неделя, 8 април 2012 г.

С аромат на портокалови кори

Мммм, от кухнята се носи аромат на портокал и шоколад. Днес реших да направя изненада на половинката ми. Правенето на десерти ми действа много успокояващо, така релаксирам перфектно.




Обичаме простичките, домашно приготвени храни.

 За десерт, закуска или към следобедното кафе, какво по-хубаво от домашен кекс с аромат на портокалови кори и кадифена шоколадова глазура, която се разлива небрежно по страните му.



Необходими продукти:

           3 ч.ч.брашно          
3 яйца
1/2 к.ч.олио
1 1/2 ч.ч.захар
1 ч.ч.прясно мляко
1 ч.ч.орехи
2 с.л.какао
1 ч.л.ванилия
1 опак.бакпулвер
настъргана портокалова кора
шоколад за готварски цели
шоколадови стърготини

Яйцата (3 бр) и захарта (1 1/2 ч.ч.) се разбиват до побеляване. Добавят се олиото (1/2 к.ч.), брашното (3 ч.ч.), млякото (1 ч.ч.), ванилията (1 ч.л.) и бакпулвера (1 опак.). Винаги смесвам по отделно първо течните съставки, след това и сухите.
След това ги смесвам и разбърквам добре. Накрая се добавят по желание смлените орехи (1 ч.ч.) и настърганата портокалова кора.. Разделя се на две. В едната част се изсипва какаото (2 с.л.) и се разбърква. Форма за кекс се намазва с олио и се поръсва с брашно. В нея се изсипва бялото кексово тесто. Върху него се изсипва кафявото тесто, като целта е то да се излее в средата на бялото и да обиколи формата. Кексът се пече при 180 градуса за 45 минути. 
Отеделно разтопявам начупен обикновен шоколад за готварки цели в микровълнова (може и на водна баня, но така става по бързо), като в него добавям малко прясно мляко предварително. Разбърквам добре. (Обикновен черен шоколад може да свърши същата работа). Разпределям така получената шоколадова глазура върху готовия кекс. Поръсвам с шоколадови стърготини и охлаждам в хладилник.

Ще приготвя кутия за кекса. Мъжът ми непременно ще си вземе за работа....

Добър апетит!          

Няма коментари:

Публикуване на коментар