месец предстои ГОЛЯЯЯМ купон в твоя чест :)
 Животът с теб става все по-забавен. Нямам търпение да започна да ти чета приключенски книжки :) .. да ти купувам подводници, динозаври... и да те водя на интересни места! Всеки ден е уникален и непредвидим с теб. Прекрасно момче си и много се гордея с теб.... като гледам личицето и очите ти, мисля че ще си добър човек и истински мъж, което ще се постарая да изградя и възпитам в теб. 
Обичам те, обичам те, обичам те!


обожавам те, мило дете!


p.s. Скоро очаквайте и първите ни плажни фотоси. Бобо вече има и първия си пояс, така че предстоят забави :)


 вижте още:

Няма коментари:

Публикуване на коментар