сряда, 11 септември 2013 г.

Борис на 14 месеца

Привет от мен след кратко отсъствие... доста сме заети с ремонтите в планината, както и с магазинчето на морето :) Общо взето само пътуваме и се занимаваме с доста задачи, наред с отглеждането и възпитанието на Борис! Трудна работа си е да съвместяваш тези няколко неща, но се опитваме да се справяме.
Днес малкото ни палаво момче става на 14 месеца и нека разкажа накратко какво ново се случи с него през изминалия месец:

Боби още не е проходил. Има напредък в опитите да проходи, като се изправя все по-смело, подпирайки се на опора. Освен това вече не го държа за 2 ръце, а за една ръка, като му помагам да ходи, което е голям напредък и смея да кажа, че е доста по-стабилен в това отношение. Лесно се придвижва по ръба на дивана от единия край до другия, дори понякога се пуска и балансира за 3-4 секунди, след което пада на дупето си. Много е сладък!

Любимото му място вкъщи е пред пералнята... изправя се и започва да натиска копчета или може да седи дълго и да гледа как се перат дрехите. А любимото му място навън вече не са люлките, а пързалките и всички въртящи се, подскачащи, свирукащи машинарийки и количким които ми бъркат дълбоко в джоба :)

През изминалия месец наблюдавам голям напредък в умственото развитие на Боби. Вече разбира доста думички и дори се опитва да отговаря на въпроси, откакто се научи да произнася думичката 'не'. Когато го попитам 'Къде слагаме мръсните дрехи?', моментално се добира до пералнята и започва да сочи 'Ъ, ъ, ъ". Или пък му кажа: иди да целунеш тати.. изпълнява веднага :) Сега баща му се опитва да го научи на: 'донеси ми дистанционното' хехее :)

Думички, които Боби произнася съзнателно: 


кока (това една кокошка, която имаме в една книжка)
Бобо (когато го попитаме как се казва)
ам-ам (за хапване)
та-та (тати)
пфу (за прелитащи самолети или преминаващи автобуси)
к (кон) - хахах само една буква, но я казва винаги като видим кончетата-въртележки в детския кът
не! не! не! (винаги го казва по 3 пъти, подражавайки на майка си, която иска да звучи по-категорично в забраните)


ЗЪБИ!

Точно на 1 година и 1 месец Боби има предни зъба отдолу, 2 преди зъба отгоре и през изминалия месец с 300 зора, температура, нерви, безсъние проби и зъбчето горе отляво на предния резец! Пфу! Голяма мъка беше... завиждам на майките, които казват: 'Не ги усетихме, кога се показаха всички зъбки'. 

СЪН

Болната ни тема. Аха Боби да започне да спи по-непробудно, аха пак започва да се буди и да будува нощем, а от няколко дни дори се храним... в 2.. или 3 или 4. Събужда се с истерически рев и след като вода, гушкане, залъгалка или безразличие не помагат - се стига до млякото!!! Ах, как мечтаем поне за една нощ да спим като агънца, дълго и непробудно :) Но можеби няма да е скоро. 

'ПРОХОЖДАЩО ДЕТЕ'
Този термин го има в една книга. Наистина си заслужава вниманието :) Прохождащото дете изисква непрекъснато вниманието и физическото присъствие на родителя. Държим Боби за ръце, за да може да тренира ходенето :) И това е почти през целия ден. Желанието му да стигне до всяка точка удома или навън е огромно. Всичко трябва да бъде опознато с пипане, подушване, облизване :)

Искам да споделя и още нещо, което започна да се случва осезаемо през изминалия месец.. Бобо започна да проявява характер на малко инатливо момченце. Явно всички на тази възраст го правят инстинктивно. Много често се тръшка, когато му забраним нещо опасно. Даже започва да пищи и да се огъва целия.. Има дни, в които казвам 'НЕ' по 200 пъти. Наложих и първото си наказание: сам в стаята му за 5 мин., без да му обръщам внимание... съответно писъците му станаха направо истерични. Признавам, че сега наистина започнахме да изпитваме трудностите на родителството от гледна точка на възпитанието на детето. Често прибягвам към различна литература, за да търся отговори на въпроси в ситуации, в които не знам как да реагирам и постъпя...

Скъпи Боби,
изминалия месец беше прекрасен и едновременно изморителен с теб. Вече си неуморно, палаво, бързо, любознателно, малкоспящо денем и нощем момченце, което спира токовете на мама и тати! Обичаме те много и ти пожелаваме да си по-послушен оттук нататък :) Гордеем си, че точно ти си нашето момче, защото няма по-любвеобилно същество от теб (когато си в послушния си период). Най-сладък си сутрин, когато се събуждаш, готов да покориш света. Обичаме те и те целуваме, скъпо дете!



СНИМКИ НА МЕСЕЦА











Няма коментари:

Публикуване на коментар