сряда, 18 април 2012 г.

За бременността и високите токчета






Тази тема е посветена на нещата, които мога и тези, които не мога да правя по време на бременността (каквото е носенето на токчета, колкото и глупаво да звучи). Те са строго индивидуални за всяка бременност, разбира се. Има много литература по темата... аз споделям собствените си виждания, без да имам претенции, че са правилни или грешни и без да ги налагам на никого. Преди всичко бременността не е болестно състояние, което да забранява различни активности, поведение, навици на бъдещата майка, а по-скоро специално състояние, което изисква да водим съответния начин на живот.

В началото на бременността си задавах много въпроси свързани с позволените и забранени /полезни и вредни/ неща: може ли да правя това, това или онова????
Истината, е че тялото само подсказва какво мога и какво не мога да правя, всичко е заложено в природата ни.
Ето и някои от най-често срещаните въпроси, разделени по категории:

Външният вид на мама:
Много важно е през бременността мама да продължи да изглежда красива и поддържана, все пак не е болна, дори се разхубавява по естествен начин.
Лице: При повечето жени се наблюдава промяна в състоянието на кожата, което налага подмяна на досега използваните почистващи и хидратиращи продукти. Грижата за кожата по време на бременността е по-важна от всякога, тъй като хормоналният дисбаланс може да остави трайни неприятни следи върху лицето. Високият слънцезащитен фактор е задължителен. Той предпазва иначе предразположената към пигментиране кожа на бъдещата майка. Можете да изберете продукти за лице без аромат, без парабени и консерванти, за да сте сигурни в тяхната безопасност. Грим: Използването на лека изглаждаща тена база, руж, червило, спирала още повече освежава и озарява лицето.
Коса: един от най-често срещаните въпроси е свързан с боядисването на косата. Аз лично боядисвам косата си с безамонячна боя, която не е специално за бременни, но има и такива, които са. Подстригването и оформянето на прическа също спадат към задължителната 'поддръжка'.
Нокти: И по време на бременност продължавам да лакирам ноктите си. Посещавам маникюристката си 1-2 пъти месечно. Не забравям и педикюра.
Тяло: Кожата на тялото, както на лицето, претърпява промени по време на бременността. Най-често се изсушава и се появяват сърбежи, раздразнения в следствие на разтягането. Използването на подходящи за бременни хидратиращи продукти за тяло доставя изключителен комфорт на кожата и я предпазва от поява на стрии и отпускане. Поддържа еластичността, стегнатостта и хидратацията й.
Интимна хигиена: изключваме всякакви парфюмирани и евтини сапуни. Подбираме подгодящ интимен гел. Прилагаме измиващи продукти само външно! Не прекаляваме с употребата на измиващи продукти. Интимен душ се прилага 2 пъти дневно. Могат да се използват ежедневни превръзки, които се сменят често. Бельото - от естествени материи.


Хранене - Темата за храненето е неизчерпаема. Съществуват различни методи на хранене, както и примерни менюта за бременната, които могат да се открият в различни литературни източници. Жената в това състояние се нуждае от допълнителни калории дневно, което не означава, че трябва да се храни като за двама.
Основните правила, които аз спазвам в храненето са следните:
  1. ВОДА - адекватната хидратация е изключително важна по време на бременност. Основната течност, която приемам е водата. Избягват се безалкохолни напитки. Може да се пият и чайове, но трябва да се внимава с билките. В повечето случаи не са безобидни.
  2. Балансиран прием на белтъци, мазнини и въглехидрати.
  3. Естествени източници на витамини и минерали - плодове и зеленчуци според сезона. Към тази група храни можем да присъединим различни фрешове, смуутита, безалкохолни коктейли - микс от различни плодове. Моите любими фрешове са морков+ябълка, както и домашна лимонада.
  4. Избягвам сладкишите и тестените изделия, макар че са ми сред любимите. Бях чела някъде статистика, че един от любимите десерти на бременните е сладоледът /аз също се присъединявам към статистиката/. В минимални количества сладичкото е позволено.
  5. Кафе - може да се изпива едно сутрешно по-слабо кафе. На мен лично ми става лошо от кафето, затова го изключих от режима си още в началото на бременността.
  6. Цигари и алкохол - ЗАБРАНЕНИ! Да, мама също е човек и има нужда от една биричка или чаша вино /може да си ги позволи отвреме навреме/, но всичко е въпрос на нагласа и мотивация. Аз не изпитвам нужда от алкохол. Като му дойде времето ще си пийна питиенце, без да имам страхове и притеснения за бебето.

Физическа активност - забравяме за опасните и натоварващи спортове по време на бременност. Заменяме ги с най-препоръчителния спорт: ходене. Освен това йогата за бременни, както и водната гимнастика се отразяват тонизиращо на мама и бебе.

Работата -  тук бих написала само думите: take it easy! Невероятно, но факт е, че мама не се чувства толкова работоспособна както преди... и физически и психически. Сами ще се учудите как нещата, които сте вършили преди с лекота сега правите с по-големи усилия. Аз също се убедих в това.

Пътуванията - при нормално протичаща бременност може да се пътува, като се вземат съответните мерки, за да се чувства майката комфортно. Последният триместър се пътува с особено повишено внимание и на кратки разстояния, където наблизо има медицинска институция. Ние пътуваме често на не особено дълги разстояния (около 300 км в едната посока), като съм добре заредена с вода, храна и възглавница, подложена под кръста. Правим няколко кратки почивки по време на път. Спираме, за да се раздвижа. Гърбът е частта, която се натоварва най-много по време на път. Предпазният колан е задължителен /в подходяща позиция/. Полети със самолет - по преценка на бременната и авиокомпанията. Аз отказах пътуване в чужбина в 4 месец, тъй като не се чувствах комфортно и при мен гаденето и умората продължаваха с пълна сила.

И един въпрос, който най-много вълнува бъдещите родители - правенето на любов по време на бременност. Ако всичко с бебето и майката протича нормално, без усложнения, то няма нищо по-хубаво малкият човек да усеща колко много мама и татко се обичат.

Химия - съществуват много небезобидни препарати за домакинството /както и козметични/. Аз лично имам непоносимост към всякакви миризми, което по естествен начин ме накара да избягвам всички препарати. Вкъщи почиствам всичко с пара. Алтернативно и много ефективно заместване на всички продукти.

Щях да забравя ходенето на високи токчета.. ами не е много комфортно, даже никак. Освен че мама ходи като боримечка, клатушкайки се наляво надясно, за да запази равновесие, токчетата натоварват опорно-двигателната система допълнително.



Всичко е въпрос на лично усещане и избор. Ние жените имаме заложен инстинкт природно да пазим себе си и бебето от вредните фактори. Просто трябва да следваме сигналите на тялото и ума си.

1 коментар: