събота, 28 април 2012 г.

Мъфини с шоколад и банан


Мъфини, капкейкс и вероятно още много наименования на малки кексчета във формички. Реших и аз да пробвам да ги направя. Това е първият ми опит. Трябва да се уча да правя по-засукани неща (въпреки че кексчетата, които направих са елементарни), тъй като ми предстоят много детски рождени дни, за които ще заложа на вкусни домашни сладкиши и соленки. От магазина винаги могат да се купят какви ли не професионални сладкиши, но кой не си мечтае за вкусни домашни курабий например. Все повече изпитвам носталгия към простичките манджички на мама и баба. Всичко се връща.... вероятно.

Този блог не е готварски, а и не претендирам, че имам специални умения и знания за готварството. Рецептите, които споделям с вас обикновено са приготвени с елементарни съставки, които всеки има под ръка вкъщи, а аз самата взаимствам рецептите от готварски сайтове.

По-специалното, което в случая си направих труда да купя са хартиените кошнички и формата за мъфини. Намират се във всеки магазин за домашни потреби и не са скъпи.


Необходими продукти:



2 яйца
150 мл прясно мляко
200 гр брашно
1 пакетче масло
150 гр захар
3 с.л. какао
2 ч.л. сода
1 пакетче банилена захар
1 банан 
За декорация: каквото ви се намира (пудра захар, плодове, желирани бонбони, настърган шоколад, кокосови стърготини и т.н.)

*Продуктите са достатъчни за 12 бр. мъфини


Сместа за мъфините



Начин на приготвяне: смесваме течните съставки (трябва да са със стайна температура, включително и маслото). Към тях добавяме сухите съставки и пасирания банан. Содата предварително се 'гаси' в няколко капки оцет.


Тефлонова форма за 12 мъфина + 12 хартиени кошнички

Формите се пълнят до половината с готовата смес



Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20-25 мин., като пробваме с клечка дали тестото е опечено добре.


Готовите мъфини!







 Украсяваме готовите мъфини по желание и вкус.











Бон апети!


благодаря ви, че наминахте...






Няма коментари:

Публикуване на коментар